Gå til innhold
Arkivverket

Skatteklage fra 1692


Terje Aurdal
 Del

Recommended Posts

Lorens Berg skriver i bygdeboken for Tjøme (1920) at seks bygdeskippere samlet seg hos Bibov Sørensen i 1692 og skrev brev til kongen der de ba om å få slippe ekstraskatten (kopp, kveg og ildstedsskatt). Stattholder Gyldenløve gir en påtegning på brevet i favør av søkerne. Brevet fra bygdeskipperne er underskrevet av 6 personer. Berg nevner ikke navnene deres. Berg skriver at det ble flere brevvekslinger mellom Norge og København over flere år om saken, som visstnok (det er Berg som skriver "visstnok") ender med at myndighetene skal gå lempelig frem ved innkreving av restansene og at skipperne delvis slipper skatten ved å la seg innskrive som stående til kongens tjeneste, og at tjeneste ble aktuelt i krigsårene 1719-1720. Forsøker å finne ut hvem de seks bondeskipperne er. Hva kan være riktig kilde å lete i?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Måtte jo kikke selv også, nysgjerrig som jeg er...

 

Disse fire kan høre til de seks du etterlyser. De har ikke betalt skatt for årene de nevnes.

Anno 1693: Boe Berttelssen, Bent Börgesen og Hendrick Hansens familie

Anno 1694: Tore Ifurssen og Boe Berttelssen

Anno 1695: Boe Berttelssen

RA, Rentekammeret inntil 1814, Reviderte regnskaper, Fogderegnskap, R33/L1974: Fogderegnskap Larvik grevskap, 1693-1695 - antegnelser - s. 303 + neste side

 

Se også her:

RA, Rentekammeret inntil 1814, Reviderte regnskaper, Fogderegnskap, R33/L1974: Fogderegnskap Larvik grevskap, 1693-1695 1695 - antegnelser - s. 307 + neste sider

 

Her nevnes de fire igjen under antegnelser, sikkert mer å finne, så det er nok bare å bla deg videre:

Vestfold fylke, Larvik, Fogderegnskap nr. 1974 (1693-1695), Dokumentside, Side 312

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var godt lett og godt funnet av Grete. Det kan godt hende at Lorens Bergs kilde har vært nettopp disse antegnelsene til fogderegnskapene, hvor fogden gir forklaring på den manglende skatteinngangen. I så fall har ikke Berg sett selve klagebrevet, og det vil i så fall kanskje også være grunnen til at han ikke har nevnt bygdeskipperne ved navn; han visste ikke sikkert hvem det dreide seg om.

 

Bo Bertelsen, Bent Børgesen og Henrik Hansen var det ikke, da disse bodde i Hedrum, på hhv. Unnersbu, Faret og Lauve. Tore Iversen kan jeg i farta ikke plassere.

 

Selve klagebrevet må jo ha gått til København. Det er mulig det kan finnes i serien Norske innlegg i arkivet Danske kanselli 1572-1799.

Endret av Kristian Hunskaar (privat)
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Takk for responsen Grete og Kristian. Lorens Berg refererer hele innholdet i brevet i bygdeboka, så han må sett det. Han tar også med hele teksten fra en påtegnelse gjort av stattholder Gyldenløve, som er i favør av rederne. Brevet er signert 26. april 1692. Alle seks er ifølge Berg Tjøme-redere, mens de Grete nevner vel ikke er fra Tjøme. Kan selve korrespondansen finnes i noe arkiv fra stattholderen? Tjømeredere fra den tiden er foruten Bilov Sørensen Holtan, Torger Kirstoffersson Holme, Jon Henriksson Holtekjær, Even Torbjørnsson Østgaarden, Hans Olsson Eidane, Hans Nilsson Eidane, Jon Evensson Treidane, Jon Larsson Treidane, Gard Gunnarsrød, Tolv Sørensson Sundane, Lars Olsson Hola og Han Andersson.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.