Jump to content
Arkivverket

Skipsfører Albert Joachim Hansen Rønne, igjen


Steinar Lumholtz-Rønne Gulbrandsen

Recommended Posts

Steinar Lumholtz-Rønne Gulbrandsen

Albert har vært tatt opp her tidligere og det gis en kort historikk:  Han døde 18.8. 1844 ved eller på St. Thomas og en besettelse har vært å finne omstendighetene rundt hans død og skipet han seilte på.  Enten var det en naturlig død eller en ulykke på land eller til havs men hans navn alene har ikke vært nok til å finne ut av dette.  Det er søkt i danske arkiver og maritime museer har blitt forespurt både her og i utland.  Det har kommet en ny opplysning som gir håp om en løsning.

 

Samme dag som Albert's dødsmelding kom på trykk i lokalavisen i Trondheim var det også en dødsmelding for en annen sjømann også omkommet på St. Thomas.  Her kom 2+2 teorien raskt på bordet.  Neppe tilfeldig at 2 sjømenn fra Trondheim kunngjøres samtidig omkommet på St. Thomas og som kan for eksempel indikere et forlis eller en annen ulykke.  For den andre ble det gitt opplysning om at han tilhørte kaptein Drum's mannskap og som får meg til å tro at han var norsk eller var kjent i Norge er det nå håp om å finne ut av dette om Drum lar seg identifisere.  Håpet er nå  at de flinke her på forumet kan dra en kanin opp av hatten

Link to post
Share on other sites
Frank Marton Pedersen

Det ser ut til at skipper Drum/Drums var død i 1844:

 

https://www.nb.no/items/345aa9bd2cef92189673e1deab173a9a?page=1&searchText=

 

Trondhjems borgerlige Realskole alene-priviligerende Adressecontoir-Efterretninger 08.02.1845

image.png.8b0d0128108958959749f181a011e5e5.png

 

 

 

Her kalles han Oluf Drums:

 

Trondhjems borgerlige Realskole alene-priviligerende Adressecontoir-Efterretninger 09.11.1844

image.thumb.png.dcfdab879f11b822d9d20435b82e792b.png

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Steinar Lumholtz-Rønne Gulbrandsen

Hei Frank!  Mange takk for at du har brukt din tid for å finne ut av dette.  Finner det overveiende sannsynlig/sikkert at Oluf Drum er den kapteinen det ble søkt etter.  Får det til å stemme siden han ble spesielt nevnt i dødsannonsen til den andre sjømannen at Oluf Drum må ha stått miljøet i Trondheim nær.  Noe forvirrende der du mener han også døde i 1844, at det i annonser i 1847 fortsatt omtaler Drum som om han lever men undrer på om titler og navn på gårder ble brukt også etter noen var død.  Eller var det flere maritime Drum'er i by'n? Sjarmerende tilfelle fra Trondheim på 70-tallet var enken etter en bryggerimester hvis skilt på postkassen hadde teksten Fru bryggerimester Lunde.  Kopperepedemien som herjet på St. Thomas er også en interessant teori men når 3 sjømenn omkommer på antatt samme dag på samme sted er jeg mer villig til å tro på en ulykke/forlis.  Men med kapteinens fulle navn blir det nå lettere å søke seg fram til om båten gikk ned med mann og mus eller om det var andre omstendigheter.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.