Gå til innhold
Arkivverket
Øyvind Solgløtt

Skifte nr. 27

Recommended Posts

Inger Hohler

(?) betyr at det foregåene ordet oppfattes slik av meg, men jeg er ikke helt sikkker. 
[forslag] betyr at jeg har et forslag som jeg mener er nokså usikkert.


Skifte efter Gaardmand Ole Anderson Rygge av Barkestad Fjerding(?),  begynt 14.Januar 1834, sluttet(?) 18 Februar 1834.  
Det ble holdt, så vidt jeg kan se, på Raavold, eller Råvollen, som var sorenskriversetet. http://www.blv.no/hadsel/ra-i-sentrum-pa-lokalet-1.1996224 

Jeg kan lese at boets utgifter er 65-2-22. Av de som har krav på utgiftsdektning ser det ut som en er distriktslege Høegh. (Det er litt overraskende, for opplysningene jeg har funnet på nett sier at Ove Høegh først ble distriktslege senere. http://www.wikiwand.com/no/Ove_Høegh) En heter Arctander - jeg klarer ikke å avgjøre om det er den samme som skriver under -og en handelsmann O. Danielsen.  Det ser ut som om fornavnet hans var Ole, hvis det er snakk om samme mann lenger ute.


Det nevnet en F.(?) Jacob Hartvigsön og en Niels Christensön(?).
Til arvingene kom det 31-3-8 til deling. Halvparten gikk til en kvinne, for etternavnet slutter på ...datter. Hun holdt til paa Hamnstad(? Hamnstad skal ha blitt fradelt  Breistrandgård senere. Men navnet har kanskje vært i bruk før den formelle delingen https://www.evenskjer.net/breistrand-med-omegn.html ). Med tanke på at det må være et kvinnenavn leser jeg enten Martha eller Marthe, og kvinner som arvet halve boet pleide å være mannens hustru. Jeg tror ordet som kommer før Marthe/Martha er ...enken. Det kan neppe stå kaarenken.

Den andre halvparten tilfaller hans barn, en brorpart til sønnen Iver Andreas Olsön .... som fikk 10-2-19 og datteren Martha(?) Olsdatter ... som fikk 5-1-9. Verdiene ble gjort opp i gjenstander. Det er vanskelig å lese hva hver enkelt fikk, men jeg mener jeg klarer å lese at datteren blant annet fikk en skindfeld og en tentalerken.

 

Nesten på slutten står navnet Peder Rist Dreyer Mikland, som kan være denne karen https://www.geni.com/people/Peder-Rist-Willadsen-Dreyer/6000000002201762496 
Under det finner jeg navnene Arctander, Henriksen(?) og [Steen] Jeg tror Arctanders fornavn var Heitman, jfr. skiftet før nr. 27.
De tre herrene nederst underskriver en rekke skifter og representerer nokså sikkert øvrigheten. Peder Rist Dreyer Mikland ville jeg da tro var representant for familien, muligens konens verge.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.