Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Geir Greni

Berte Larsdatter (1759-1828) fra Land - var hun fra Enger

Recommended Posts

Geir Greni

Hei,

 

Vi ( en fjern slektning og jeg)har i en god stund forsøkt å finne ut av om Berte Larsdatter var fra Enger i Land. Det er endel som peker på det, men vi skulle gjerne fått litt mer kjøtt på beinet. Vi har gått en runde tidligere her på forumet, men kom ikke helt i mål:

 

Kort fortalt:
 

Vi har i lang tid prøvd å finne foreldrene til Berte Larsdatter. Hun var gift med Erik Syversen Frøshaug (1759-1828) som var sønn av Syver Eriksen og Mari Hovelsdatter som begge kom fra Land. Han fra gården Skolmen og hun fra gården Mælum. Berte og Erik ble viet i Land men bosatte seg på gården Frøshaug i Hole. Paret fikk fire barn, Ingeborg f. 1781, Syver f. 1785, Mari f. 1786 og Lars f. 1787, kanskje guttene døde som små eller vokste opp andre steder (?) for når familien bor på Frøshaug nevnes bare Ingeborg og Mari. Ingeborg ble gift med Daniel Danielsen og Mari med Hans Olsen, det er dette siste paret vi er etterkommere av.

cleardot.gif
Etter hjelp av historielaget i Oppland, har vi festet oss spesielt ved en Berte Larsdatter som var datter av Lars Amundsen (1727-1813) og Ingeborg Jonsdatter Rud (1729-?) på gården Enger i Oppland. Det er mye som tilsier at dette er de riktige foreldrene, blant annet er alle fire barna da oppkalt etter de fire besteforeldrene, og ved alle barnedåpene er det blitt brukt faddere fra gården Enger. Noe som er nevnt som betenkelig er at det er en Berte Enger som er fadder ved Syvers dåp. Kan denne Berte være Berte fra Engerengen som lå under Enger? I tilfelle var hun kusine til Berte siden hennes mor var Gjertrud Amundsdatter og søster til Lars Amundsen. Hvis vi har funnet riktig Berte er hun også i familie med ektemannen siden de begge er etterkommere av Engebret Mælum. Det kan også nevnes at Eriks far Syver Eriksen ved et skadesløsbrev i panteboka i 1787 kan knyttes til Frøshaug, samme mann med sin sønn Erik Syversen solgte de deres part i N. Skiag i 1791 og i dette brevet nevnes også Hovel Larsen Enger. Som en kan se er det mye som tyder på at dette paret er det rette, men vi lurer på om det er noen av brukerne som kjenner til denne familien, eller klarer å finne noe nytt som knytter Berte tydeligere opp mot Enger eller noe annet.
 
Mvh
Geir
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.