Jump to content
Arkivverket

Angående retting av feil i materialet levert av AMF.


Recommended Posts

Astrid Ryen

Som eksempel: Mine besteforeldres vielse i 1891, hvor det er tre feil. 1: min bestemors fornavn: Gunhilld. 2: Hennes patronym Audunsdatter er gjengitt som Andersdatter, 3: hennes fars navn Audun Estensen er gjengitt som Anders Estensen. Mitt spørsmål er: må jeg sende inn tre separate rettelser, eller er det nok at jeg tar alle tre rettelser samlet for denne vielsen?

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Torbjørn Igelkjøn

Spørsmålet er vel også om det i det heile er nokon vits i å leggje inn korrekturmeldingar når det er så mange feil. Den som skal korrekturlese må jo uansett gå gjennom heile fila på nytt.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Lars Hanssen

Jeg ser i søket på de nevnte kirkebøker hos MyHeritage at man kan rapportere inn feil på alle navn etc listet opp der. Det man ikke får innrapportert som feiltolkning av data er datoer, yrker og stedsnavn... Ser ikke ut til at det er en "full retting" som blir gjort på korreksjonene som sendes inn, da det dukker opp en ny oppføring med "alternativt" navn i tillegg...

 

Det burde vel ikke være så altfor utfordrende å få på plass tilsvarende løsniger på Digitalarkivet som sikrer at det er enkelt å få sendt inn samlede rettinger til åpenbare feil avdekt, for navn, dato, steder, yrker etc? Dagens løsning er for omstendelig og komplisert, slik at for min del er det dessverre uaktuelt å bidra med korrigeringer til åpenbare feiltranskriberinger.

Link to post
Share on other sites
Jon Erik Berg-Hansen

For 5 måneder siden starta jeg denne tråden:

Etter mitt skjønn kom det ikke fram noe enkelt svar/løsning på den problemstillinga.

"Feilene er naturligvis et resultat diverse utenlandske registratorers noe manglende evne/forståelse for kilden de har bearbeidet."

 

Dette slår nå inn i enda større grad enn før - og påliteligheten i DA's materiale er sterkt synkende.

For meg er det er fristende å bruke ord som forurensing av databasen.

Uansett gjentatte oppfordringer om sjekke funn opp mot originalkilde - det hjelper lite å øke basen med 30 millioner poster - hvis 1/3 av disse inneholder en eller annen feil.  

  • Like 3
Link to post
Share on other sites
Øyvind Langsrud

Etter å ha forsøkt å søke i det nye transkriberte materialet et par dager, fristes jeg til å si: trekk tilbake alt sammen. Det er så tettpakket med feil at det er nærmest ubrukelig. Synd at kvaliteten i Digitalarkivet ødelegges sånn. (Basert på søking i Stavern og Sauherad)

  • Like 3
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.