Gå til innhold
Arkivverket
Cecilie Bugge

Tveit havre?

Recommended Posts

Cecilie Bugge

Jeg klarer ikke å finne forklaring på tveit. Noen som kan hjelpe meg med hvor mye det er?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ivar S. Ertesvåg

Du må i det minste fortelje kvar du fann dette, og i kva samanheng.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Dag T. Hoelseth
10 timer siden, Cecilie Bugge skrev:

Jeg klarer ikke å finne forklaring på tveit. Noen som kan hjelpe meg med hvor mye det er?

Ser at Soga um Strand opererer med 2 potter smør = 9 mark = 1 tveit eller 1/2 smørspann, se http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2013091708031, side 7.

 

Men det gjaldt smør og ikke havre ... Vi bør nok få informasjon om hvilken sammenheng du har støtt på uttrykket.

 

DTH

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alvin Andreassen

Fra tidligere Riksarkivar Aasgaut Steinnes:  Mål, Vekt og Verderekning i Noreg i Millomalderen og ei Tid etter:

 

Tveite var namn på nokre små smørvekt-einingar i stroket frå Sunnfjord til Romsdal. I samme strok vart det også nytta om korn-einingar.

1 Tveite i Fjordane og truleg Sunnmøre = 9 merker (=1/2 Spann) = 1,93 kg.

1Settingstvite i Fjordane = 12 merker (=1/2 pund) =  2,57 kg

1 Tveite i Romsdal = 16 merker (=1/2 Romsdals-øyre) = 3.13 kg

(Nå skal jeg ned på Samvikelaget og kjøpe en tveit smør!  Det er utrolig hvor mange av de gamle enhetene for må og vekt vi fortsatt bruker i dagliglivet).

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ivar S. Ertesvåg

s. 122 i boka (i #4): "1 tveit var ca. 9 liter"

Endret av Ivar S. Ertesvåg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ivar S. Ertesvåg

Eg viste til boka i innlegg #4, altså "Bygdebok for Holm sokn, 1" der du fann desse taloppgåvene.

 

Vanlegvis vart korn målt i volum (tønner, skjepper, ....)

Men det ser ut til at Romsdal er eit unnatak.

 

Eg finn ikkje så mange tiendrekneskap for Romsdal frå denne tida (eg finn resten av Trondheim len).

Framsida av rekneskapen for 1636 er her: https://media.digitalarkivet.no/rk20080911640290

Og praktisk nok står det på framsida

"Beregnitt i en Wet

Korn ---------------  xij tueder

Och i hier tuede _____ xvj bessmer mk."

 

Altså 1 tveit = 16 bismarmerke = 16/24 bismerpund.   Så er det berre å finne kva eit bismerpund vog i 1636.

 

Men sannsynlegvis har bygdebokforfattaren funne ei rimeleg samanlikning med volum; altså 9 liter.

 

Endret av Ivar S. Ertesvåg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alvin Andreassen

1 bismerpund (Romsdal) 5,11 kg.  16/24 del = 3,40 kg (litt godt må for kjente!).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Cecilie Bugge

Takk for hjelpen nok en gang!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×