Gå til innhold
Arkivverket
Wenche Falck Borgersen

Tyde innflyttere til Aker prestegjeld

Recommended Posts

Wenche Falck Borgersen

Familien Ole Halvorsen og Elen Johnsdatter med to barn, Hans 8 og John 2 1/2 år gamle flyttet ut fra Fredrikstad 13.juni 1823, Fredrikstad prestekontor, venstre siden nr. , starter med Ole Halvorsen med nr 93, 40 år gammel. SAO, Fredrikstad prestekontor Kirkebøker, F/Fa/L0004: Ministerialbok nr. 4, 1816-1834, s. 588-589
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061017010010

Jeg trenger ikke hjelp til tyding på den, men fant også familien som innflyttere , Aker prestekontor . Ville vært fint å få hjelp til tyding av familien som innflyttere.

De står nederst på venstre side som nr. 11. Ole Halvorsen er her registrert som 39 år gml, alderen på Elen er den samme 32 år, men det er det jeg klarer å tyde.

SAO, Aker prestekontor kirkebøker, F/L0014b: Ministerialbok nr. 14B, 1820-1834, s. 18-19


Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061109040156


 

Endret av Wenche Falck Borgersen
mangler en setning

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Det er helst opplysninger  etter der det står Enerhaugen, jeg tenker kan være intr. å få tydet. På forhånd mange takk ! 😊

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tore S. Falch

Ole Halvordsen, 39 Aar gl., og Hustrue Elen Johnsdt., 32 Aar gl., med 2de

Børn 1, Sønnen Hans, døbt d. 8de Octbr 1815 og 2, John, døbt d 26de Dcb

1820, fra Frederiksstad til Enerhaugen; medbringer Attest fra S.P. Hr.

Sigvvardt, do i Thune paategnet af Tandberg d 13de Juny 1823.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Takk skal du ha. Kan den attesten ha vært fra prestekontoret, eller var det noe annet?

Mvh, Wenche.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tore S. Falch
På 9.2.2019 den 12.37, Wenche Falck Borgersen skrev:

Kan den attesten ha vært fra prestekontoret, eller var det noe annet?

 

 

Ja, dette var attesten de fikk da de gikk til presten og meldte utflytting. Attesten kunne inneholde opplysninger om konfirmasjon, ekteskapelig status, utenomekteskapelige barn, seneste nattverd m.m, og den ble fremvist til presten i deres nye hjemsogn slik at han ble fikk "relevante" opplysninger om de innflyttede.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Tusen takk, for verdifulle opplysninger!    S.P.Hr Sigvardt betyr vel at det var sognepresten i Fredrikstad, og Tandberg fra Tune rimer med at Ole Halvorsen og Elen Johnsdatter har bodd på husmannsplassen til foreldrene hennes,  Rådalen plass på Rolvsøy, etter at moren til Elen ble enke og fram til de flyttet til Enerhaugen Det står Raadahlen bak navnet  til Ole Halvorsen ved utflyttingen i ministerialboken fra Fredrikstad prestekontor, som indikerer at de har bodd på Elen sin hjemplass. Ved dåpen til den eldste sønnen Hans, i 1815, bodde de i Forstaden, og i dåpen til John i 1820 bodde de på Guldbergsiden. De to stedene ligger på hver sin side av Glomma, ikke langt fra hverandre. Intr. med en av fadderne Niels Bersøe, jeg har fått for meg at det er den samme mannen som lot Hans Nielsen hauge disponere sitt hus i Gamlebyen når han hadde møter, og trakk mange folk. Bersøe tror jeg er et dansk navn, det ser ut som Bergsøe var vanligere i Norge. Niels Bersøe var en av to forlovere når de giftet seg,  også en av fadderne ved den eldste sønnen Hans sin dåp, hvor hans datter og svigersønn også var med som faddere. Han var byggmester og handelsmann, og Ole Halvorsen var tømmermann når de flyttet ut fra Fredrikstad. Jeg kom over en art. i Fredrikstad Blad i forbindelse med Hauge spelet der Niels Bersøe er nevnt som en lederskikkelse i haugianer bevegelsen i Fredrikstad. Ole Halvorsen og Elen Johnsdatter bor da i Forstaden, like ved Gamlebyen.

 

Vielsen 20 nov. 1814, på venstre side som . nr  10. Forlovere / kausjonister er Niels Bersøe og Hans Kolstad.SAO, Glemmen prestekontor Kirkebøker, F/Fa/L0003: Ministerialbok nr. 3, 1803-1815, s. 40-41
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061017010450


 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.