Gå til innhold
Arkivverket
Anita Aamo

Pasientjournaler - Rønvik Tuberkulosehjem

Recommended Posts

Anita Aamo

Hvor i all verden kan journalene for pasienter som var innlagt på Rønvik Tuberkulosehjem befinne seg? I flere måneder har jeg i min søken etter disse pasientjournalene bokstavelig talt blitt henvist fra den ene institusjonen til den andre, men uten at noen later til å ha oversikt over hvor journalene er i dag. Jeg har henvendt meg til Nordlandsmuseet, Nordlandssykehuset, statsarkivet m.m. Dette burde jo være et verdifullt kildemateriale for historikere og andre som ønsker å fordype seg i temaer knyttet opp mot den gamle folkesykdommen tuberkulose, og det er etter min mening ytterst merkelig at ingen tilsynelatende har kunnskap til hvor dette materialet er lagret i dag. Er det noen av forumets brukere som konkrete tips i saken?

Endret av Anita Aamo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

Er det Bodin tuberkulosehjem i Rønvik du søker opplysninger om? I så fall ble det seinere NKS sykepleierskole, se:

https://digitaltmuseum.no/021016081095/bodin-tuberkulosehjem-ronvik-senere-nks-sykepleieskole-bygning-med-utbyyg

 

Hjemmet ble drevet av Bodø sanitetsforening med garanti fra Bodø kommune, jf.

http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2010091705018

 

Bodin tuberkulosehjem, som ble drevet av en lokal forening, ble nedlagt i 1952, overtok sykepleierskolen tuberkulosehjemmets bygning uten vederlag og hadde fra da gode arbeidsvilkår, jf. lenken nedenfor - gå til side 518:

http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2007042401105

 

Kanskje du skal direkte kontakt med Bodø sanitetsforening for mer info?

https://www.gulesider.no/f/bodø-sanitetsforening:85314419

 

Jeg ser på Arkivportalen at det finnes arkivmateriale om Bodin tuberkulosehjem, men dette er ikke pasientjournaler. Hva som kan ha skjedd med pasientjournalene ved nedleggelsen av Bodin tuberkulosehjem i 1952, er uvisst....!

 

Jeg ser forresten også at det noe som heter Røvik tuberkulosehjem, se lenken nedenfor og bla deg til side 47:

http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2016062948097

 

Men jeg går ut fra at det er hjemmet i Rønvik du sikter til. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anita Aamo

 Det er nok Bodin tuberkulosehjem det er snakk om. Som før antydet har jeg sendt utallige (!) mailer hit og dit, uten at noen tilsynelatende vet hvor dette arkivmaterialet befinner seg. Jeg er for øvrig interessert i å få innsyn i pasientjournalen til en tante, som døde bare 18 år gammel på det som visstnok ble kalt Rønvik tuberkulosehjem  i "gamle dager". Bodø sanitetsforening er det neste jeg skal forsøke å henvende meg til. Takk for tipset!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

Det er et problem med institusjoner som har vært drevet av private foreninger og stiftelser....! 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anita Aamo

Takk nok en gang. Her har jeg nok dessverre slurvet litt med "forarbeidet" og ikke fått med meg at det var snakk om en privat institusjon. Akkurat dét forklarer vel problemene jeg har hatt med å lokalisere pasientjournalene. Men nå sender jeg en mail til Bodø sanitetsforening og krysser fingrene for et aldri så  lite gjennombrudd der. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anita Aamo

Ja, da er det vel bare å konstatere at  historiske kilder som kanskje forskere og andre kunne ha funnet verdifulle muligens er gått tapt, jmf mail fra Nordland Fylkeskommune i dag:  

 

"Vi har dessverre ikke fått inn noe dokumenter, journaler eller protokoller vedr. pasienter fra dette tuberkulosehjemmet. Vi vet heller ikke hvor dette befinner seg i dag eller om det fortsatt eksisterer. Vi har for det kun noen møtebøker, samt litt korrespondanse, noen brosjyrer og enkelte fotografier etter Røvika Sanitetsforening. Vi har også lett i arkivet etter Bodø Sanitetsforening og NKS avd. Nordland, dessverre uten hell. Ingen pasientjounaler der heller. "

Endret av Anita Aamo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.