Gå til innhold
Arkivverket
Christoph Kirfel

Dramatisk ekteskap

Recommended Posts

Christoph Kirfel

Jeg er ny på dette forumet. Tidligere har jeg fått god hjelp på medlemsforumet men nå ser jeg at det er et eget forum for saker som går på tyding av skannete kilder.

 

 

Jeg undersøker for tiden en dame som finnes i anetreet til min kone. Damen heter Ragnele (Randi) Johnsdatter Øvre Lie.

 

Vi finner info om hennes ekteskap på

http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=8771&idx_id=8771&uid=ny&idx_side=-43

 

På venstre side nederst finner vi en lysning av hennes giftermål med Baltzer Andersen Hielmeland. Men allerede i neste spalte ser vi at Baltzer møter opp hos presten og erklærer lysningen for ugyldig siden Randi er gravid med en annen, nemlig Ole Johansen Løchen. Jeg har fått hjelp til å tyde teksten. du finner den nederst.

 

Men historien fortsetter allerede på neste side i kirkeboken (samme oppslag). Det ser ut som om den rette barnefaren, altså Ole Johansen Løchen, besinner seg og møter opp hos presten og erklærer at han vil gifte seg med Randi. Men jeg klarer ikke å tyde teksten i detalj. Et og annet ord klarer jeg å lese men ikke helheten.

 

Det hadde vært kjekt å få hjelp av noen som er litt mere drevet i gotisk skrift enn jeg er.

Takk på forhånd.

 

PS.: Her kommer det avsnittet som jeg allerede har fått hjelp med:

1814 d 6 Juli mødte Ungkarl Baltzer Anders. Hielmeland for mig som Sognepræst og erklærede: at efter den forlangte og skeede Tillysning, forlangt hos No. 8 d 12te Juny d.a., til Egteskap med Pigen Randi Johnsdr. Øver Lie, har han erfaret at benævnte Randi er frugtsommelig med en annen nemlig ungkarl Ole Johansen Løchen, hvilket er af hende selv vedtaget og tilstaaet in Undertægnedes og fleres Paahør, saa erklærer han herved den skeede Tillysning ugyldig, og det besluttede Egteskap ophævet, saa at hun herefter skal kunde uforhindret og upaatalt ægte enten den hun er besvangret af eller hvem hun vil, hvormed Randi Johnsdr. har erklæret seg tilfreds; thi skal bemeldte Tillysning være og bive ugyldig, for Rigtigheden av ovenstaaende og alt deraf flydende ere vi undertægnede ved min Jndskrivning til Tillysningen nærværende og som Cautionister underskrivende i alle Maader ansvarlige ligesom og jeg Baltzer Hielmeland, som hidtil forlovet vedtager det anførte. Batzer Hielmeland Anders Olsen Hielmeland Mattis Johnsen Lochen alle 3 med paaholden Pen. Blichfeldt

 

PPS.: Enda lenger på siden i kirkeboken ser vi at også den forsmådde beileren, Baltzer Andersen Hielmeland forlover seg på nytt. Historien får altså en lykkelig utgang for alle parter.

 

PPPS.: Barnefødsel side 87 samme bok.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Remi

12. Den 15de July 1814 mødte paa Meels Præstegaard Ung Karl og indroulleret ved fri Batallionen Ole Johansen Løchen og erklærede at Han som virkelig giernings Mand vedtagie at være Barnefader til det foster hvormed Randi Johnsdr. Øvre Lie nu er frugtsommelig, saa og at Ham frivillig og aldeles efter Ønske er bestemt at ægte den af Ham besvangrede Pige Randi Johnsdr. og forlangte samme Bestemmelse nu aflyst fra Prækestoelen, ligesom og de 3die undertægnede som Cautionister ere ansvarlige for at dette og er Randi Johnsdatter Øvre Lies frie Villie og bestemte Beslutninge som de og ere ansvarlige for at indtet mod Lovene kan Hindre dette Egteskabs Fuldbyrdelse, og altsaa og for alt Hvad som af ægte Vielsen maatte flyde. Mathis Johnsen Løchen, Johannes Larsen Øvre Lie, Torjer Johansen Løchen. Alle 3 med paaholden Pen.

 

Copuleret d. 23de July.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Christoph Kirfel

Hjertelig takk for tydingen. Dette var en fantastisk løsning av problemet.

Utrolig at noen kan lese gotiske tekster med så stor letthet.

Takk for hjelpen.

Hilsen Christoph Kirfel

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Remi

Bare hyggelig, jeg så litt senere at den allerede var tydet i en annen tråd her på tydeforum, men det er greit.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Christoph Kirfel

Ja, det er sant. Jeg er som sagt ny på forumet og klarte da ved et uhell å legge saken ut to ganger. Beklager at det skapte noe ekstraarbeid for deg. Tydingene stemte godt overens.

Hilsen Christoph Kirfel

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.