Gå til innhold
Arkivverket

Fra Kolberg i Vardal til Brynstad i Biri


Per Reidar Christiansen
 Del

Recommended Posts

Ingeborg Olsdatter Kolberg konfirmeres 1746 i Vardal og gifter seg i samme bygd 17. oktober 1756 med Per Persen fra Brynstad i Biri. Paret flytter deretter til hans hjemgård, hvor de etter hvert bærer følgende barn til dåp i Biri kirke:


- Marte, døpt 8. etter trinit (før august) 1757, med fadderne Per og Anne Steig, Marit Berg, Halvor Dagfinnrud og Ola Persen Brynstad.
- Per («Peder»), døpt 5.1 1760, med fadderne Ola og Marit Berg, Johanne Galtestad, Per Steig og Ola Evensen Båberg.
- Ola («Ole»), døpt fest trinit (før 1. etter trinit) 1762, med fadderne Per og Anne Steig, Gubjør Galtestad, Ola Berg og Even Hansen Gullord.
- Kari, døpt januar 1765, med fadderne Per og Anne Steig, Marit Berg, Erik Gullord og Jens Persen Brynstad.

 

Så dør Ingeborg Olsdatter brått 9. august 1765, og ved begravelsen noen dager senere oppgis hun å være 36 år gammel, altså født i 1728/1729.

 

Hvem var Ingeborgs foreldre? Siden hun konfirmeres i 1746 som Ingeborg Olsdatter Kolberg i Vardal, må hun nødvendigvis antas å være døpt i intervallet 1728-1732. Det gir følgende kandidater fra nærområdet, de to førstnevnte fra Vardal:

 

1. Ingeborg, døpt 21.10 1731 i Hunn anneks i Vardal som datter av Ole Hunn.

2. Ingeborg, døpt 27.1 1732 i Vardal hovedkirke som datter av Ole Åsen (Øveråsen).

3. Ingeborg, døpt 1.12 1731 i Biri som datter av korporal Ole Ellingsen (NB Ikke fra Nøss og heller ikke fra Alm i Vardal). Fadderne er Amund Skinnelien, Jens Nilsen nordre Udal, Pernille Udal og Berte Skinnelien.

 

Skifteopplysninger hjelper oss til å eliminere vekk de to siste kandidatene. I skiftet etter Lisbet Johansdatter på Øveråsen i Vardal, oppgis det 18.2 1743 at hun og forrige ektemann Ola hadde barna Johannes, Johanne, Barbro og Anne. Også ved skiftet etter korporal Ola Ellingsen på nordre Udal i Biri 24.7 1742, nevnes det fire barn, men ingen Ingeborg. Nærmest i alder er datteren Inger, som var 11 år. Navnet er ikke feilskrevet, for Inger døpes …. (gjenstår å SJEKKE !!!).

 

Hvem Ola Hunn var, fremkommer ikke uten videre av de vanligste kildeseriene. Han kunne vært identisk med Ola Johansen fra Serstad på Østre Toten, som (iflg. Vardal bygdebok bd 1, s 258) eide gården Hunn fra 1729 til 1735, men nok en gang viser skifteopplysninger at det ikke kan ha vært tilfelle. Skiftene fra ham og kona fra årene 1759, 1766 og 1770 viser riktignok en datter Ingeborg, men hun var gift med Gunnar Einarsen Serstad.

 

En annen innfallsvinkel kan være å se på hvem som er kausjonister for Ingeborg Olsdatter Kolberg da hun høsten 1756 trolover seg i Vardal kirke med Per Persen fra Brynstad i Biri. Per Kolberg og Anders fra nabogården Dal kan selvsagt bare ha vært gode naboer som stilte opp, men det er også nærliggende å tenke seg at minst en av dem var hennes verge og nettopp derfor gir sin tilslutning til at forholdet som planlagt skal kulminere i ekteskap.

 

Kausjonisten Anders Amundsen på Dal i Biri, sønn av Amund Andersen (-1742) på Dal og Anne Olsdatter (-1762) fra Koll i Biri, var gift med Lisbet Rasmusdatter (1719-1795) fra Enger i Vardal. Sammen hadde de barna Amund (1744-), Ole (1745-), Ingeborg 1747-), Anders (1752-) og Agnete (1755).

 

Familieforholdene til Per Kolberg, den andre kausjonisten, er vanskeligere å utrede. Det vi vet er at han bor på Kolberg, gården Ingeborg Olsdatter ble konfirmert og gift fra. Tre uker før Ingeborg gifter seg avholdes det et skifte på Kolberg. Arvelateren heter Rasmus Hermansen, men mer interessant er opplysningen om at Per Olsen, «som kaller seg Skårstad eller Kolberg», er avdøde Pål Olsens etterfølger i ektesengen. Pål Olsen var stesønn til Rasmus, og sønn av Malene Kjellsdatter og Ola Haraldsen (sk. 1710) på Kolberg. I bygdeboka for Vardal står det at Peder Olsen Kolberg, som i 1757 skjøter gården til sønnen Johannes, muligens var sønn til Ola Klemetsen på øvre Kolberg. Den siste antagelsen motbevises av en opplysning i skiftet etter Malene Kjellsdatter 19.9 1742. Her oppgis nemlig Per Olsen (fol 227b) å være sønn av Gunnild Skårstad. Det bringer oss igjen til nok ett skifte, nemlig det som avholdes  på Skårstad våren 1742 etter Ola Persson. Sistnevnte etterlater seg da enka Gunnild Persdotter og seks barn. Nest eldste sønn, tyveåringen Per, må være identisk med den Per Olsen som senere (1756) «kaller seg Skårstad eller Kolberg». Per har også en to år yngre søster Ingeborg, men hun er helst identisk med den Ingebor Olsdatter «skorstad» (Skårstad) som 18.11 1744 gifter seg i Vardal med Jon Olsen «(H)oug» (Haug).

 

Etter å ha studert det nærmeste slektsnettverket til Ingeborg Olsdatter Kolbergs kausjonister, føler jeg foreløpig ikke at tampen brenner. Vi vet at hun i 1765 ikke hadde slektninger i Biri (i hvert fall ingen som kunne tiltros vergemål), og at konfirmasjonen i Vardal i 1746 gir visse føringer for å finne fødselsåret. Var hun født i slutten av 1731 som datter av Ola Hunn må hun ha vært en forholdsvis ung konfirmant, i alle fall ut fra det faktum at flertallet av konfirmantene senere synes å ha vært 16 og 17 år gamle. Ola Hunn kan foreløpig ikke avskrives som far.

 

Noen som vet noe mer om Ola Hunn og/eller Ingeborg Olsdatter Kolberg? Må jeg kanskje utvide søkeområdet for å komme i mål med denne saken?


 

Endret av Per Reidar Christiansen
Tekst
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pussig, jeg trodde Ingeborg var datter av Ole Haraldsen Kolberg (ca. 1698-1773) og Kari Olsdatter fra Koll (ca. 1693-1775), men når jeg leter etter dokumentasjon på det så finner jeg ingenting. Det er ikke holdt skifte etter Ole og Kari.

 

Kirkeboka for Vardal, som er svært ufullstendig på denne tida, viser at Ole Kolberg hadde følgende barn til dåpen: Ole 1726, Harald 1732, Marte 1735 og Marte 1739. Marte i 1735 må være død ung. Men her er det plass til flere barn. Ser at Ole Kolbergs kvinne ble introdusert 2. påskedag 1729 uten at det er døpt noe barn.

 

Det ble holdt skifte etter føderådsmann Harald Olsen Alm (fra Kolberg) i 1816. Han var barnløs, men dessverre er ikke arvingene navngitt. Det går imidlertid fram av skiftet at han hadde hatt ei søster som hadde etterlatt barn. Men da alle arvingene var myndige så skulle de skifte seg imellom. Skiftet:

https://media.digitalarkivet.no/view/34334/27

 

Ser at Peder og Ingeborg Brynstads to døtre het Marte og Kari. Farmora het Gunhild, men en av døtrene er vel oppkalt etter mormora?

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt mulig at du har rett i antagelsen om at introduksjonen i 1729 er eneste tegn fra kirkeboka om at Ingeborg var blitt døpt. Kan det være tilfelle at du i en annen sammenheng har funnet en kilde som viser at Ingeborg nettopp var datter av Ola Haraldsen Kolberg?
 

Dersom sistnevnte var Ingeborgs far, så var han også hennes verge frem til giftermålet sent i 1756. De som kausjonerte for henne ved trolovelsen var i så fall ikke verger. Den ene, Anders Dal (i Vardal, ikke Biri som jeg først skrev) hadde også en mor fra Koll og må dermed ha vært hennes søskenbarn, mens den andre Per Kolberg trolig bare stilte opp som god nabo. 
 

Kombinasjonen av navnene Ola og Harald er for øvrig mye brukt på Alm og Kolberg, så mye at det er egnet til forvirring. Er det publisert noe mer om disse slektene enn Per Braastads verk? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har sett mer i egne notater - og funnet løsningen! Det får bli julegaven til deg i år.

 

Den 9. januar 1761 ble det holdt skifte etter Johannes Haraldsen Larud i Redalen. Han var gift med Anne Nilsdatter, og hans eneste arving var broren Ole Haraldsen Kolberg i Vardal. Skiftet fortsatte 3. mars, og da var på Ole Haraldsens vegne tilstede hans svigersønn Peder Brynstad (!) Her er skiftet, se nesten nederst til høyre:

https://media.digitalarkivet.no/view/25272/254

 

Dette beviser at Ingeborg faktisk er datter av Ole Haraldsen Kolberg og Kari Olsdatter Koll, så nå blir det mange nye navn fra Vardal, Land og Redalen på slektstavla. Ingeborg er nok derfor døpt i mars/april 1729, uten at dåpen er notert i kirkeboka. Forfedrene til Ingeborg finner du i Per Braastads bok om slekter i Vardal og Redalen.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.