Gå til innhold
Arkivverket
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Nytt skanna arkivmateriale: Folketellinga 1900

Recommended Posts

Kristian Hunskaar (Arkivverket)

De som følger nøye med, har kanskje lagt merke til at vi nå i mai har begynt å legge ut folketellinga 1900 i skanna versjon. Så langt er Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark lagt ut. Resten av landet vil vi forhåpentlig få tid til å legge ut i løpet av året.

 

Ettersom folketellinga 1900 er søkbar, antar vi at den skanna versjonen først og fremst vil være aktuell å undersøke i tilfeller hvor man mistenker at den søkbare versjonen er feil. Derfor har vi valgt å indeksere folketellinga 1900 på en enkel måte; vi har indeksert hovedsammendrag og hovedlister i detalj, mens personlistene i de fleste tilfeller bare er grovindeksert. Personlistene skal i utgangspunket ligge ordnet etter stigende tellingskretsnummer og personlistenummer, men vi ser dessverre at det noen steder har vært uorden i listene den gangen mikrofilminga ble gjennomført. Man kan også merke seg at i de aller fleste herredene og byene, har hver tjuende personliste en gang i tida blitt plukket ut for statistiske analyser. Disse personlistene ble ikke lagt tilbake på plass, men ligger som oftest foran eller bak de øvrige personlistene. Se f.eks. Hedrum herred, som er mer detaljert indeksert, og hvor hver tjuende personliste ligger foran de øvrige personlistene.

 

Selv om den søkbare versjonen naturligvis vil fortsette å være den viktigste innfallsporten til folketellinga 1900, vil det sikkert være interessant for mange å se hvordan denne tellinga ser ut "i virkeligheten".

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.