Gå til innhold
Arkivverket
Wenche Falck Borgersen

Vielseattest for Friedrich Jonsen og Eli ( Nielsdatter?)- Borge i Tune.

Recommended Posts

Wenche Falck Borgersen

Jeg har et ønske om  å finne ut litt mer om foreldre og aner til John Friedrichsen og hans kone Hilleborg Evendatter. Disse to hadde tilhold på en husmannsplass i Tune, Raadahlen Plads under Rekustad.  De er også å finne i folketellingen for Tune i 1801 med sine barn. Disse to er min farmors tipp tipp oldeforeldre , med andre ord 4x tippoldeforeldre til meg, mine søsken og søskenbarn.

John Friedrichsen ble døpt i Borge Kirke i 1761 og hans foreldre var Friedrich Jonsen og Eli, med etternavn som kan være Nielsdatter. Jeg var så heldig å få hjelp til dåpen på Dis forum, men det var vanskelig å tolke hele navnet til Eli. Skriften mht. dåpen er av den meste utfordrende typen å tyde, årstallet er greit (1761) men hele datoen for dåpen ble ikke tydet. 

 

Ja, først kom linken til dåpen, men så kom dette opp, og viste hele siden. Navnet Jon vises ganske tydelig og navn til foreldre ble tydet som Friedrich Jonsen og Eli ( antydet Niesdatter)

Dette hjelper kanskje ikke noe særlig, men resultatet ble dette da jeg forsøkte å kopiere linken jeg fikk. Men det er Borge kirke og jeg lurer på om det kan finnes en vielseattest for hans foreldre Friedrich Jonsen og Eli ( Nielsdatter?) og hvor disse to kom fra.

 

URN:NBN:no-a1450-kb20061013050427.jpg

 

 

Vielsen for Hilleborg Evensdatter og John Friedrichsen året er 1787 og tror datoen er 23. februar: Linken kommer  opp på samme måte igjen. Paret nest nederst  på høyre siden finner vi ungkar og soldat John Friedrichsen fra Rekustad og Pige Hilleborg Evensdatter antagelig fra Oppstad Eide eller Eye.  Kan det være Opstad eller Eide i nåværende Sarpsborg? Dette paret som er min farmors tipp tipp oldeforeldre holdt  til på Raadahlen plads i Tune som skal ha ligget  under tre gårder, hvor den ene var Rekustad.

De fikk flere barn og en datter er min link inn her, Elen Johnsdatter som senere flyttet med mann og barn til Christiania. En sønn John Olsen flyttet til Trondheim,  to sønner flyttet nordover, og min tippoldefar Johan Christian Johnsen, andre ganger Johnsen, stiftet familie på Senja i Troms, hvor en datter er min oldemor ( farmors mor).  Det jeg lurer på er om Opstad var en plass hvor Hilleborg Evensdatter var tjenestepike, eller om det var stedet hun ble født eller kom fra.  Finner jeg det, eller hvor hun kom fra, kan jeg gå videre med hvor hun ble døpt og hvem hennes foreldre var.

URN:NBN:no-a1450-kb20061020030395.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Ser jeg har skrevet så det er til å misforstå med to sønner som flyttet nordover. Det er to sønner av John Olsen som flyttet nordover, hvor den ene er min tippoldefar. John ble gift i 1844 med Gjertrud Kristine Iversdatter, men døde i 1855. Gjertud Kristine emigrerte senere til Amerika sammen med ektemann nr. 2 og flere av sine barn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ann-Mary Engum

Tips!

Legg inn lenker(ikke bilder)av kirkeboksidene.

Da er det lettere for hjelperne på forumet å forstørre opp kirkeboksidene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Per Stian B Kjendal

Hei! Vielsesattest ble gitt fysisk til til de som giftet seg, og er bare en avskrift av hva som står i kirkeboka. Det samme gjelder også dåpsattester og dødsattester. Arkivverket har normalt ikke slikt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jon Erik Berg-Hansen

Dette har du nok - men her er familien i 1801:

 

https://media.digitalarkivet.no/view/58206/15

 

Er Hilleborg og/eller John døpt eller konfirmert i Tune eller omliggende sokn?

 

Når døde de - finnes det skifte(r) etter dem?

 

Er det faddere for deres barn som kan være være søsken av foreldrene?

 

Finner ingen bygdebok (på Nasjonalbiblioteket) for den delen av Tune

Endret av Jon Erik Berg-Hansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Jeg skulle gjerne vite hvor Hilleborg Evensdatter kom fra, når det gjelder John Friedrichsen så ble han  døpt i Borge,.SAO, Borge prestekontor Kirkebøker, F/Fa/L0001: Ministerialbok nr. I 1, 1723-1792 […]

https://media.digitalarkivet.no/view/7442/92

 

John og Hilleborg  finnes det opplysninger om mht. vielse:  SAO, Tune prestekontor Kirkebøker, F/Fa/L0003: Ministerialbok nr. 3, 1781-1796, s. 172-173 […]

Står Opstad enten eye eller eide bak navnet hennes, om det betyr hjemstedet eller plassen hun tjente på, vet jeg ikke.
 

Også  eldste sønn Ole Johnsen giftet seg og døpte sine barn i Borge, så kanskje vitner det om en slags tilknytning til stedet.

 

Skifte: Jeg kjenner til at det skal være et skifte etter Hilleborg.  Har et utdrag av inneholdet i skiftet, som var blitt forsøkt tolket tidligere på Arkivet av Berit Knudsen etter forespørsel fra andre som har John Olsen som link til John Friedrichsen og Hilleborg Evensdatter.

Første gang jeg kom over navnet til John Olsen var mellom 2002 og 2003 da jeg etterlyste foreldre til min tippoldefar og farmors morfar Johan Christian Olsen / Johnsen. ( begge etternavn er knyttet til han i ulike sammenhenger) Fant det først ved dåpsopplysninger til min farmors morfar.

 

"Hilleborg Evensdatter døde  20.april i 1825, og "Aar 1825 28.mai blev etter forlangende af Ole Johnsen registrering og vurdering foretagen" og afholdt paa plassen Raadahlen under Rikustad og Holme paa Rolfsøen i boet efter den ......... for noen tid siden ved døden afg. enke Hilleborg Evensdt. til følgende skifte og deling mellom hendes efterlade børn og arvinger, der blev opgivet at være følgende:  

 

1:  "eldste sønn Ole Johnsen 33 år gl., tilstede".  (Om Ole Jonsen, eldste sønn av John F og Hilleborg, funnet av Karl Jonny Sommer på DIS:

Ole gifter seg i Borge(Holm) 6 des 1816,han nevnt med adresse"Spigeren" i Thunø sogn 25 år gammel. Han gifter seg med Kiersti Paulsdatter 19 år gammel.

Cautionister:Hans Johansen"Sundtangen" og Per Thorsen.

Kiersti må være datter av Paul Larsen 39 år og arbeider under Hafslund,hans kone Dorthe Gulbrandsdatter 36 år.

Deres barn:Aase 11 år - Lars 9 år - Kierstin 5 år og anne 3 år.Kilde:1801 tellingen for Aarum nordre (Borge) 

 

Ole og Kierstin fikk barna,alle døpt i Borge:

Maren 12 jan 1817 - Ollia 17 jan 1819 -

Johanne 26 sept 1821 -

Niels 11 juni 1824

Anne Dorthea 18 juni 1826.

Niels Kiøstelsen Fra "Sannesund" er nevnt som fadder ved
flere av barnas dåp.


Ole er nevnt som "Pramroer", som var et yrke på denne tiden.

Ole Johnsen døde 24 juli    1828.

  Han ble begravet 3 august 1828.

Dødsårsak,falt ut av bordprammen og drugnede.

Nevnt som arbeidsmand ved Sarp 37 år gammel.

 

2: " yngste sønn Simon/Simen? Johnsen 24 år gl., fraværende".   Det var faktisk ham den  yngste sønnen, Simen, som overtok og bosatte seg med sin familie på Raadahlen plads  (som lå bl.a  under Rekustad gård )  

Simen  døde av kolera i 1835.

Gift med Cathrine Olsdatter, fra Kråkerøy. Født 1804, døde 1858, ( hun ble gift på nytt med en Olaves Nielsen, i 1836, og fortsatte å bo på Raadahlen plds.) .

 

Simen Johnsen og  Cathrine fikk Johanne  født 1829, Maren f. 1831 og Simen f. 1834. .Cathrine Olsdatter døpt 27 jan 1805 i Glemmen av foreldre: Ole Jensen og Maria Ougensdatter

 

 

3:  "eldste datter Elen Johnsdr. 36 år, gift med Ole Halvorsen og boer i Christiania."   

Min farmors morfar som stiftet familie i Torsken, Senja, er barnebarn av  Elen Johnsdatter  og Ole Halvorsen.

Dette paret flyttet med sine  to små barn, Hans og John til Christiania noen år før skiftet.  Antagelig bodde de på Raadahlen  plds i en periode før de flyttet til Christiania. Om de bodde i Christiania  livet ut,  eller flyttet tilbake til Fredrikstad området, vet jeg ikke, men de fikk i hvert fall 3 døtre i Oslo/ Christiania.

Ole Halvorsen vet jeg ikke hvor kom fra, men er en flyttemelding til Christiania som viser alderen hans.

 

John Olsen , 2 1/2 år ved flytting til Christiania, er min link til denne slekten, oppgitt å være født i Fredrikstad, flyttet med sine foreldre til Christiania, og havnet i Trondheim, en gang før 1844. Han kom som teglmester, vet ikke helt når, kunne vært moro å funnet en flyttemelding til Trondheim på han. Vet ikke om jeg skal gå å mye inn på han her nå, men han ble gift med Gjertrud Kristine i 1844 og døde i 1855 i Trondheim.

 

Nå er jeg mest  intr. i å finne mer ut  John Olsen sine besteforeldre John og Hilleborg, (og senere hans far Ole Halvorsen) . Kan virke som John Friedrichsen hadde en tilknytning til Borge siden han ble døpt der, senere hans sønn Ole Johnsen viet og barn som ble døpt i Borge.  Hilleborg Evensdatter tjente eller kom fra Opstad (Eide el, Eye. sarpsborgomr.) Mulighten for at hun kan ha kommet fra andre steder i det som var Tune den gangen finnes også.

 

4:  andre datter Marie Johnsdr. 26 år, tilstede.

 

5:  yngste datter Ragnild Johnsdr. 22 år, tilstede. Så starter vel selve skiftet og her er skriften verre.

 

 

 

 

 

12 timer siden, Ann-Mary Engum skrev:

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ann-Mary Engum

Legg helst ved lenke fra tydingen av skiftet på tydeforumet. :-)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jan Weberg

Hei!

Jeg tror ikke Elis patronymikon var "Nilsdatter", men Pedersdatter.

5a03031904142_Jon1761.jpg.2a2cbaf23378b055abbec356a84afb68.jpg

Her er fadderne Ole Pedersen Tofteberg, Fredrik Jonsen (faren?) Ole Pedersen, Anna Moum og Marthe "Hwidsteen" (Vesten)

Jon Fredriksen ble døpt "Dom 18 post Trinitatis" 18.søndg etter Treenigheten som i 1761 var 20.september. Fødselsdato ble på denne tiden ikke innført i kirkeboka.

 

5a030464dd818_Ingeborg1756.jpg.59839dc98f681a9081160259773a51fe.jpg

Denne dåpen er 15.august 1756: Fredrik Jonsen og Eli Pedersdatter pigebarn Ingeborg

Faddere: Gjermund Vesten, Jørgen Pedersen, Ole Pedersen, Berthe Vesten og Ericha Greaker (Tune)

 

5a030da541d95_Ingeborg1755.jpg.cf569ca8f89aaa8e78cbe9fa67f1cfbc.jpg

12.januar 1755: Fredrik "Hølen" (husm.plass på Vesten) og Elen Pedersdatters pigebarn Ingeborg

Faddere: Halvor Moum, Ole og Jørgen Pedersønner, Maren Vesten og Anna Moum

 

5a030f6d99c2b_AnnaMaria1753.jpg.1b273f19d2428f8af9d67517b29f91b3.jpg

15.april 1753: Fredrik "Hvidsteens" pigebarn Anna Maria

Faddere: Peder Stenersen (Elis far) Ole Pedersen, Jørgen Pedersen, Maren Vesten og Anna Moum.

 

5a0307d24ee1f_FredrikJonsen1752.jpg.1c821d28106a642ad0775fb5df5018f7.jpg

Fredrik Jonsen og Eli (Elen) ble gift 1852.

 

5a03085478ecf_EliPedersdatter1728.jpg.8c3ada74f4107e2e73f232d045c75a82.jpg

5.juni 1728: Døpt Peder og Ingeborg Veesteens pigebarn Elen

Foreldrenes fulle navn var Peder Stenersen (ca 1701 - 9/7 1769) og Ingeborg Olsdatter (ca 1704 - 17/7 1774) De var husmannsfolk på Vesten Nordre. Foruten Eli fikk de følgende barn:

1. Ole 26/11 1730 (fadder for Eli både i 1753, 1755, 1756 og 1761)

2. Jørgen 6/7 1732 (fadder for Eli i 1753, 1755 og 1756)

3. Anders 30/5 1735

4. Berthe 20/4 1738

5. Anna 3/4 1741

6. Jon 16/3 1743 (hos foreldrene i 1762)

7. Morten 2/7 1747 (hos foreldrene i 1762)

 

mvh jan w

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ann-Mary Engum
46 minutter siden, Jan Weberg skrev:

Hei!

Jeg tror ikke Elis patronymikon var "Nilsdatter", men Pedersdatter.

5a03031904142_Jon1761.jpg.2a2cbaf23378b055abbec356a84afb68.jpg

Her er fadderne Ole Pedersen Tofteberg, Fredrik Jonsen (faren?) Ole Pedersen, Anna Moum og Marthe "Hwidsteen" (Vesten)

Jon Fredriksen ble døpt "Dom 18 post Trinitatis" 18.søndg etter Treenigheten som i 1761 var 20.september. Fødselsdato ble på denne tiden ikke innført i kirkeboka.

 

5a030464dd818_Ingeborg1756.jpg.59839dc98f681a9081160259773a51fe.jpg

Denne dåpen er 15.august 1756: Fredrik Jonsen og Eli Pedersdatter pigebarn Ingeborg

Faddere: Gjermund Vesten, Jørgen Pedersen, Ole Pedersen, Berthe Vesten og Ericha Greaker (Tune)

 

5a030da541d95_Ingeborg1755.jpg.cf569ca8f89aaa8e78cbe9fa67f1cfbc.jpg

12.januar 1755: Fredrik "Hølen" (husm.plass på Vesten) og Elen Pedersdatters pigebarn Ingeborg

Faddere: Halvor Moum, Ole og Jørgen Pedersønner, Maren Vesten og Anna Moum

 

5a030f6d99c2b_AnnaMaria1753.jpg.1b273f19d2428f8af9d67517b29f91b3.jpg

15.april 1753: Fredrik "Hvidsteens" pigebarn Anna Maria

Faddere: Peder Stenersen (Elis far) Ole Pedersen, Jørgen Pedersen, Maren Vesten og Anna Moum.

 

5a0307d24ee1f_FredrikJonsen1752.jpg.1c821d28106a642ad0775fb5df5018f7.jpg

Fredrik Jonsen og Eli (Elen) ble gift 1852.

 

5a03085478ecf_EliPedersdatter1728.jpg.8c3ada74f4107e2e73f232d045c75a82.jpg

5.juni 1728: Døpt Peder og Ingeborg Veesteens pigebarn Elen

Foreldrenes fulle navn var Peder Stenersen (ca 1701 - 9/7 1769) og Ingeborg Olsdatter (ca 1704 - 17/7 1774) De var husmannsfolk på Vesten Nordre. Foruten Eli fikk de følgende barn:

1. Ole 26/11 1730 (fadder for Eli både i 1753, 1755, 1756 og 1761)

2. Jørgen 6/7 1732 (fadder for Eli i 1753, 1755 og 1756)

3. Anders 30/5 1735

4. Berthe 20/4 1738

5. Anna 3/4 1741

6. Jon 16/3 1743 (hos foreldrene i 1762)

7. Morten 2/7 1747 (hos foreldrene i 1762)

 

mvh jan w

 

Lenker?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jon Erik Berg-Hansen
2 timer siden, Wenche Falck Borgersen skrev:

Hilleborg Evensdatter tjente eller kom fra Opstad (Eide el, Eye. sarpsborgomr.) Mulighten for at hun kan ha kommet fra andre steder i det som var Tune den gangen finnes også.

 

Hvis hun var ei Østfolddame, er det vel ingen uoverkommelig oppgave å sjekke om hun ble døpt 1762 + - 2 år (1760-1764) ved å søke i nabosogn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ann-Mary Engum

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen
1 time siden, Ann-Mary Engum skrev:

 

Lenker?

http://arkivverket.no/URN:sk_read/25715/138/ 

Jeg håper denne lenken til skiftet etter Hilleborg Evensdatter virker. Det var inne på siden der for noen år siden, men fant ikke den samme siden igjen, da jeg søkte etter den.  Jeg startet i 2002 med å søke etter mine aner. Fant ut om John Olsen og Gjertrud Iversdatter en gang mellom 2002 0g 2003, som var foreldre  til morfar til min farmor og hennes søsken. Om han visste vi at han kom fra Strinda i Trondheim til Torsken i Senja. Jeg  var senere på et slekts-treff på Senja i 2004 hvor det var gjort forsøk på å finne mer om de to.  Det viste seg å være vanskelig, men etter en del år søkte jeg på navnet og fant at det var søkt etter akkurat den samme John Olsen, av Ørn Pedersen Myhre og hans kone,  hvis bror av min tippoldefar også hadde reist nordover. De har vært veldig aktive og takket være de to så fant jeg ut at far til min tipp tipp oldefar var fra Fredrikstad og hadde kommet nordover en gang.

Mine foreldre og deres søsken  gjorde motsatt, reiste den andre veien sørover og bosatte seg i en nabo by til Fredrikstad, nemlig Moss. Da  tipp tipp oldefar John Olsen reiste til Trondheim, hans foreldre til Christiania, og to av hans sønner til Nord -Norge mens andre emigrerte til Amerika så er de vel en del av et historisk bilde fra litt forskjellige tider. John døde i 1855 og etterlot han seg flere barn.  Gjertrud emigrerte til Amerika i godt voksen alder med flere av sine barn, ganske tøft.

Det har vært fantastisk å se hva Ørn og Anniken har funnet ut. Likevel mitt  ønske vært å finne lenger tilbake, til røttene. Det var litt spesielt å vokse opp i en by i Østfold i det tidsrommet , som flyttet sørover i midten og siste halvdel av 50-tallet. Min besteforeldre bodde her også et par år, og min farmor likte se veldig godt i Østfold., men ante nok ingenting om at hun hadde en oldefar som kom derfra.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen
3 timer siden, Jan Weberg skrev:

Hei!

Jeg tror ikke Elis patronymikon var "Nilsdatter", men Pedersdatter.

5a03031904142_Jon1761.jpg.2a2cbaf23378b055abbec356a84afb68.jpg

Her er fadderne Ole Pedersen Tofteberg, Fredrik Jonsen (faren?) Ole Pedersen, Anna Moum og Marthe "Hwidsteen" (Vesten)

Jon Fredriksen ble døpt "Dom 18 post Trinitatis" 18.søndg etter Treenigheten som i 1761 var 20.september. Fødselsdato ble på denne tiden ikke innført i kirkeboka.

 

5a030464dd818_Ingeborg1756.jpg.59839dc98f681a9081160259773a51fe.jpg

Denne dåpen er 15.august 1756: Fredrik Jonsen og Eli Pedersdatter pigebarn Ingeborg

Faddere: Gjermund Vesten, Jørgen Pedersen, Ole Pedersen, Berthe Vesten og Ericha Greaker (Tune)

 

5a030da541d95_Ingeborg1755.jpg.cf569ca8f89aaa8e78cbe9fa67f1cfbc.jpg

12.januar 1755: Fredrik "Hølen" (husm.plass på Vesten) og Elen Pedersdatters pigebarn Ingeborg

Faddere: Halvor Moum, Ole og Jørgen Pedersønner, Maren Vesten og Anna Moum

 

5a030f6d99c2b_AnnaMaria1753.jpg.1b273f19d2428f8af9d67517b29f91b3.jpg

15.april 1753: Fredrik "Hvidsteens" pigebarn Anna Maria

Faddere: Peder Stenersen (Elis far) Ole Pedersen, Jørgen Pedersen, Maren Vesten og Anna Moum.

 

5a0307d24ee1f_FredrikJonsen1752.jpg.1c821d28106a642ad0775fb5df5018f7.jpg

Fredrik Jonsen og Eli (Elen) ble gift 1852.

 

5a03085478ecf_EliPedersdatter1728.jpg.8c3ada74f4107e2e73f232d045c75a82.jpg

5.juni 1728: Døpt Peder og Ingeborg Veesteens pigebarn Elen

Foreldrenes fulle navn var Peder Stenersen (ca 1701 - 9/7 1769) og Ingeborg Olsdatter (ca 1704 - 17/7 1774) De var husmannsfolk på Vesten Nordre. Foruten Eli fikk de følgende barn:

1. Ole 26/11 1730 (fadder for Eli både i 1753, 1755, 1756 og 1761)

2. Jørgen 6/7 1732 (fadder for Eli i 1753, 1755 og 1756)

3. Anders 30/5 1735

4. Berthe 20/4 1738

5. Anna 3/4 1741

6. Jon 16/3 1743 (hos foreldrene i 1762)

7. Morten 2/7 1747 (hos foreldrene i 1762)

 

mvh jan w

Dette var jo bare helt fantastisk . Jeg googlet og  ser Vesten ligger i Torp.  Noen navn på søsken til Elen/ Eli /Elin går igjen i slekten, som Ole og Jon. Hun fikk en sønn de døpte Jon /John (Friedrichsen) og selv fikk han igjen tre sønner han døpte Ole, hvor den eldste vokste opp, og et barnebarn oppkalt etter seg. Den ene av døtrene,  Elen og er sikkert oppkalt etter hans mor igjen  er 3 x tippoldemor til meg og mine søsken og noen søskenbarn.  Navnet John fulgte også videre i flere  generasjoner både i Senja, Nord-Norge, og visstnok  i Amerika, det er spesielt. Min egen far hadde også en onkel og bror av min farmor som han satte veldig stor pris på  som het John. Jeg sier bare mange tusen takk!

Endret av Wenche Falck Borgersen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Men ellers er jeg enig i at det bør legges til lenker så dokumentasjonen kan stadfestes., Likevel takk, da jeg har opplysninger å gå ut fra nå.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jon Erik Berg-Hansen

Du burde jo ta kontakt med Ørn Pedersen Myhre (12) - det kan kanskje spare deg for mye arbeid!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ann-Mary Engum

Ørn Pedersen Myhre har ikke vært pålogget siden 29 mai.

Men det går jo an å prøve å sende ham en PM.

Endret av Ann-Mary Engum

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Det  kunne jeg  jeg alltids , men tror vi har grepet an søkingen mht. slekt og etterkommere  med litt forskjellig utgangspunkt og  mål for øye.

Vi har John Olsen felles via  hans mor Elen som linje bakover til  denne slekten. Siden jeg er østlending  (med røtter til  Nord Norge) og har tilknytning til Østfold gjennom fødsel og oppvekst , så har en av mine øsnker vært å  forsøke å finne mer om mine østfoldske røtter.  Det gjelder også  Ole Halvorsen ( John Olsen sin far),  og hvor han kom fra.

Jeg tror de  har funnet mye om  etterkommere i Norge og emigranter til USA, og har brukt mye tid på det. Jeg fant navnet John Olsen  etter å ha kontaktet digitalarkivet Trøndelag via brevskrivning  i 2002 som fant dåpen til min tippoldefar Johan Christian med foreldre. Vielsen til John Olsen og Gjertrud K Iversdatter kan jeg huske jeg printet ut fra et nettsted , hvor navnene til deres fedre var oppført. Det skjedde i perioden mellom 2002 og 2203. Det rare er at jeg hadde en følelse av at John Olsen kom enda lenger sørfra ( enn Trondheim). Veldig sparsom tilgang til internett da jeg startet, og med yngre barn tok jeg et opphold etter og ha funnet ut det meste , trodde jeg, Ca. 10 år senere fikk jeg lyst til å gjenoppta søking etter anene, og så at det var mye mer å finne ute på nettet.

 

Ser på Family Search nå, i tidsrommet Hilleborg ble født, og finner foreløpig bare 3 personer med fornavnet Even, hvor en er fra Lier i Buskerud.  De to andre er :

Even Helgesen Molteberg som er gift med Helle Simensdatter ( passer med navnet Simen på sønner til Hilleborg og John Fr.)

Fant også et familieskjema til Odd Marthinsen ( forfatter av bok om slekt fra Vesten Nordre?)  med  Even Helgesen Molteberg og Helle Simensen oppført med barna, men der står ikke Hilleborg oppført.  

Imidlertid fant jeg en sønn på Family S , begravet 14.juni 1765 men født i 1762,  noen år før året som er oppført at de ble viet, som er 1767 i Borge Kirke på familieskjemaet til Odd Marthinsen.  Både Even og Helle døde i 1773, og på familieskjemaet er det oppført 4 barn :

 1. Simon Evensdatter  f. 26 Nov 1769 . (Ikke  noen dødsdato. ) Litt merkelig med Evensdatter, siden det er en gutt, men de tre andre er jenter:

 2.Hellene Evensdatter, f. 9. des. 1770-  døde 7.mars 1781 ( 11 år gml)

 3. Inger Evensdatter, f. 5.april 1772-  døde 14. mars 1773 ( ca. 11 mnd gml) samme året som foreldrene hennes   døde. Og så er det en Inger til:

4. Inger Evensdatter, f. 12.april 1773 ( Ble født en mnd. etter at søsteren døde)

 

Even Molteberg  døde 28 Mar 1773 .

Helle Simensdatter ble døpt 4.okt. 1733 i Borge Kirke - og døde 4.juli 1773. 

http://www.oddmarthinsen.no/tng/familygroup.php?familyID=F269&tree=tre1

 

Så med denne familien gikk det ikke så godt. Flere av barna døde , foreldrene døde da de var små og de som var igjen vet man ikke om vokste opp.

På den andre siden kan det være at Hilleborg ble født utenfor ekteskap , og vokste opp som fosterbarn hos en annen familie, siden hun er født rundt 1760.

Kanskje det går an å finne i boken til Odd Marthinsen: Vesten-slekter : slekt- og lokalhistorie fra Vesten i Nordre Borge.

 

Jeg begynner å få en erfaring med at når det er vanskelig å finne forfedre ligger det mye bak, ofte vanskelige livsvilkår og foreldre som døde, osv.

 

På Family S fant jeg Even Schougsgaarden fra Aremark, tror ikke et tilhørte Tune, men er nærmere Halden. 

Men er de to fra Østfoldsområdet (og en fra Buskerud ) å finne på Family Search med navn Even som døpte barn i perioden  jeg satte opp fra 1758-1764 for å ha litt god margin .

 

Da jeg satte opp en romsligere margin var en navnesøster å finne fra Seljord i Telemark som kunne passet med alderen, men hun giftet seg i Seljord i Telemark, så det er ikke den samme.

 

Uansett, tror at boken nevnt ovenfor kan være interessant.

   
 
   
+

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jan Weberg

Hei!

Hilleborg var med sikkerhet ikke datter av Even Helgesen Molteberg  og Helle Simensdatter. Even hadde for øvrig vært gift 2 ganger tidligere, først med Elen Hansdatter, deretter med Boel Svendsdatter (Even var født ca 1712) Siden jeg er etterkommer etter Helle Simensdatters farbror, kjenner jeg godt til denne slekta.

 

Legger ved et skiftekort fra Helle Simensdatters mor, Inger Larsdatters skifte fra 1780. Jon Evensen var fra faren Even Helgesens første ekteskap, og gift med Helles søster Anne Simensdatter.

5a046049aed69_SkiftekortSandheia-1.thumb.jpg.8b70d653527c11cd2ae3784aebad501f.jpg

5a046182a0f73_SkiftekortSandheia-2.thumb.jpg.568ed08f5db4207b87770037fedfc1d7.jpg

 

mvh jan w

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Hei, takk skal du ha for opplysningen. Jeg så nettopp på Family Search  at han var født i 1712 .

Når jeg flere ganger  har lett etter Hilleborg Evensdatter kommer hun opp i forbindelse med dåp til barna sine  barn samt sin egen vielse, ikke noe annet.

Det kan også se ut som navnet Even var vanligere  i Buskerud enn i Østfold/ Tune, også navnet Helge, i den tidsepoken, men kommer vel an på hvordan man søker, og sikkert  ikke alt er  registrert på Family Search..

 

Jeg innbiller meg at navnet Hilleborg Evensdatter ikke var så vanlig i Tune, og at det ikke var så mange som het det.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Jeg fant dato for begravelse for Eli Pedersdatter på Family Search i går : Det sto born 1726 og burial 30. juli 1769, Borg Kirke ( 43 år gml) married Friedric Hölen.

Jeg tok desverre ikke og fikk kopiert lenken, og typisk nok når jeg skulle forsøke å finne det på FS igjen for å dele den her så fant jeg det ikke.

Men datoen for dåp skal være 5.juni 1728.  Var det vanlig i Østfoldområdet å døpe barna sine så sent? Kjenner til at det kunne skje i nordligere strø av landet hvor det kan ha kommet av at fremkommeligheten var umulig på vintertid. 

Men kan det være andre årsaker til at barna ble døpt såpass lenge etter at de ble født? Tenker da på Tune området. Sykdom og  sott osv. var hendte litt oftere enn en kanskje tenker over.

 

Det står married, men betyr det nødvendigvis at Fredric levde og var enkemann etter Eli? 

  Kan det stå navn på avdøde slektninger som foreldre og ektefeller etter avdøde,- selv om de ikke lever lenger?

Forsøkte å se om jeg kunne finne en ny vielse på han men har ikke lyktes. " Min" John Friedrichsen var barn når moren hans døde ihvertfall.

 

 John eller Jon forekommer ofte i Borge, og leste en gang at noen navn går igjen enkelte plasser.

Ser etternavn til Jon som Ophus og Tofteberg og Moum og er blitt oppmerksom på at navnet på gård eller husmannsplass blir satt som etternavn.

 

Endret av Wenche Falck Borgersen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ann-Mary Engum

 

Det var vel denne du fant.Siden det står at hun var gift,og mannen sitt navn er oppgitt, betyr det at mannen levde.

Eli Pedersdatter

Norway Burials
Name Eli Pedersdatter
Gender Female
Event Date 30 Jul 1769
Event Place Borge, Østfold, Norway
Age 43
Birth Date 1726
Marital Status Married
Spouse's Name Frideric Hölen

https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:NWP2-3PR

 

Frideric Hølens Hustru Eli Pedersdatter.Fattiglem,død .....

Østfold fylke, Torsnes, Borge i Borge, Ministerialbok nr. I 1 (1723-1792), Døde og begravede 1768-1770
Brukslenke for sidevisning: https://media.digitalarkivet.no/kb20061013050495
 

Endret av Ann-Mary Engum

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen
På 8.11.2017 den 18.28, Wenche Falck Borgersen skrev:

Opplysningene du har gitt er veldig  verdifulle å gå ut fra, takk!

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen
På 9.11.2017 den 15.11, Jan Weberg skrev:

Hei!

Hilleborg var med sikkerhet ikke datter av Even Helgesen Molteberg  og Helle Simensdatter. Even hadde for øvrig vært gift 2 ganger tidligere, først med Elen Hansdatter, deretter med Boel Svendsdatter (Even var født ca 1712) Siden jeg er etterkommer etter Helle Simensdatters farbror, kjenner jeg godt til denne slekta.

 

Legger ved et skiftekort fra Helle Simensdatters mor, Inger Larsdatters skifte fra 1780. Jon Evensen var fra faren Even Helgesens første ekteskap, og gift med Helles søster Anne Simensdatter.

5a046049aed69_SkiftekortSandheia-1.thumb.jpg.8b70d653527c11cd2ae3784aebad501f.jpg

5a046182a0f73_SkiftekortSandheia-2.thumb.jpg.568ed08f5db4207b87770037fedfc1d7.jpg

 

mvh jan w

Jeg takker for alle opplysninger du har gitt, fra søsken til Eli med dåpsdatoer, opplysninger om henne og årstall for giftermål, og navn på faddere til hennes og Friedric Jonsen sine barn, og alt!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.