Gå til innhold
Arkivverket
Are S. Gustavsen

Herr Olav Galles etterkommere 1530–1700

Recommended Posts

Are S. Gustavsen

Godtfolk,

 

I all enkelhet har jeg startet en liten uhøytidelig undersøkelse/oppfordring til deltakelse, hvor folk kan gi til kjenne om de er etterkommere etter herr Olav Galle (n. 1504-1529/1530), og i så fall på hvilken måte.

 

Om du er interessert i å delta, så vær vennlig å følg denne lenken: http://www.genealogi.no/phpbb/viewtopic.php?f=5&t=532

 

På forhånd takk

 

Vennlig hilsen

 

Are

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Per Otto Egeberg Asak

Ser at innlegget ditt er i ferd med å drukne i alle spørsmålene. Da er det på tide å friske det opp til en høyre plass på listene.

Dette gjelder ikke etterslekten til Olav Galle. Men det gjelder et spørsmål om slekten Gjedde, som feilaktig er ført inn på kommandantavlen på Båhus festning.  Muligens I stedet for en person av slekten Galle. Det kan passe godt at en av slekten Galle har vært kommandant på Båhus.

Jeg tillater meg å sitere Geirr Leistads svar i Middelalder forum.

Geirr I. Leistad
 Innleggets emne: Re: Gjedde, svensk Gedda
InnleggSkrevet: 09 Apr 2013 20:36 
 

Registrert: 19 Nov 2012 20:27
Innlegg: 138
Det er nokså meningsløst å spørre hvor Oedman hadde opplysningen om "kommandanten" hr. Gude Giedde fra. Riktignok har Oedman av og til gjengitt enkelte eller brukt opplysninger i gamle brev og diplomer, men noen Gude Giedde forekommer ikke i noen kjent kilde fra de skandinaviske land. Og det er bortimot utenkelig at en person som var høvedsmann på kanskje Nordens viktigste festning omkring 1500, ikke skulle være nevnt i samtidig kilder, spesielt når denne viktige posten stort sett ble besatt med medlemmer av riksrådsadelen. Jeg har selv sett tavlen med "kommandantenes" navn på Båhus og notert meg at den for senmiddelalderen hverken er fullstendig eller korrekt. Min venn Erik Opsahl, som vel er den av våre historikere som har best kjennskap til Båhuslen i senmiddelalderen, påpekte dette overfor guiden som ble synlig forvirret. Så tavlens opplysninger er vel å anse som "turisthistorie", en særegen variant av lokalhistorie som igjen er en disiplin hvor det i følge Halvdan Koht gjelder "å setja sin eigen heimstad i framste æreromet".

Oedman omtaler preste- og borgerslekten fra Giedde fra Båhuslen flere steder i sin bok. Medlemmene tok navet Giedde i bruk på 1600-tallet, men opplysningene om den formentlige stamfar Gude Axelsson Giedde har nærmest et sagnaktig preg. Men han er kanskje belagt i en eller annen samtidig kilde? Og slektens pretensjoner om adelig opphav er i allefall helt umulige og etter alt å dømme ikke annet enn oppspinn. Kanskje Oedmans anførsel om "kommandanten" hr.Gude Giedde henger sammen med troen på det tapte adelsskap (som uansett er en ren anakronisme). Når Oedman angir hans funksjonstid til 1493-1499, er det den samme som i tavlen på Båhus. Da er det ikke urimelig å tro at det nettopp er Oedmans kommandantliste som er forelegget. Men at den er feilaktig, framgår av at bl.a. Gaute Galle som var høvedsmann i begynnelsen av 1500-tallet, mangler.

Skal debatter som denne ha noen mening, bør det i allefall kunne vises til samtidige kilder, både av hensyn til forumet og dets brukere. Dt er forsåvidt helt greitt å ta opp tradisjoner til kritisk drøfting, men det er dessverre sjelden tilfelle at tradisjoner rommer en kjerne av sannhet. Tvertimot påligger den som framsetter en slik påstand, å bevise at tradisjonen er sann, slik en framstående kjenner av genealogien til Båhuslens adelsslekter i middelalder og tidlig nytid engang sa det. Men hører en debatt om en slekt som først er belagt på 1600-tallet, egentlig hjemme i dette forum?


Sist endret av Geirr I. Leistad den 15 Apr 2013 16:21, endret 1 gang

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Are S. Gustavsen

Per Otto,

 

Takk for innspill. Som Geirr Leistad allerede har fremholdt i 2013, så er fremstillingen rundt denne "Gude Axelsson Giedde" svært svakt fundert i kildene. Mye av det som er skrevet om ham er trolig et resultat av misforståelser, hvor vi altså finner flere lag av avskrifter på hverandre. Og som kjent: Dess lenger man kommer fra en originalkilde, desto større er faren for mistolkinger og feiloppfattelser.

 

Den person i samtiden (ca. 1500) som virkelig var høvedsmann på Båhus, og som har et navn som senere kunne forveksles i retning av "Gude Giedde", er nettopp herr Gaute Galle. Han  er nevnt som høvedsmann i flere kilder, i det minste i to påfølgende brev fra 1516 DN III, nr. 1068 og 1069): http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst_2016.prl?b=3358&s=n&str

 

Tore Vigerust publiserte en liste over høvedsmenn på Båhus i "Båhuslen".-utgaven av Genealogen (1/2005), og ga noen flere kilder der. Dette kan jeg sjekke senere i kveld.

 

Ellers så er jo herr Gaute Galle bror til den herr Olav Galle som er tema i denne tråden, og han kan fortjene en separat diskusjon. Begge brødrene Galle ser ut til å ha blitt slått til riddere (dubbet) i august 1514 i forbindelse med Kong Christian II sin kroning i Oslo, og brødrene er svært interessant med tanke på deres rolle i det norske riksrådet i tiden fram mot reformasjonen. Dette er imidlertid nok et annet tema, som kan tas i en separat diskusjon.

 

Vennlig hilsen

 

Are

 

 

Endret av Are S. Gustavsen
Korrektur

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Are S. Gustavsen

Da er den første linjen av etterkommere satt inn, og oppe til diskusjon: http://www.genealogi.no/phpbb/viewtopic.php?f=5&t=532&sid=b9e59e4a908a6180b5253d0b206718d7

 

For enklere oversikt kan man forsåvidt gå inn et trinn høyere: http://www.genealogi.no/phpbb/viewforum.php?f=5

 

Per Otto,

 

Om det blir nok interesse, kan en separat tråd lages for å diskuterte herr Gaute Galle sine etterkommere også. Jeg hadde tenkt at brødrenes etterslekt kunne ses på separat, idet Herr Olav sin etterslekt synes å favne om langt flere nålevende nordmenn, enn herr Gaute sin etterlekt. Dette vil tiden vise.

 

Vennlig hilsen

 

Are

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.