Gå til innhold
Arkivverket
Baard Vidar Pettersen

y eller ii

Recommended Posts

Baard Vidar Pettersen

Har i det siste lest mye kirkebøker fra Vefsn. Der kastes det stadig mold på lik 🙂 Men skiver han lyg eller lijg? F.eks her:

https://media.digitalarkivet.no/view/16541/110

Det er skrevet flere ganger på siden. Har tenkt ij selv, men ser det er tolket som y noen steder. Hvordan ser man egentlig forskjell?

 

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gunnar Sigdestad

Dette har eg ikkje sett før på norsk, men det blir vel omtrent som nederlandsk at ij blir det same som y.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ivar S. Ertesvåg
1 time siden, Baard Vidar Pettersen skrev:

Hvordan ser man egentlig forskjell?

 

I mange tilfelle ser du ingen skilnad. Det er eit kjendt "problem", og drøfta i somme kjeldeutgåver.

Det enklaste er å følgje det som er nærast dagens bruk: Er meininga "lik" (daud kropp), så skriv du av som "Lijg". Er meininga "lygn" (snakke usant"), så skriv du av som "lyg".

Du kan evt. legge deg til det som er nærast opphavet:  månadsnamna  "May"/"Maij" og "Juny"/"Junij" vert med ij, sidan opphavet - latin - er "Maius" og "Iunius". (Latin har eigentleg ikkje y - utanom i lånord).

Først må du naturlegvis sjå nøye etter om det faktisk er nokon skilnad på ij og y i handskrifta du les.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Baard Vidar Pettersen

Takk Ivar! Det var avklarende!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.