Gå til innhold
Arkivverket
Marit Elisebet Høines Totland

innsyn i pasientjounaler

Recommended Posts

Marit Elisebet Høines Totland

Hvordan skal helsepersonelloven §21 og 24 forstås sett opp mot frigjøring av dokumenter 90 år etter en pasients død? Det gjelder søk etter om en person har vært innlagt i psykiatrisk sykehus. Vedkommende levde fra 1865 til 1920 og hadde ingen etterkommere. Er det evt forskjell på  å få vite om personen faktisk var der og det å få opplysninger av faglig karakter. Jeg ser at en del sykehus har alle pasientene  nevnt med navn i folketellingene på det sykehuset de var innlagt på.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnitaRiise (Statsarkivet Bergen)

Når klausulen på ei statleg folketelling er gått ut(etter 100 år) så er den offentleg tilgjengeleg, sjølv om ein bl.a. kan finne opplysningar om kven som er pasient kvar og andre helseopplysningar( t.d. karakteristikkar som sinnslidande, idiot etc.)

 

Imidlertid så vedtok Riksarkivaren den 9. desember 2015 å setje på vent all handsaming av søknader om innsyn i behandlingsretta helseregistre. Utsettinga gjeld inntil ei utgreiing om teieplikt for helseopplysningar mv. er ferdig.

 

Når arkivsakene er avleverte til Arkivverket er det i utgangspunktet bestemmelsane i Forvaltningslova og Offentlighetslova som blir brukt for å vurdere innsyn. Utgreiinga vil ta for seg om særlover, inkludert helsepersonellova, vil kunne brukast som tolkningsgrunnlag for vurdering om innsyn kan bli gitt.

 

Behandlingsretta helseregistre er i ovannemnde avgjerd definert slik: «Journal- og informasjonssystem eller anna helseregister som har til føremål å gje grunnlag for handlingar som har førebyggjande, diagnostisk, behandlande, helsebevarande eller rehabiliterande mål i forhold til den einskilde pasienten, og som er utført av helsepersonell, dertil administrasjon av slike handlingar.»

 

Vi gjer merksam på at det i visse tilfelle er høve til å gjere unntak frå utsettinga, dvs. likevel handsame søknader om innsyn. I Riksarkivarens vedtak av 9. desember 2015 er unntaket formulert slik: «Utsettinga gjeld ikkje dei som har krav på innsyn i medhald av dei aktuelle helselovene.»

 

PS: Om det gjeld arkivet etter Valen sjukehus, så er framleis store deler av dette uordna og soppbefengt og derfor vanskeleg tilgjengeleg.

 

Men uansett går det an å sende ein søknad og så vil det spesifikke tilfellet bli vurdert.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.