Gå til innhold
Arkivverket
Ragnhild Tvedt

smør og salt og laup og pund og tønner

Recommended Posts

Ragnhild Tvedt

Jeg må bare innrømme at jeg har store problemer med å se smør som betalingsmiddel, men det var kanskje slik det var? Når skyld på en gård var 9 m. smør, gikk det da an å betale ut gården med 9 m. smør, eller var det noe som skulle betales hvert år el.l.? Noen ganger er det salt og andre ting. Er det slik at  man brukte smør og salt og andre ting som betalingsmiddel, og at det virket slik som penger gjør i dag? Eller når gården har en landskyld av 4 laupar, 1 hud og 1 laup salt. Dette synes jeg er vanskelig. Noe som kan forklare?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Du kan starte med å lese om landskyld i Norsk historisk leksikon.

 

Varer, f.eks. smør, salt, fisk osv., var naturlige betalingsmidler før pengevesenet, slik vi kjenner det i dag, ble utviklet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.