Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Olav Bonesmo

Ole Olsen NN, ca. 1751- 1812, d. på Blekkan, Børsa, ST.

Recommended Posts

Olav Bonesmo

En må være optimist....

 

Ole Olsen kommer til Blekkan en gang etter 1801 da han ikke er registrert i FT 1801. Når han begraves 20 p. trinit. 1812 er alderen oppgitt til 61 år.

Bygdebok for Børsa oppgir at han har en sønn og tre døtre, Ole, Eli, Gjertru og Ingeborg. Uvisst om han er enkemann eller gift når han dør. Har ikke funnet noe skifte etter ham, så det er ikke sikkert med farskapet til de som bygdeboka oppgir å være Oles barn. Konas navn er ukjent, og ingen av Oles antatte barn som har avkom får noen datter, så det er ingen oppkalling som kan peke på noe navn for Oles kone.

 

Ole Olsen d.y. dør 8 p. trinit 1807, alderen oppgis til 31 år, uvisst om han er gift.

 

Eli Olsdatter blir gift med Fredrik Mortensen Soligård fra Orkdal 05.09. 1809, forlovere Ole Olsen Blekkan og klokker Ole Soligård. De har barna:

Martinus, Ole, Johan, Enok, Ole , Bernt og Johannes. I denne perioden oppgir ikke kirkeboka faddere ved dåp. Fredrik Mortensens foreldre heter Morten og Inger, så det ser ikke ut som om de har holdt seg til vanlig praksis mht. oppkalling. Eli dør 1867, oppgitt alder indikerer at hun er født ca. 1787.

 

Gjertru blir gift med Rasmus Jonsen Kroken fra Orkdal 22.10. 1805. Forlovere Peder Follo og Lars Henriksen Viken. De har barna:

Ole, Peter og Jon.

Det ser ut som om Rasmus og Gjertru har flyttet fra bygda, har ikke funnet dødsår som "passer" for dem.

 

Har ikke funnet spor etter Ingeborg.

 

Mitt optimistiske utspill bli dermed: Er det en slektsinteressert  som har en ane med navn Ole Olsen, født på midten av 1750 tallet som tidlig på 1800 tallet har forlatt en plass sammen med barna Ole, Eli, Gjertru og Ingeborg, så kan det være han som har havnet i Børsa. I så fall så hører jeg svært gjerne om den karen. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Grete Singstad
22 timer siden, Olav Bonesmo skrev:

Gjertru blir gift med Rasmus Jonsen Kroken fra Orkdal 22.10. 1805. Forlovere Peder Follo og Lars Henriksen Viken. De har barna:

Ole, Peter og Jon.

 

Jeg har funnet to barn til og et spor du kan forfølge, for Gjertru kalles Eggen i 1804 og barnet er født på Follo.

 

Orkdal: Døpt 11. nov 1804: «Rasmus Jonsøn Krogens og Giertrud Olsdatter Eggens af Børssens uægte db: Joen. Fød paa Folloe Den 5te November. Begges 1ste Lejermaal.»

SAT, Ministerialprotokoller, klokkerbøker og fødselsregistre - Sør-Trøndelag, 668/L0815: Klokkerbok nr. 668C04, 1791-1815, s. 170-171

Ole, f. 1807

Peter, f. 1811

Gjertru, f. 14. okt. og døpt 22. nov. 1812

SAT, Ministerialprotokoller, klokkerbøker og fødselsregistre - Sør-Trøndelag, 668/L0803: Ministerialbok nr. 668A03, 1800-1826, s. 46

Jon, f. 1817

Edited by Grete Singstad
Feil dato

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olav Bonesmo

Takk for svar Grete.

Det ser altså ut som om Gjertru og Rasmus holdt til i Orkdal til 1817, men så lenge kirkeboka ikke sier noe om fadderne så er det jeg får ut av innspillet om Gjertru, at en av bestemødrene kan ha hatt dette navnet.

Jeg ser ingen annen vei videre mht. Ole Olsen NN, enn at noen kjenner til ham fra FT 1801, og at barnerekken med Ole d.y og jentene kan gi en indikasjon på at en har med rett mann å gjøre.

Det er bare så sørgelig mange muligheter med folk som bor ved fjorden, mobiliteten er mye større enn for innlandsbøndene....

Olav B.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Grete Singstad

En mulig vei videre er å sjekke folka på Follo hvor Jon ble født. Peder Pedersen Follo var jo forlover ved vielsen i 1805. Dette kan tyde på slektsskap, men hun kan så klart bare ha vært i tjeneste der.

Kona til Peder Pedersen het Karen/Kari Olsdatter og var født ca 1743. Hun døde i 1822 og Peder i 1823.

FT 1801

Edited by Grete Singstad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.