Jump to content
Arkivverket
Hans Olav Hamran

Tyde kirkebok trolovelse Ancher/Haxthausen

Recommended Posts

Hans Olav Hamran

Hei,

 

Jeg leter etter en trolovelse mellom Iver Ancher, Christiania (1745-1772) og Anne Christiane von Haxthausen, Von f. 1743 Copenhagen/Fredriksten, og lurte på om det kan være denne noteringen fra 18. juni 1770. Noen som kan hjelpe?

 

Link kirkebok

 

 

 

Trolovelse Iver.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Richard Johan Natvig

Dessverre, dette er Iver Anderson Rød(?) og Anna Erichsdatter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hans Olav Hamran

Takk, uansett. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Astrid K. Halleraker

Hans Olav Hamran skrev "... Anne Christiane von Haxthausen, Von f. 1743 Copenhagen/Fredriksten ...", det vanlige er at trolov- og vielse foregikk i kvinnens kirkesogn. Kanskje, hvis det er behov for det, kan noen på Brukernes Eget Forum bistå med oppslag i danske kirkebøker.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hans Olav Hamran

Faren jobber på Fredriksten festning (Halden), så jeg har lett i kirkebøker fra Østfold, men ikke funnet noe. Danske kirkebøker har jeg ikke tenkt på. Denne trolovelsen er referert til av flere, men jeg finner den ikke. Kilden på Geni.com er ikke oppgitt. Om noen skulle finne kilden, sender jeg en stor eske konfekt.

 

Her er litt mer info om saken.

 

 

Jeg jobber med et nytt bokprosjekt, og i den forbindelse trenger å få avklart om Anne Christiana von Haxthausen og Iver Ancher virkelig var trolovet. Iver Ancher er bror til de mer kjente Peder (Bogstad), Bernt (Paléet) og Jess Anker.

 

Her er kilden jeg har på at de to var trolovet:

Anne Christiana von Haxthausen

Anne var først forlovet med Iver Anker (see #203824, bror av Peder), og giftet seg med Chr. E. Heltzen (Iver's firmenning) etter Iver's død.

AFN: 22K7-GHF. The LDS says she was born in Kongsberg, Buskerud, Norge

 

Dette er referert til av flere som skriver om Ankerfamilien, men jeg begynner å lure på om dette bare en en feil som kopieres videre. Anne Christiana oppkaller seinere en sønn etter Iver Ancher (Iver Ancher Heltzen 1785-1842). Kan noen ha blingset og forvekslet dette med et giftemål/trolovelse med Iver Ancher? Hennes mann er avdøde Iver´s firmening, så det kan være det som er opphavet til oppkalling. På dette tidspunktet hadde forresten brødrene Jess, Bernt og Peder (samt fetteren Carsten) blitt gjort adelige (1778), og byttet etternavn til Anker.

 

Iver Ancher blir begravet 17.3.1772 Link til kirkebok

 

Anne Christiana er fra København, men flytter med sin far til Fredriksten festning hvor han er generalmajor.

Hun er søsteren til Frederik Gottschalk von Haxthausen den yngre, (født 14. juli 1750, død 6. juli 1825). Offiser og general, kommandant på Akershus festning fra 1806-1815, statsråd i 1814. Stilt for riksrett i etterkant av krigen, men frikjent i 1816.

 

Anne Christiana gifter seg august 1772, fem måneder etter Iver´s død (om de var trolovet går ting kjapt), med Christian Ernst Heltzen i Halden (Fredrikshald).

 

Jeg vil jo tippe at trolovelsen eventuelt har funnet sted ett år før mars 1772.

 

Er det noen som kan hjelpe meg?

Edited by Hans Olav Hamran

Share this post


Link to post
Share on other sites
Astrid K. Halleraker

"...Dette er referert til av flere som skriver om Ankerfamilien, men jeg begynner å lure på om dette bare en en feil som kopieres videre. Anne Christiana oppkaller seinere en sønn etter Iver Ancher (Iver Ancher Heltzen 1785-1842). Kan noen ha blingset og forvekslet dette med et giftemål/trolovelse med Iver Ancher? Hennes mann er avdøde Iver´s firmening, så det kan være det som er opphavet til oppkalling. På dette tidspunktet hadde forresten brødrene Jess, Bernt og Peder (samt fetteren Carsten) blitt gjort adelige (1778), og byttet etternavn til Anker..."

 

Kan det være at kilden er hennes vielse i Kirkeboken. At det står der som anmerkning at hennes eks-trolovede Iver Ancher er død.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hans Olav Hamran

Godt forslag, men heller ikke denne opptegnelsen kan jeg finne. I følge diverse slektstre på nettet giftet Anne Christine von Haxthausen seg med Christian Ernst Heltzen (Bergmann fra Kongsberg) den 22 eller 26. august 1772 i Halden (Fredrikshald). Kirkebøkene over viede er tapt for denne perioden, så hvor de har denne informasjonen fra vet jeg ikke.

Edited by Hans Olav Hamran

Share this post


Link to post
Share on other sites
Astrid K. Halleraker
På 11.10.2019 den 12.46, Astrid K. Halleraker skrev:

hvis det er behov for det, kan noen på Brukernes Eget Forum bistå med oppslag

På sideforumet nevnt ovenfor, er de svært raske med å orientere seg i universet av arkiver, og gjøre oppslag. Les de øverste emnene med tittel "Les dette før du poster et emne".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.