Gå til innhold
Arkivverket
Wenche Falck Borgersen

Tyde konfirmasjon Aker, Anne-Helene Olsdatter

Recommended Posts

Wenche Falck Borgersen

Kan jeg få hjelp til å tyde konfirmasjonen til Anne- Hellen Olsdatter?

Mht. dato for konfirmasjon,  er det året er 1839, er det 7.april som er datoen for konfirmasjonsdagen?   Står det også Olsdatter eller Johnsdatter bak moren Ellen sitt fornavn?

 

Jeg har opplysninger fra før om  Anne-Hellene ( søster av min tipp tippoldefar) av foreldre Ole Halvorsen og Elen Johnsdatter, dåpen høyre  side, nr. 166,  har fått hjelp  tydning tidligere.

SAO, Aker prestekontor kirkebøker, F/L0012: Ministerialbok nr. 12, 1819-1828, s. 264-265
 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061110010134


Når det gjelder konfirmasjonen til Anne- Hellene Olsdatter; her  står foreldre som Ole Halvorsen og Elen Olsdatter og ikke Johnsdatter.  Leser jeg det rett,  og er hun konfirmert  7.april, året er  1839. Hun er  født den  10 juli 1824, som stemmer, men datoen for dåp, kan  i konfirmasjonen se ut til å være oppført som enten 11. eller 12 . sept. og ikke 5.septAnne-Hellene Olsdatter, konfirmant venstre side, nr. 26: SAO, Aker prestekontor kirkebøker, F/L0018: Ministerialbok nr. 17, 1829-1852, s. 237

Brukslenke for sidevisning:

https://www.digitalarkivet.no/kb20061110020501 

 

Ved neste datter, Maren, sin dåp, f. 17. oktober, dpt. 31.des, 1826,  står begge foreldre oppført som Ole Halvorsen og Elen Johnsdatter, og de bor på Lille Tøyen, dåp høyre siden nr. 18: SAO, Aker prestekontor kirkebøker, F/L0012: Ministerialbok nr. 12, 1819-1828, s. 532-533
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061110010272

 

Finner en Maren Olsdatter konfirmert i Aker, her også avviker fødsels og dåpsdato med noen dager. Fars navn er Ole Halvorsen, mens navnet til moren  er ubegripelig å lese og det ser nærmest ut som noen har skrevet  feil og forsøkt å rette på det.

Det kan likevel  synes  som morens kan leses som Jonsdatter.

Maren  med foreldre  er under denne konfirmasjonen oppgitt å være født enten 15. eller 25. oktober,  ( skal være 17.oktober) og døpt, 26. desember- 1826, ( 31. desember)  såfremt det er samme person. Året 1826 stemmer, og   fant ingen andre Maren Olsdatter med far Ole Halvorsen og mor, i Aker kirkesogn.

Dato for konfirmasjon er også vanskelig å lese, men  ser ut til å være 15.september 1841. Venstre side, nr. 79: SAO, Aker prestekontor kirkebøker, F/L0018: Ministerialbok nr. 17, 1829-1852, s. 256
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061110020521


Det  er oppgitt at det var en datter til i en tidligere tråd,  Mathea Olsdatter, f. i 1831. Her  står igjen navnet på moren  som Elen Olsdatter ut fra hva jeg kan se. De bor da på Lille Frøen, hvor Ole Halvorsen er husmann: Mathea nr. 2 på venstre side. SAO, Aker prestekontor kirkebøker, F/L0013: Ministerialbok nr. 13, 1828-1837, s. 73
Brukslenke for sidevisning:

https://www.digitalarkivet.no/kb20061110010463

 Finner ingen konfirmasjon på Mathea Olsdatter i ministerialbok for Aker kirkesogn, med foreldre Ole Halvorsen og Elen Johnsdatter eller evt. Olsdatter.


 

Mvh. Wenche Falck Borgersen.


 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Else B. Rustad

Ved konfirmasjonen er hun oppført å være født 10. juli 1824 og døpt 15. september.

Ved dåpsinnførselen i Aker, står det at hun "Døbes i Opsloe"

Datoene stemmer overens med innførselen i Aker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Jeg klarer ikke helt å se at det er helt samme datoer. Dåpen til Anne -Helene: Etter pikebarnet Aletha , dpt 20 august ( helt øverst til høyre) blir et barn  døpt den 5. september, og jeg er ikke i stand til å  se et 1 tall foran 5 tallet der! Videre nedover kommer det gjentakelsestegn, til sammen  5  pikebarn ble døpt den dagen,  hvor  Anne-Helene ( med en l i Helene) er oppført  i midten. Etter det femte pikebarnet blir  et pikebarn med navn Laurense døpt den 12 september. Det ser derfor ut som de døpte barna er oppført i kronologisk orden etter datoer, synes jeg. 

I dåpen er foreldrene oppført som  Ole Halvorsen og Elen Johnsdatter, og de er bosatt på Grønland. I konfirmasjonen er skrivemåten til konfirmanten Anne- Hellene med to ll`er , uten at det bør ha noen som helst betydning, morens navn Elen blir også skrevet med to ll`er , så det kan være avhengig av hvordan personen valgte å skrive det. Men det er etternavnet Olsdatter på moren Elen eller Ellen jeg reagerer på, eller leser jeg feil? Konfirmasjonsdatoen til Anne -Helene er søndag den 7 april 1839, fødestedet er der oppført som Heftys løkke som det fantes tre løkker med samme navn av, alle innenfor familie Hefty.

Grønland og Gamlebyen er vel samme område. 

Stusset litt over " Opsloe", men så fant jeg dette på wikipedia: 

Opslo

Opslo eller Opsloe er opprinnelig en gammel skrivemåte av byen Oslo benyttet i middelalderen og frem til bybrannen i august 1624 da byen ble flyttet innunder Akershus festning og gitt navnet Christiania.

Den gamle bebyggelsen under Ekeberg beholdt navnet Opslo(e) og ble etterhvert omtalt som Gamlebyen.

 Når det gjelder Heftys løkke som er oppført som fødestedet til Anne-Hellene som konfirmert, så fantes det visst hele  tre løkker med det navnet, alle innenfor familien Hefty, den ene av dem med tidligere adresse Maridalsveien 183,  nåværende adresse  i Riflegata 133 på Sagene, det   huset var eid av  Henrik Heftye som levde fra 1804 til 1864 ,  en annen Heftys løkke var  på Frognæs, ( tidligere het den Wratse løkke ) , og så en tredje Heftys løkke under gåeden Lille Ekeberg. De to siste gårdene var eidHenrik Heftys  nevø ; konsul Thomas Johannesen Hefty, som var en norsk bankier og politiker, sønn av Johannes Thomassen Heftye, født 17. oktober 1792, død 2. november 1856. Johannes og Henrik Thomassen Hefty var altså brødre.  En del av gården Lille Ekeberg  strakk seg også nedover mot Gamlebyen ( Opsloe)til et område som het Bakerengen. Kan det har vært Bakengen det står foran Heftys løkke?

Munkehagen – Munkebråten – Lille Ekeberg:

Munkehagen er den overgripende eiendomsbetegnelsen på 1600-tallet. Etter hvert får området en todelt benevnelse: Søndre Munkehagen og Nordre Munkehagen. I neste omgang blir det en tredeling (firedeling): Søndre Munkehagen + Nordre Munkehagen + Munkebråten/ Lille Ekeberg (samt Bakerenga).Bakerenga (i eldre skriftlige kilder Bakerengen, Bagerengen og Bager-Engen), er et område øst i Gamlebyen i Oslo. Området ligger mellom det tørrlagte elveløpet for Alnaelva i nord, Konows gate i sør, Kværner i øst og Alnafedtløkka i vest. Navnet betyr trolig 'den bakre enga' eller 'enga bak'. En alternativ og mindre sannsynlig tolkning er 'bakerens eng'. En liten del av den gamle Bakerenga er regulert til park. Parken er ikke opparbeidet.I middelalderen lå Bakerenga under Fransiskanerklosteret i Oslo. Bakerenga var en del av fransiskanermunkenes 'hage' – hagen som i skriftlige kilder fra og med 1600-tallet omtales som Munkehagen.

Broren John Olsen hadde for øvrig  adresse Heftys løkke ved sin konfirmasjon ,med fødested Fredrikstad. Ved den Anne -Hellene jeg fant som konfirmert står  bare fødestedet registrert, og ikke noe om hvilken adresse / sted hun befant seg da hun ble konfirmert. Jon Olsen konfirmert med foreldre Ole Halvorsen og Elen Jonsdatter: nr. 32 på venstre side i boka: SAO, Aker prestekontor kirkebøker, F/L0018: Ministerialbok nr. 17, 1829-1852, s. 213
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061110020477


Det er sånne detaljer, og at hennes mor ved konfirmasjonen til Anne-Hellene står som Ellen Olsdatter og ikke Johnsdatter/ Jonsdatter som gjør at jeg lurer å om det kan dreier seg om  to forskjellige familier, helt sikker er jeg ikke. Utgangspunktet var en tråd for noen år siden, hvor at disse barna Anne-Helene, Maren og Mathea ble født etter at familien flyttet til Christiania, men det er først nå jeg har sett at moren Elen står oppført med navnet Olsdatter også i Mathea sin dåp, far er Ole Halvorsen, og er husmann på Lille Frøen. 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Wenche Falck Borgersen

Det stemmer nok at denne familien flyttet til Lille Frøen, jfr. Mathea`s dåp , den eldste broren Hans ble  konfirmert- fra Lille Frøen,  foreldre;  Ole Halvorsen og Elling (Elen) Jensdatter ( Jonsdatter)  At prest eller klokker skrev feil skjedde nok. i konf. til Anne-H står mor som Elen Olsdatter, men det er nok den samme familien. Det kommer fram at de hadde flyttet til Lille Frøen da  Mathea Olsdatter ble døpt, også da står mor Elen notert med Olsdatter som etternavn.  Men nå tviler jeg ikke på at det er en og samme familie. Konfirmasjonen til Hans Olsen her, nr. 23 på venstre siden, 15 og et halvt år, f. i Fredrikstad, fra Lille Frøen. Men hva står i kolonnen lengst bort høyre i hjørnet?  Vanligvis har det vel med tidspnkt. for når den konfirmerte ble vaksinert, men er usikker her, og vedr. Hans Olsen står det ikke noe årstall. Nr. 23 til venstre i boka, Hans Olsen fra Lille Frøen.           SAO, Aker prestekontor kirkebøker, F/L0013: Ministerialbok nr. 13, 1828-1837, s. 320
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061110020042


 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.