Jump to content
Arkivverket

Søk i kirkebøker vs skannede kirkebøker?...


Erik Hov

Recommended Posts

Hei. Jeg har merket meg at det i kirkebøker som er "søkbare" blir oppgitt datoer. Jeg tenker da på de som er stortsett fra etter 1814 der også fødselsdato blir oppgitt. 

Jeg driver litt med Tingvoll slektninger akkurat nå ,og noterer meg at i de "søkbare" kirkebøkene på fødte/døpte er BARE dåpsdato oppgitt selv om fødselsdato også står dersom man er i de skannede kirkebøkene......hvorfor?. Ville jo vært mye lettere å lete blant de søkbare kirkebøkene å faktisk finne begge datoer (mulig dette også gjelder døde/begravede).???!

Eller er de søkbare kirkebøkene/klokkerbøkene bare ment som oppslagsverk for å finne dåpen i de skannede kirkebøkene ,for DERETTER å finne evt fødselsdato i skannede kirkebøkene??.

Synes bare det er litt rart at ikke begge datoer står i de søkbare når de står i de skannede kirkebøkene....

Noen som har svaret på hvorfor det er laget sånn?

mvh Erik

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det kjem vel litt an på kor stor innsats dei som har registrert har lagt i arbeidet. Dersom ein registrerer berre nokre opplysningar vil det ta kortare tid å komme gjennom enn dersom alle opplysningar (namn på fadrar osv.) skulle takast med.

 

Elles meiner eg at det uansett er lurt å sjekke originalen, då vil ein også med jamne mellomrom finne feil gjort ved registreringa. Dermed kan ein også leggje inn korrektur, slik at ein kan gjere databasane enno betre.

Link to comment
Share on other sites

Ein annan ting er at databasane i "nye" Digitalarkivet er bygd opp med eit handlingsnivå (i dette tilfellet dåpen), som står over eit personnivå.

 

Står ein i handlingsnivået ser ein opplysningane knytt til sjølve handlinga, deriblant dåpsdato.

https://www.digitalarkivet.no/view/261/hd00000002825769

 

Dersom ein klikkar på 1-talet får ein fram opplysningane om barnet, deriblant fødselsdatoen.

https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000014755144

 

("Gamle" Digitalarkivet var på mange måtar meir oversiktleg og intuitivt, sidan ein der hadde all informasjon i eitt skjermbilete).

Edited by Torbjørn Igelkjøn
Link to comment
Share on other sites

Der lærte jeg noe nytt også. Visste ikke det om 1-tallet!.....skal huske på det heretter. 

Er enig i at det gamle digitalarkivet var mer oversiktlig og lett å finne fram i ,men man blir vant til det nye også.....men det var jo ganske forskjellig fra det gamle!.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.