Gå til innhold
Arkivverket
Rolf Paulsen

Hva omfatter de forskjellige skifteprotokollene?

Recommended Posts

Rolf Paulsen

Når jeg skal lete etter et skifter, har jeg alltid lurt på hvilken skifteprotokoll jeg først bør velge og hva som egentlig er forskjellen mellom de ulike protokollene, som: Skifteprotokoll, skifteforhandlingsprotokoll, skifteutloddingsprotokoll, skifteregister og skifteregistreringsprotokoll.

Jeg har prøvd å spørre et par kjenninger som driver litt med slektsgransking, men uten å ha fått noe godt svar. Det vil derfor glede meg, hvis noen kan gi meg noen stikkord i forhold til:

  • Hva er forskjellen mellom de ulike typer protokoller?
  • Hvilken bør jeg først lete i?
  • Kan man finne skifte etter en og samme person i flere protokoller?

 

Mvh Rolf

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Utover på 1800-tallet begynte sorenskriverne å føre protokoller for de ulike fasene av et skifteoppgjør, slik at registreringa av boet finnes i skifteregistreringsprotokollen, forhandlingene finnes i skifteforhandlingsprotokollen, mens den avsluttende utlodninga finnes i skifteutlodningsprotokollen. Dette betyr at ett og samme skifte vil være representert i alle de tre protokolltypene, skjønt det sikkert forekommer at man etter registrering av boet ikke fant grunnlag for videre skiftebehandling.

 

Jeg tror ikke det er noe allmenngyldig svar på hvilken protokoll man først bør kikke i, men hvis en av dem har et register, er det jo greit å begynne der. Skifteutlodningsprotokollen vil gjerne henvise til et sidetall i skifteforhandlingsprotokollen, som igjen gjerne vil henvise til et sidetall i skifteregistreringsprotokollen.

 

Før oppsplittinga i tre protokoller førte sorenskriverne (vanligvis) kun én protokoll, og denne kalles ganske enkelt skifteprotokoll. Husk ellers at alle skifteprotokoller egentlig er kopibøker med avskrifter av de originale skiftebrevene.

 

Les også om skifte i Norsk historisk leksikon: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Leksikon:Skifte

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Rolf Paulsen

Takk for et hurtig og berikende svar.

 

Mvh Rolf

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.