Jump to content
Arkivverket

Hva het Langgata på Rodeløkka i Oslo før 1879?


Recommended Posts

Fra https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Langgata_(Oslo)

Sitat

Langgata på Rodeløkka i Oslo går fra Verksgata til Dælenenggata. Den fikk sitt navn i 1879. Langs gata er det for det meste eldre trehusbebyggelse.

Men hva het den før det, og hvor lå den? Jeg søker historie rundt Langgata 23 på Rodeløkka, det opprinnelige huset der ble bygget ca. 1860, og påbygget ca. 1900.

Ifølge et gammelt innlegg i forumet, fantes det en Langgata på Rodeløkka, og en Langgata på Vålerenga, som dengang lå i Aker. Etter byutvidelsen i 1879 da Aker ble innlemmet i Oslo, skiftet Langgata på Vålerenga navn til Vålerenggata, for å unngå forvirring med to like gatenavn. Jeg ser på et gammelt kart at 'Rhodes ejendom', som man kan anta at er området hvor Rodeløkka senere lå, tidligere på 1800-tallet var delt mellom Oslo og Aker. Men hvis begge gatene tidligere lå i Aker, ville det jo ha eksistert en forvirring om to like gatenavn allerede før 1879, uten at det ble nevnt. Ergo burde det finnes en Langgata i Oslo før byutvidelsen i 1879. Problemet er at jeg ikke finner Langgata i en folketelling for Christiania i 1870 https://media.digitalarkivet.no/ft/contents/53324 og heller ikke i FT1875.  

Er det noen som har litt innsikt i Oslo bys historie som kan hjelpe?

Link to post
Share on other sites
Frank H. Johansen

Hmmm... I folketellingen fra 1865 opptrer det en gate som kalles "Langgaden, Waageby" i samme strøk som Fjeldgaten o.a. på "Deleneng", og det må jo være Langgata på Rødeløkka? https://www.digitalarkivet.no/census/district/tf01038012000001

 

Og i 1875 har vi både Langgaden Waageby og Langgaden Vaalerengen, så det gikk visst helt greit for Aker herred at det var to gater med samme navn

https://www.digitalarkivet.no/census/search/1875?page=2&bosted=Langg*&area[0]=2497&area[1]=3325&area[2]=3416&area[3]=1093 😄

Edited by Frank H. Johansen
  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Hei Frank, beklager at jeg ikke har svart før. Det som taler for at det burde være flere Langgater, er jo at huset i nr. 23 ble bygget i 1860. Det er jo bare nevnt 2 adresser i Langgaden, Waageby, og ingen er nr.23. Jeg ble tipset om en bruker med kunnskaper om Oslo-adresser, jeg tar kontakt med ham og kommer tilbake med info i denne tråden.

Årsaken til interessen finner du i denne tråden:

 

https://forum.arkivverket.no/topic/257737-foreningen-framgang-i-langgata-23-på-rodeløkka-i-oslo/

 

Edited by Olaf Larsen
Link to post
Share on other sites
Kristian_Vestli

Hei Olaf,

 

Jeg tror artikkelen på Lokalhistoriewiki har vært litt unøyaktige i ordvalget. I Oslo byleksikon står det "Navnet vedtatt 1879". Det virker på meg som at gaten har hatt det navnet en stund før 1879, om enn bare på folkemunne. Men navnet har vært så fast at det ble brukt i folktetellingen i 1865. Waageby var da det brukte navnet på Rodeløkka. 

 

Fra Oslo byleksikon (Rodeløkka):

Navn etter stiftsprost Frederik Rode, som i 1854 kjøpte en eiendom på 13 daa av gården Dælenengen. Hit flyttet han et lite hus fra Gjerpen i Telemark, hvor han tidligere var sogneprest. Denne sommerløkka beholdt Rode til 1859, da han solgte den til bøssemaker Hans Olsen fra Vågå som utparsellerte eiendommen. Etter ham fikk området navnet Vågeby, men snart ble Rodeløkka det offisielle navn.

 

Hilsen Kristian

Link to post
Share on other sites

Takk for den informasjonen, Kristian. Jeg så på et kart at eiendommen til Rohde strakte seg på begge sider av grensen mellom Aker og Christiania, men jeg vet ikke om det var gater på begge sider.

Jeg laget et søk som ga mange adresser med Langgade/Langgaten/Langgata i Akershus/Aker og i Oslo:

https://www.digitalarkivet.no/search/persons/advanced?page=13&from=&to=&m[0]=0218&m[1]=0301&firstname=&lastname=&birth_year_from=&birth_year_to=&birth_date=&birth_place=&domicile=langgade|langgaten|langgata&position=&event_year_from=&event_year_to=&event_date=&related_first_name=&related_last_name=&related_birth_year=&sort=rel

Der er det i mange treff som er spesifisert, f.eks. Vaalerengens Langgade, Rhodel. Langgade, Langgade Vålerengen, Rhodeløk. Langgade, Aker: Langgade, Aker: Langgade Vaageby.

 

Jeg laget et søk på langgade*|langgate* 23 i både Akershus/Aker og i Oslo, i alle folketellingene fra 1865 til 1900:

https://www.digitalarkivet.no/search/persons/advanced?from=&to=&jt[]=2&jt[]=3&jt[]=4&jt[]=5&jt[]=6&jt[]=7&m[]=0218&m[]=0301&firstname=&lastname=&birth_year_from=&birth_year_to=&birth_date=&birth_place=&domicile=langgade*|langgate*+23&position=&event_year_from=&event_year_to=&event_date=&related_first_name=&related_last_name=&related_birth_year=&sort=rel

FT1865 for 0218bP Østre Aker prestegjeld: er adressen Østre Aker: Langgaden No 23, Waageby

Det er ingen adresser med bare Langgade eller Langgade Vålerenga i FT1865

FT1875 for 0218bP Østre Aker prestegjeld: er adressene Aker: Langgaden 23 Vaageby/Waageby, Aker: Langgaden Vaalerengen, men også Aker: Langgade (uten n i gade). De hadde altså 3 varianter av Langgade(n), ikke rart det var forvirring!

FT1885 for 0301 Kristiania kjøpstad: er adressen Kristiania: Langgade 23, uten n i gade

FT1900 for 0301 Kristiania kjøpstad: er adressen Kristiania kjøpstad Langgaden 23, med n i gaden

 

Da er vel stort sett mitt opprinnelige spørsmål besvart: Langgaden 23 i Vaageby/Waageby i Østre Aker var adressen før byutvidelsen i 1879.

Edited by Olaf Larsen
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.