Gå til innhold
Arkivverket
Per Tore Solheim

LAGETS DAMPSAG - Holt/Tvedestrand

Recommended Posts

Per Tore Solheim

Er det noen som har opplysninger om A/S Lagets Dampsag?  Saga lå i Laget i daværende Holt herred, ved utløpet av Storelva som kommer fra Vegårshei.

Så vidt jeg har fått høre brant saga enten sommeren 1920 eller 1921, men er det noen som vet når den ble anlagt, arbeidsstokk og hva som skjedde etr brannen?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

Studentene fra 1913 : biografiske oplysninger, artikler til belysning av kullets egenart og statistikk, samlet til 25-års jubileet 1938

 

Lagets dampsag .jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

Nedenæs Amtstidende 1920.06.18

 

Lagets dampsag 1.jpg

Lagets dampsag 2 .jpg

Lagets dampsag 3  .png

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Per Tore Solheim

Tusen takk for svar!

 

Dermed er brannen - sommeren 1920 - forklart.  Men er det noen som vet hvordan det videre gikk?  Ble saga gjenoppbygget?  Gikk selskapet konkurs i de turbulente årene som fulgte?

 

Min historie - om ei stor tømmerdrift - er slik:

"Det ble ingen suksess for kjøperne av dette store tømmerpartiet.  Som nevnt tidligere kom det i 1921 et sammenbrudd i konjunkturene, med enormt fall i trelastprisene, og mange konkurser.  Som ikke det var nok brant Lagets Dampsag en sommerdag i 1920.  Far fortalte at Ole Espeland (sønn til Tjøstel Larsen Espeland) var oppe på Løvnes for å se hvordan drifta gikk.  Da fikk folk som stod på tunet se ei mørk røyksky stige opp langt nede i sørøst.  Ole satte i gang med å telefonere, og fant snart ut at det var saga som brant.  Han mente at saga var godt forsikret, men likevel, det ble sikkert store tap."

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.