Jump to content
Arkivverket

Tragedie på Ofotfjorden i 1890-årene


Ola ΗjeIen

Recommended Posts

Hei!

Jeg driver og graver fram informasjon om min tipp-tipp-oldefar Hans Enelius Eriksen Holm, f. 15.03.1868 på Råkholmen, Smøla - d. 28.07.1948 i Kristiansund.

I den forbindelse har jeg kommet over et fyldig og interessant avisinnlegg i forbindelse med hans 80-årsdag hvor han beskriver en tragisk storm i Ofotfjorden i 1890-årene:

 

Sitat

"[... ] Så da ble det å ta fatt på innenriks sjøfart, oppover til Lofoten. Her forteller Holm at han på jakt «Anna Johanne», tilhørende firmaet Heide, kom i den forferdelige uværsnatten i Ofotfjorden i 90-årene, hvor en masse fartøyer forliste og flere mennesker omkom. «Anna Johanne» gikk også nedenom den natten, men mannskapet berget seg i siste liten. Det var en fryktelig natt, sier Holm, hvor hver mann slet og kjempet for livet."

Kilde: Tidens Krav, 13.03.1948

 

Er det noen som har kjennskap til, eller klarer å tidfeste tragedien som det blir referert til? Jeg har prøvd å søke litt rundt uten å komme nærmere en løsning.

Er det mulig å finne informasjon om jakten "Anna Johanne" og eventuelt beskrivelser fra mannskap eller andre med forbindelse til forlisene?

 

Det hadde vært veldig artig å nøste opp i dette så jeg setter stor pris på all hjelp eller veiledning til hvor jeg kan lete videre!

 

- Ola

Link to comment
Share on other sites

Det høres ut som om det kan være stormen 25.01.1893.

Jeg legger ved noen lenker som kan være interessante. Noen av dem omhandler stormen i -93, andre er mer om sjøliv generel på den tiden. Dessverre ha jeg ikke funnet oversikten over hvilke båter som gikk ned. I og med at enkene fikk erstatning, fantes det lister over døde.

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Norske_katastrofer_og_store_ulykker 

https://www.arkivinordland.no/arkivmateriale/historie-artikler/storstormen-1893.825207.aspx

http://www.vesteraalen.info/andoy_litteratur_stormdagen_j_c.htm

http://gautvik.priv.no/slekstre/documents/Eit blad or Lofot.pdf

https://www.geni.com/people/Frithjof-Marius-Raanes/6000000016867273128
http://www.sverrep.com/kjerstad/forlis.html 

http://tranoyfyr.no/assets/nordsalten-avis-22-08-2014_small.pdf

https://uit.no/Content/515068/bratrein.pdf

http://www.rla1836baat.com/428023491

 

Helgeland Historielag skal ha gitt ut artikler Hansen, Jørgen: Stormulykken i Lofoten 25. januar 1893. 1974 og Vonheirn, Herlaug: Minner fra storstormen i Lofoten 25. januar 1893. 1999

 

Edited by Inger Hohler
skrivefeil
Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for lenkene Inger, dette var interessant!

Man skal ikke se bort ifra at det kan være stormen den 25.01.1893 han refererer til. Det virker som det er den mest kjente stormen i området i det tidsintervallet, og da er det nok naturlig at det er den de refererer til i 1948.

Helt sikker kan vi derimot ikke være uten en primærkilde. Er det noen andre som kjenner til denne oversikten over båter som forliste, eller erstatninger? Kan det finnes noe i forbindelse med hans arbeidsgiver i Kristiansund; Heide? På Arkivportalen fant jeg 'Stormskadefondet 1882-1900, Fortegnelse over bidrag/understøttelse av fondet for de stormlidne', det er mulig at dette kan inneholde noe relevant informasjon?

Edited by Ola ΗjeIen
Link to comment
Share on other sites

Så vidt jeg vet døde skipper Heide i Kristiansund allerede i 1891, men selskapet kan jo ha eksistert fortsatt, eller folk kan ha fortsatt å bruke navnet selv om det ble overdratt. (Jeg kaller fortsatt et av byggene i hjembyen etter en eier som for lengst hadde dødd, selv om det var eid av andre i min ungdomstid, og har nye eiere etter det.) 
http://www.nordmore.museum.no/besøk-oss/kristiansund/kjøpmannsslekta-heide-i-kristiansund 
Men jeg finner ingen jakt ved riktig navn i artikkelen, bare Haabet og Neptuus. 

 

Og opplysningene fra tollkontoret om hva som kom av varer på hvilke skip er ikke lagt ut elektronisk for denne perioden, tror jeg.

Stomskadefondet høres spennende ut - men jeg fant ingen opplysninger om hva det faktisk var ment å dekke. For meg høre det ut som skade på gjenstander, ikke et etterlattefond. Selvsagt, hvis en båt gikk ned er det sannsynlig at det kunne utløse utbetaling, men det er også mulig at selve båten var unntatt, ut fra at man aldri vet hvor stor rolle menneskelig feil spiller ved et forlis. Jeg skulle gjerne visst selv hvilke familier som fikk utbetalt støtte etter forlis på den tiden, siden andelen menn i området som døde med sjøstøvlene på.er så høy.

Jeg ville ha forsøkt Nordmøre museum dersom det ikke er noen på forumet som kan hjelpe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.