Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Geir Maribu

Tvangsauksjon - Hva skjer etterpå?

Recommended Posts

Geir Maribu

Jeg har funnet en notis i Adresseavisen fra 1915 om tvangsauksjon. Det gjelder mislighold av en obligasjon ifbm bortfesting av en eiendom. Festehaver har tatt opp lån og pantsatt eiendom og bygninger. Jeg har funnet både selve festeavtalen og selve pantsettelsen i pantebok for Stjør- og Verdalen sorenskriveri. Festeavtalen og pantsettelsen er fra 1906. Notisen om tvangsauksjon er rykket inn av lensmannen i Leksvik. 

Jeg har prøvd å finne dokumenter som omhandlet tvangsauksjonen, men finner ingenting. Jeg lurer på ting som: Ble tvangsauksjonen avholdt? Hvem kjøpte det som ble auksjonert bort? Fikk banken pengene sine? Hva skjedde med festehaver. Skrev lensmannen referat fra auksjonen etc

Edited by Geir Maribu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Geir Maribu

Jeg har jobbet videre med denne saken. Sakte men sikkert har jeg søkt etter dokumenter på nett (og lært en masse underveis) og har funnet auksjonsprotokoller. I mitt tilfelle var det under Stjør- og Verdalen sorenskriveri. Disse er ikke digitalisert så da måtte jeg "laste" disse opp på tralle (første gang jeg prøver). Så i dag har jeg vært på Riksarkivet Dora i Trondheim og fått utlevert materialet jeg lastet opp på tralla. Auksjonsprotokollene inneholdt kun det samme som jeg fant i Adresseavisen, altså en referanse til at det skulle avholdes tvangsauksjon. Intet referat fra tvangsauksjon var å finne.

Men jeg hadde bestilt mer, nemlig auksjonsdokumenter fra Leksviken lensmannskontor. Og der fikk jeg treff. To ganger hadde lensmannen avholdt tvangsauksjon på kontoret sitt. Men det kom ingen bud noen av gangene. Dokumentet dette stod i var kun et ark og to der lensmannen sendte inn oppgjør for auksjonene kvartalsvis til Sorenskriveren. Oppgjøret gjaldt salær, utgift til plakater pluss noe til lensmannen.

Så da er jeg i mål. Husebygningene det var snakk om ble ikke solgt. Om dette skyldes at de ikke var interessante nok (ja de måtte flyttes dersom de ble solgt) eller om det var lokal solidaritet og medfølelse vet jeg ikke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.