Jump to content
Arkivverket

LØST: Peder Rasmussen Tjøtta/Bardal født på Husby eller i Trondheim?


Baard Vidar Pettersen

Recommended Posts

Peder Rasmussen gift med Else Marie Greger var bruker på Tjøtta rundt 1720, og senere bruker av borgerleiet i Bardal når han dør 1738. Han er oppgitt som sønn av Rasmus Svendsen og Alette Pedersdatter på Husby i Dønna flere steder og jeg har også tenkt at dette var naturlig. I 1723, mens han er bruker på Tjøtta er han imidlertid oppgitt som borger av Bergen (ikke av Trondheim som i skiftet når han dør.) og jeg tror kanskje dette er ham i borgerregisteret til Bergen? Der er han oppgitt født i Trondheim. Er det kilder for at han er den samme Peder Rasmussen som var sønn av Alette/Ahled Pedersdatter i skiftet hennes?

 

Dette er kilder jeg har:

Rettsak som nevner arvingene etter Jonas Greger og som viser Peder Rasmussen som gift med Else Marie Greger og bruker av Tjøtta 1724: https://media.digitalarkivet.no/view/31248/67

Peder oppgitt som Bergensborger to ganger. Også at hans søster Karen Rasmusdatter tjener hjemme hos ham på Tjøtta 1724: https://media.digitalarkivet.no/view/31248/94

Peder død 1738, oppgitt 58 år gammel, altså født ca. 1680. https://media.digitalarkivet.no/view/16554/126

Peders skifte 1738: https://media.digitalarkivet.no/view/24843/203

Søsknene Svend, Kristoffer og Inger som drukner på Husby 1712, der Peder Rasmussen er listet som en av søsknene: https://media.digitalarkivet.no/view/24833/138 

Skifte etter Alette Pedersdatter 1713 https://media.digitalarkivet.no/view/24833/196

 

Det som taler for er selvfølgelig navnelikheten og at Peder Rasmussen Husby har en søster Karen. Det som taler mot er oppgitt fødested Trondheim, og at hans eldste datter er kalt Maren, hans nest eldste Petronelle. Siden nest eldste er kalt opp etter mormor, burde man forvente at farmor het Maren. 

Så vidt jeg kan se er det ikke nevnt noen adresse for Peder i skiftene 1712 og 1713, men i 1712 sies det at han er gift. Dersom det skal være samme person som bor på Tjøtta, bør også Karen Rasmusdatter Husby være ugift i 1724, men hun er også oppgitt som gift i 1712. Hun kan naturligvis ha blitt enke i mellomtiden. 

Edited by Baard Vidar Pettersen
Link to comment
Share on other sites

3 minutter siden, Randi Elisabeth Haugros skrev:

Det bekrefter i hvert fall den gjeldende teorien. Men dessverre ikke noen kilder. Men ser det skal være født en Ahled i 1718, som spenner ben under en av innsigelsene mine over om det stemmer. I følge rettsaken 1724 hadde Peder og Elsa 6 sønner og 3 døtre da, som om hele lista stemmer er noen død unge. Elsa Maria var forøvrig død allerede i 1724. 

Link to comment
Share on other sites

Maren finner jeg ikke født. Og ikke i 1715 i hvert fall. Muligens var hun født før kirkeboka begynner i 1714, og muligens var hun oppkalt etter oldemor Maren Falch som døde i 1709. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.