Gå til innhold
Arkivverket
Pål Ødegård

Justismuseets podcast om hodeskallen fra Ørlandet

Recommended Posts

Pål Ødegård

Kjære arkiventusiaster,

 

I utstillingene våre på Justismuseet i Trondheim har vi en hodeskalle. Skallen ble funnet av arkeologer på gården Vik på Ørlandet i 1941. Det mest oppsiktsvekkende med skallen er at personen ser ut til å ha vært halshogd, før hodet ble spikret fast på en stake. Spikeren står fremdeles i hodeskallen. Utover hvor og når skallen ble funnet vet vi ingenting.

 

I podcastserien vi produserer nå skal vi forsøke å løse mysteriet med hodeskallen. Hvem var denne personen? Hva slags forbrytelse hadde han eller hun begått?

 

Vi har hentet inn eksperter, og nærmer oss mysteriet fra flere vinkler. Skallen har blitt undersøkt av osteoarkeolog, vi skal ta røntgenbilder og C-14-datering, få skallen undersøkt av rettsmedisiner og tannlege. Vi intervjuer historikere for å belyse rettssystemet på 16- og 1700-tallet, og hvordan dagliglivet for dette mennesket kunne vært.

 

Men kanskje den mest interessante vinkelen er å gå til arkivkildene. Her ønsker vi også å vise for publikum det rike tilfanget av informasjon som fins i tingbøker, kirkebøker, lensregnskap og så videre.

 

Kanskje noen av dere her på forumet ønsker å bidra? 

 

(Om hodeskallen på Digitalt Museum)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.