Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Inger Hohler

Slektninger i skiftet etter Svend Larsen Eng, Berg, Østfold, beg. des. 1830

Recommended Posts

Inger Hohler

Svend Larsen Eng var sønn av Lars Hansen Eng. Han var gift to ganger, først med Kari Corfitzdatter, så med Olaug Ellevsdatter.
Det var skifte etter Svend i 1830-1831, og det er familieforholdene som står her jeg er ute etter å få bekreftet/avkreftet/tolket.
https://media.digitalarkivet.no/view/25337/551 starter venstre side nesten øverst.
 

Jeg mener jeg leser "Olaug Ellefsdatter med Laugverge Erik Hansen Westtorp, den Myndige Søn Christian Svendsen Thotorp, Marthin Svendsen B..., Gunder Svendsen Sme...rud, Lars Svendsen ..pperud, Christian Svendsen ..pperud Mindreaarige Hans Petter Svendsen med Laugverge Christian Svendsen Thotorp, ligeledes Henrik Olsen Eng som formynder for boets(?) 2d umyndige arvinger Hans Eilert Svendsen og Marthe Christine Svendsdtr " (ser ut som enken med laugverge og Svends barn, de umyndige med verger. Henrik Olsen Eng var sønn av avdøde Svend Larsens bror Ole Larsen Eng.  Ole Larsen Eng brukte Eng-navnet som etternavn, men vekslet mellom å bo på Mellevold og på Eng.)


Det fantes en Svend Christiansen på samme tid og sted som også ble kalt Eng, så det er fort gjort å gå seg vill, men Svend Larsen Eng hadde høyere status av de to, så ved barnas konfirmasjon får man en pekepinn om hvem som hadde hvilken far ut fra plassering på kirkegulvet.

Før jeg fant skiftet etter Svend kjente jeg til barna
Christian Svendsen f. ca. 1794 (FT 1801), han kalles senere også Christen, og i tilleg til Eng har gårdsnavnene variert med Totorp, Torp Søndre, Torp, Grønnerød.
Ole Svendsen f. 1796 https://media.digitalarkivet.no/view/7428/37707/74
Martin Svendsen f. ca. 1797 (nevnt i morens, Kari Corfitzdatters skifte) https://media.digitalarkivet.no/view/25335/542
Marthe Svendsdatter f. ca. 1798 (transkripsjon FT 1801 - jeg mistenker at dette kan være Martin for originalteksten er vanskelig å lese https://media.digitalarkivet.no/view/58196/11)
Gunder Svendsen f. ca. 1899 (FT 1801)
Lars Svendsen f. 1803 https://media.digitalarkivet.no/view/7428/37707/96
kanskje Halvor Svendsen gravlagt 1/2 år gammel i 1807 https://media.digitalarkivet.no/view/7428/37706/32
Hans Peter Svendsen f. 1807 https://media.digitalarkivet.no/view/7428/37707/111 

 med første kone, som ble begravet i 1809, og
Eline Karine f. 1813 d. 1814 1 1/2 år gammel https://media.digitalarkivet.no/view/7428/37706/41
med kone nr. 2.
Tidligere tråd https://forum.arkivverket.no/topic/232584-var-marthe-olsdatter-gm-christen-svendsen-grønnerød-f-koxrød-1805-berg-i-østfold/?tab=comments#comment-1983154

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Astrid K. Halleraker

Teksten i skiftet på venstre side, nest-øverst er delvis uleselig. Det er ikke umulig selvsagt, men de færreste vil klare å lese gjennom skiftet for å merke seg familiens medlemmer og overse annen informasjon. Men har du ikke tid til å få transkribert alle linjene på hver side? Teksten må leses ved at den skrives av. Hvert avsnitt for seg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Else B. Rustad

Jeg leser det siterte avsnitt slik:

 

...Olaug Ellefsdatter med Laugverge Erik Hansen Westtorp. De myndige Sønner Christian Svendsen Thotorp, Marthin Svendsen Bøsnæss, Gunder Svendsen Smerkerud, Lars Svendsen Skipperud, Christian Svendsen Skipperud. Mindreaarige Hans Petter Svendsen Eng med Curator Christian Thotorp ere alle personligen tilstede,  ligeledes Hendrik Olsen Eng som formynder for Boets 2d umyndige Arvinger Hans Eilert Svendsen og Marthe Christine Svendsdatter. Ole Svendsen Smerkerud lod ved Broderen Lars Svendsen Skipperud anmelde Sygdomsforfald, hvorhos den Sidste angav fra denne at være bemyndiget tillige at afgive Møde...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inger Hohler

Tusen takk, Else, da fant du Ole nevnt også. Interessant at han var for syk til å møte. Det er dette skiftet som gjør at jeg kan identifisere  Christian Svendsen som fetter av Hendrik (vanligvis kalt Henrik) Olsen Eng, men familiemedlemmene var så tett innpå hverandre at det hjelper å prøve å få litt oversikt over alle sammen. 

Astrid, det er godt mulig navnene stod ut kraftigere for meg, som har lett etter dem i ministerialbøker, skifter, skattelister og pantebøker de siste månedene. Jeg burde selvsagt ha talt linjer under "Skifte Placat" for å gjøre det klarere hvor teksten jeg var interessert i startet.

Noen av disse sønnene (og i alle fall deres fetter Henrik Olsen Eng) hadde en svært infiltrert økonomi, noe som førte til at når én gikk over ende økonomisk trakk han flere med seg i dragsuget. Jeg prøver å finne ut hvor omfattende problemet var. Antageligvis klarer jeg bare å pirke borti problemet, for det vil ta lang tid før jeg selv er god nok til å lese disse skiftene ordentlig selv, og jeg kan umulig belemre tydeforumet med alt sammen! Men spennende er det.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Astrid K. Halleraker
På 6.9.2019 den 18.52, Astrid Kaardal Halleraker skrev:

...men de færreste vil klare å lese gjennom skiftet for å merke seg familiens medlemmer og overse annen informasjon....

Ha, ha, der tok jeg feil. Det er nettopp dette de fleste klarer. Fordi personnavn er skrevet med latinske bokstaver, det øvrige med (ny-)gotisk.

 

og

 

" ...for det vil ta lang tid før jeg selv er god nok til å lese disse skiftene ordentlig selv, og jeg kan umulig belemre tydeforumet med alt sammen! Men spennende er det. "

Jeg har lest mange bruddstykker av gotisk tekst og også fått hjelp her på tydeforumet. For en tid tilbake har jeg begynt å gå mer grundig til verks for å lære gotisk skrift skikkelig. Det finnes en lærebok forfattet av flere ansatte på arkivene, og jeg er kommet halvveis i dette kurset. Hver bokstav er beskrevet i minste detalj, hvordan man skal føre blyanten: ovenfra-og-ned-og-en-knekk-og-en-sving etc.

Edited by Astrid Kaardal Halleraker
tilføyelse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.