Gå til innhold
Arkivverket
Ola ΗjeIen

Tragedie på Ofotfjorden i 1890-årene

Recommended Posts

Ola ΗjeIen

Hei!

Jeg driver og graver fram informasjon om min tipp-tipp-oldefar Hans Enelius Eriksen Holm, f. 15.03.1868 på Råkholmen, Smøla - d. 28.07.1948 i Kristiansund.

I den forbindelse har jeg kommet over et fyldig og interessant avisinnlegg i forbindelse med hans 80-årsdag hvor han beskriver en tragisk storm i Ofotfjorden i 1890-årene:

 

Sitat

"[... ] Så da ble det å ta fatt på innenriks sjøfart, oppover til Lofoten. Her forteller Holm at han på jakt «Anna Johanne», tilhørende firmaet Heide, kom i den forferdelige uværsnatten i Ofotfjorden i 90-årene, hvor en masse fartøyer forliste og flere mennesker omkom. «Anna Johanne» gikk også nedenom den natten, men mannskapet berget seg i siste liten. Det var en fryktelig natt, sier Holm, hvor hver mann slet og kjempet for livet."

Kilde: Tidens Krav, 13.03.1948

 

Er det noen som har kjennskap til, eller klarer å tidfeste tragedien som det blir referert til? Jeg har prøvd å søke litt rundt uten å komme nærmere en løsning.

Er det mulig å finne informasjon om jakten "Anna Johanne" og eventuelt beskrivelser fra mannskap eller andre med forbindelse til forlisene?

 

Det hadde vært veldig artig å nøste opp i dette så jeg setter stor pris på all hjelp eller veiledning til hvor jeg kan lete videre!

 

- Ola

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Inger Hohler

Det høres ut som om det kan være stormen 25.01.1893.

Jeg legger ved noen lenker som kan være interessante. Noen av dem omhandler stormen i -93, andre er mer om sjøliv generel på den tiden. Dessverre ha jeg ikke funnet oversikten over hvilke båter som gikk ned. I og med at enkene fikk erstatning, fantes det lister over døde.

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Norske_katastrofer_og_store_ulykker 

https://www.arkivinordland.no/arkivmateriale/historie-artikler/storstormen-1893.825207.aspx

http://www.vesteraalen.info/andoy_litteratur_stormdagen_j_c.htm

http://gautvik.priv.no/slekstre/documents/Eit blad or Lofot.pdf

https://www.geni.com/people/Frithjof-Marius-Raanes/6000000016867273128
http://www.sverrep.com/kjerstad/forlis.html 

http://tranoyfyr.no/assets/nordsalten-avis-22-08-2014_small.pdf

https://uit.no/Content/515068/bratrein.pdf

http://www.rla1836baat.com/428023491

 

Helgeland Historielag skal ha gitt ut artikler Hansen, Jørgen: Stormulykken i Lofoten 25. januar 1893. 1974 og Vonheirn, Herlaug: Minner fra storstormen i Lofoten 25. januar 1893. 1999

 

Endret av Inger Hohler
skrivefeil

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Inger Hohler
Ola ΗjeIen

Tusen takk for lenkene Inger, dette var interessant!

Man skal ikke se bort ifra at det kan være stormen den 25.01.1893 han refererer til. Det virker som det er den mest kjente stormen i området i det tidsintervallet, og da er det nok naturlig at det er den de refererer til i 1948.

Helt sikker kan vi derimot ikke være uten en primærkilde. Er det noen andre som kjenner til denne oversikten over båter som forliste, eller erstatninger? Kan det finnes noe i forbindelse med hans arbeidsgiver i Kristiansund; Heide? På Arkivportalen fant jeg 'Stormskadefondet 1882-1900, Fortegnelse over bidrag/understøttelse av fondet for de stormlidne', det er mulig at dette kan inneholde noe relevant informasjon?

Endret av Ola ΗjeIen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Inger Hohler

Så vidt jeg vet døde skipper Heide i Kristiansund allerede i 1891, men selskapet kan jo ha eksistert fortsatt, eller folk kan ha fortsatt å bruke navnet selv om det ble overdratt. (Jeg kaller fortsatt et av byggene i hjembyen etter en eier som for lengst hadde dødd, selv om det var eid av andre i min ungdomstid, og har nye eiere etter det.) 
http://www.nordmore.museum.no/besøk-oss/kristiansund/kjøpmannsslekta-heide-i-kristiansund 
Men jeg finner ingen jakt ved riktig navn i artikkelen, bare Haabet og Neptuus. 

 

Og opplysningene fra tollkontoret om hva som kom av varer på hvilke skip er ikke lagt ut elektronisk for denne perioden, tror jeg.

Stomskadefondet høres spennende ut - men jeg fant ingen opplysninger om hva det faktisk var ment å dekke. For meg høre det ut som skade på gjenstander, ikke et etterlattefond. Selvsagt, hvis en båt gikk ned er det sannsynlig at det kunne utløse utbetaling, men det er også mulig at selve båten var unntatt, ut fra at man aldri vet hvor stor rolle menneskelig feil spiller ved et forlis. Jeg skulle gjerne visst selv hvilke familier som fikk utbetalt støtte etter forlis på den tiden, siden andelen menn i området som døde med sjøstøvlene på.er så høy.

Jeg ville ha forsøkt Nordmøre museum dersom det ikke er noen på forumet som kan hjelpe.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.