Gå til innhold
Arkivverket
Geir Greni

Berte Larsdatter (1759-1828) fra Land - var hun fra Enger

Recommended Posts

Geir Greni

Hei,

 

Vi ( en fjern slektning og jeg)har i en god stund forsøkt å finne ut av om Berte Larsdatter var fra Enger i Land. Det er endel som peker på det, men vi skulle gjerne fått litt mer kjøtt på beinet. Vi har gått en runde tidligere her på forumet, men kom ikke helt i mål:

 

Kort fortalt:
 

Vi har i lang tid prøvd å finne foreldrene til Berte Larsdatter. Hun var gift med Erik Syversen Frøshaug (1759-1828) som var sønn av Syver Eriksen og Mari Hovelsdatter som begge kom fra Land. Han fra gården Skolmen og hun fra gården Mælum. Berte og Erik ble viet i Land men bosatte seg på gården Frøshaug i Hole. Paret fikk fire barn, Ingeborg f. 1781, Syver f. 1785, Mari f. 1786 og Lars f. 1787, kanskje guttene døde som små eller vokste opp andre steder (?) for når familien bor på Frøshaug nevnes bare Ingeborg og Mari. Ingeborg ble gift med Daniel Danielsen og Mari med Hans Olsen, det er dette siste paret vi er etterkommere av.

cleardot.gif
Etter hjelp av historielaget i Oppland, har vi festet oss spesielt ved en Berte Larsdatter som var datter av Lars Amundsen (1727-1813) og Ingeborg Jonsdatter Rud (1729-?) på gården Enger i Oppland. Det er mye som tilsier at dette er de riktige foreldrene, blant annet er alle fire barna da oppkalt etter de fire besteforeldrene, og ved alle barnedåpene er det blitt brukt faddere fra gården Enger. Noe som er nevnt som betenkelig er at det er en Berte Enger som er fadder ved Syvers dåp. Kan denne Berte være Berte fra Engerengen som lå under Enger? I tilfelle var hun kusine til Berte siden hennes mor var Gjertrud Amundsdatter og søster til Lars Amundsen. Hvis vi har funnet riktig Berte er hun også i familie med ektemannen siden de begge er etterkommere av Engebret Mælum. Det kan også nevnes at Eriks far Syver Eriksen ved et skadesløsbrev i panteboka i 1787 kan knyttes til Frøshaug, samme mann med sin sønn Erik Syversen solgte de deres part i N. Skiag i 1791 og i dette brevet nevnes også Hovel Larsen Enger. Som en kan se er det mye som tyder på at dette paret er det rette, men vi lurer på om det er noen av brukerne som kjenner til denne familien, eller klarer å finne noe nytt som knytter Berte tydeligere opp mot Enger eller noe annet.
 
Mvh
Geir
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.