Jump to content
Arkivverket

På jakt etter militær tjenestegjøring på 17-1800-tallet for en Anders og to stk Andreas


Recommended Posts

Anette Røsjorde

Jeg leter etter tilknytningen til militæret for 3 menn fra mine sønners slekt her på gården hvor vi bor (Audenhus/Oudenhuus i Fåberg).

 

1) Anders Hovelsen Huskelhus/Huschelhuus fra Biri født ca 1739, sønn av Hover Pedersen og Berte Olsdatter Huschelhuus, gift to ganger og bosatt på Huschelhuus i 1801: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058258001387. Han tjenestegjorde 12 år i militæret er det sagt. Jeg skulle gjerne funnet ut mer om denne tjenestegjøringen.

 

Hans sønn Anders Andersen tok over gården Audenhus i Fåberg.

 

2) Anders' eldste sønn Andreas ble født på Biri (Neråsen) 5.8.1816 https://media.digitalarkivet.no/view/9295/87030/16 og ved dåpen innskrevet i Compagnie Gill. Andreas var jo odelsgutt og burde tatt over gården normalt. Det skjer ikke. Han blir garversvend i Lillehammer, får to uekte barn med to ulike kvinner i 1849 og 1850 og flytter så til Christiania der han dør av tyfus i ung alder: i 1863. Kan Andreas ha tjenestegjort i militæret og det forårsaket at han ikke overtok odelsgården?

 

3) Andreas' yngre bror het Christian/Kristian. Hans eldste sønn het Andreas Kristiansen Oudenhuus. Han ble født i 1852 og var tvilling med Mathea. Dåpen er her. https://media.digitalarkivet.no/view/8934/128. Andreas bor på gården ved folketellingen i 1865, men ikke i 1875. Det sies at han døde i yngre alder, kanskje rundt 20 år. Det er sagt at han kan ha vært i Forsvaret. Stemmer det? Jeg har spurt om dette siste tidligere og kan forsøke å finne den tråden og lenke opp hit.

 

For alle tre gjelder at jeg gjerne skulle visst hvordan jeg finner og forstår militær-strukturen på den tiden (har lest en del om det til nå uten å klare å finne ut av det) slik at jeg kan finne hvilke ruller jeg skal lete i. Jeg trenger også å finne ut hvor jeg finner disse rullene. 

 

Håper på hjelp.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.