Jump to content
Arkivverket

Flåtnes i 1689


Torbjørn Steen-Karlsen

Recommended Posts

Torbjørn Steen-Karlsen

Halvor Tjøstolvssøn Flåtnes i Stokke, Vestfold. Bruker 1689-1716, bror av Anders Tjøstolvssøn Anholt, og trolig fra Søndre Borge. Det står at Halvor løste 1689 ut sine søsken og medarvinger.

 

Dette må da være Panteboka eller Tingboka. Jeg har sjekka hver eneste side i Tingboka. Ikke et pip. Pantebok finnes ikke. Hvor kan opplysningen komme fra da.

 

 

Mvh. Torbjørn.

Link to post
Share on other sites
Berit Knudsen

Tror det var moren, Live Andersdatter,  som døde i 1689. Både Halvor og Anders hadde 1/2 søsken. Men alt dette vet du vel fra før?

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Torbjørn Steen-Karlsen

Jada, jeg vet om et par halvsøsken. Hadde gått igjennom deler av Overbirkeretten før. Nå har jeg tatt hver eneste side, og ikke noe her heller.

 

 

TSK

Link to post
Share on other sites
Kristian Hunskaar (privat)
2 timer siden, Torbjørn Steen-Karlsen skrev:

Ingen som har noe forslag?

 

Opplysningen er hentet fra et skjøte i 1753. Jeg kopierer her inn starten på en artikkel som jeg begynte å skrive for flere år siden, og som jeg har lovet Egil Theie å ferdigstille for trykking i Gjallarhorn.

 

Borge- og Flåtnes-slekta i Skjee på 1600- og 1700-tallet

 

Når slekter på 1600-tallet skal kartlegges, inngår ofte analyser av jordeiendom som en viktig del av undersøkelsene. Det gjelder også denne artikkelen, der eierskapet til gården Flåtnes i Skjee er den røde tråden. Flåtnes kom i løpet av første halvdel av 1600-tallet ei slekt på Søndre Borge i Skjee i eie, og mot slutten av århundret flyttet et medlem av slekta til Flåtnes for selv å ta gården i bruk. Artikkelen handler om denne slekta, som jeg har valgt å kalle Borge- og Flåtnes-slekta. Til tross for navnet, omfatter slekta etter min definisjon også greiner som bosatte seg på andre gårder.[1]

 

Et informativt skjøte

26. februar 1753 skjøtet Ola Nilsen på Flåtnes 2 bpd smør med bygsel i Flåtnes, dvs. hele gården, til sin sønn Halvor Olsen for 150 rd. Olas kone Dorte Halvorsdatter hadde gitt sitt samtykke til handelen. I skjøtet heter det at Dorte i sin tid hadde arvet jordegodset etter sine avdøde foreldre Halvor Tjøstolvsen og Kirsti Guttormsdatter. Dorte hadde vært deres eneste barn og arving. Det sies videre at Dortes foreldre hadde kjøpt jordegodset av ”sine Sødskende og medarvinger” ved skjøte datert og tinglyst 5. september 1689.[2]

 

Dette skjøtet alene dokumenter altså tre generasjoner av ei og samme slekt, fra Halvor Tjøstolvsen og Kirsti Guttormsdatter, via deres eneste barn Dorte Halvorsdatter og hennes mann Ola Nilsen, til Halvor Olsen. I det følgende skal vi først se nærmere på de to yngste generasjonene, før vi vender blikket bakover i tid for å knytte slektsforbindelsene tilbake til tidlig 1600-tall.


[1] Artikkelen er inspirert av at Sverre Gravdahl 21. oktober 2013 skrev et innlegg i DIS-Norges slektsforum med tittelen ”Kirsten Olsdatter fra Møkkenes”. Mitt svarinnlegg samme dag redegjorde for slektsforhold på Flåtnes på midten av 1700-tallet.

[2] SAKO, Søndre Jarlsberg sorenskriveri, pantebok nr. I 2b (1746–1755), fol. 1047b.

Edited by Kristian Hunskaar (privat)
Link to post
Share on other sites
Torbjørn Steen-Karlsen

Tusen takk skal du ha. Kristian. Da vet jeg hvor kilden kommer fra. Så blir det spennende og se hva du klarer og få fram i denne artikkelen. 🙂

 

 

Torbjørn.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.