Gå til innhold
Arkivverket
Morten Kielland

Lauritz Lauritzen Rosenvold skifte 1690

Recommended Posts

Tore S. Falch

Jeg regner med at du ønsker hjelp til tyding av hele eller deler av dette skiftet, men det minste man må kunne forlange, er at du tar deg bryderiet med å formulere et spørsmål og presisere hva du ønsker hjelp til! 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Kielland

Jeg er ute etter familiemedlemmer og eventuelt andre personer som er knyttet til skiftet, som eks løytnant Bertel Kistrup . Spesielt ute etter om det er en Erich gjemt i teksten. 

 

Etter hva jeg har funnet indisier på har jeg dette:

Barn  Laurits Lauritsøn/Kiersten Lauridsdatter: Malene, Lars, Jonas (1660-1721)

Barn  Laurits Lauritsøn/Annichen Melchior: Anne Christine(1683-1772), Sophie Margrethe (1685-).

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Are S. Gustavsen

Morten Kielland,

 

Du kan med fordel presisere hva du vet og hva nøyaktig du er på jakt etter. Det vil nemlig lette tydehjelpen som ytes i dette forumet.

 

Da skiftet synes å være litt interessant, setter jeg inn et første utkast til transkripsjon av begynnelsen:

 

«N. 7 [Monogram] En Rixdaler | J: Jesu Nafn                      [1]

 

[To signaturer] | [409]

 

Anno 1690 Dend 21 January Eftter Annicken Melckers begiering; Er schiftte og Deehling holden effter hendes Sal: Mand, Lauridts Lauridβen, Rosenvold, Jmellum bemte: eftterladte Enche, paa Dend Eene, og bemte Sahl: Mands tvende Kuld børn, Nemblig Jonas og Lars Larβønner Rosenvold, Sambt Malene LauridsDaatter, Alle Myndige børn, som er Aufled med Dend første Sahl: Mands Quinde, Jttem Anne Christine LauridsDaatter, 7 aar gl: og Sophie Margrethe Laurids Daatter 4 1/2 aar gl: begge Aufled med Jdβige Jgien Lefuende Sal: Mands Hustrue Annicken Melcker, Ofueruerende paa Enckens Veigne som fuldmegtig Mons: Claus Allandt, Sampt paa Dend Elste Daaterβ veigne, h[e]ndes Kieriste Monsr Leutnant Berttel Kistrup Sambt dend Eenne broder Jonas Lauridβen, Dend Anden Nembl: Laurids Lauridβen, beretted at were fra Hans Kongl: Majts tieneste at were Desertered, Her war og tilstede paa Rettens og De w-Myndiges veigne, Hans Kongl Majts Slodsfouged paa Aggershuus og fouged ofuer berørte Fougderie, Erlig Højagtbar Viis og welfornehme Mand Sr Christen Hansen Smidt, bøige Lenβmanden hansβ Nielβen bestumb, Og tvende WurderingsMend, Nemblig Christopher Stambner, og Anderβ Wlβholdt. Og som Samme boe ved forige Sal: Sorenschrifuer Jens Karstenβens fuldmegtige og Rettens betiendter, Nest forleden dj: 21 Novembr 1689 er Registered og Wurdered, huis Derom forfattede forretning og beschrifuelβe, for os er blefuen Producered, Som udj Alt med videre os nu paa Jdsige tid er Andvist, befindeβ som effter følger; [Guld og Sølf etc]»

 

Andre kan bidra med korrektur og utfyllinger.

 

Mvh Are

 

Kilde:

SAO, Aker sorenskriveri, H/Hb/L0004: Skifteprotokoll, 1690-1699, s. 1
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/sk20081006610003
 

 

Endret av Are S. Gustavsen
Korrektur

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Kielland

Tusen takk.

Som du ser var jeg ute etter: "Jeg er ute etter familiemedlemmer og eventuelt andre personer som er knyttet til skiftet"

 

Ja, jeg tror også dette kan ha interesse for flere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Are S. Gustavsen
14 timer siden, Morten Kielland skrev:

Tusen takk.

Som du ser var jeg ute etter: "Jeg er ute etter familiemedlemmer og eventuelt andre personer som er knyttet til skiftet"

 

Ja, jeg tror også dette kan ha interesse for flere.

 

Morten Kielland,

 

Dette blir hele veien svært generelt og lite spesifikt. Om man skriver en bygdebok eller forfatter en gårdshistorie, så er det forståelig at man ønsker å støvsuge kilder, samt sortere alle personer involvert. Dog hviler det et aldri så lite detektivgen i de fleste som deltar her, og dermed er det en egenverdi å få vite om man faktisk bidro til å løse et problem eller ei.

 

Helt konkret: Hvem er den Erik du forsøker å knytte til disse personene, og hvordan tror du at han kan passe inn? Har han noe med den halvt mystiske løytnant Bistrup å gjøre, eller er han en mulig fjern dobbeltmorbror på farsiden, fjernadoptert fra Grønland i sen middelalder? Kanskje denne Erik drev med tidsreiser eller stod i hemmelig kongelig eller utenlandsk tjeneste? Hvem vet?

 

Som du forstår, fraværet av presisjon, kan åpne for et vell av spekulasjoner.

 

Mvh Are

Endret av Are S. Gustavsen
Korrektur

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Kielland

Takk for din interesse og helt rett Are; Jeg støvsuger kilder. 

 

Jeg søker etter styrmann Erich Torbersen Rosenvold (1691-1740). 
Han skal være født 1691 ifølge sjøinnrullering https://media.digitalarkivet.no/ru20100922630013   (Nr.34).  Ingen kirkebok før 1700 for døpte i Domkirken, Trondheim.

 

19.8.1716 forlover Erich Torbersen seg med Engel Isaachsdatter: https://www.digitalarkivet.no/kb20070920660501

Erich Torbersen dør i 1740 etter skifteforretning: https://www.digitalarkivet.no/view/27/pa00000000760287 

 

Erich og Engel får 8 barn, hvorav 3 dør unge. Flere av barna får etternavnet Rosenvold. Det siste barnet heter Gidsken Dorthea Rosenvold, som blir døpt  21.8.1736 i Domkirken Trondheim: https://media.digitalarkivet.no/kb20050613030958 

 

Her er henvisning til et emne på forumet om min leting etter Gidsken Dorthea Rosenvold - aner og fødested:

Gidsken Dorthea Rosenvold har en interessant historie der hun er krovert i Stjørdal og får uekte barn med 3 forskjellige offiserer i Stjørdal. En av dem var Sergiant Wilhelm Fridrich Lützow. De fikk sønnen Wilhelm Fridrich (1765-1822) døpt i Værnes sokn 14.7.1765 i Stjørdal prestegjeld. 
Brukslenke for sidevisning:  https://media.digitalarkivet.no/kb20070925610458

 

Imidlertid er hennes tidlige år ukjent. Hun ble oppfostret hos ukjente. Likeledes er hennes eldre dager ukjent. 
Gidsken Dorthea Rosenvold døde av tæring og ble begravet ved Domkirken i Trondheim 31.7.1791. Brukslenke for sidevisning: https://media.digitalarkivet.no/kb20070920680447 

 

Vennlig hilsen Morten
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.