Jump to content
Arkivverket

Feilstavinger i kildene


Anne Jørgensen

Recommended Posts

Dette er kanskje ikke et spørsmål, mer en orientering, kanskje? Så en ikke skylder på utlendinger eller teknologien for alt som har gått galt?

 

Ikke alle var like flinke i staving før i tida, og i 1875 sendte man en person med svært begrensede kunnskaper på området ut for å telle folk i Kvadraturen i Kristiansand.
Mine tippoldeforeldre Karl Iversen og Asborg Håreksdatter bodde i Christian IVs gate 26 med sønnen Jacob og datteren Eli. Og nå skjønner jeg hvorfor jeg ikke har fått noe treff på Asborg tidligere. I denne folketellingen er navnet hennes nemlig stavet Asper Haavigsdatter - og det er ikke Registreringssentralen for historiske data sin feil.

 

Lykke til med å finne forfedre i dette huset. Her bor både Khræstinne og Khræstian, Tæreseie og Gørgen, for det er sånn telleren har stavet navnene deres. Jeg får sende en liten tanke til den som har hatt den utakknemlige jobben med å transkribere dette. Og så får vi håpe at den opprinnelige funksjonæren ikke led så alt for meget under sin dysleksi og slapp å skrive så ofte i offisielle sammenhenger.

 

004 Karel Iversen - 0051 Christian IV's gt. 26 - 013 - Tellingskretsoversikt - Folketelling 1875 for 1001P Kristiansand prestegjeld - Digitalarkivet

 

Folketellinger: SAK, Folketelling 1875 for 1001P Kristiansand prestegjeld, 1875, s. 2120 - Skanna arkiver - Arkivverket (digitalarkivet.no)

 

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Det var jo også mange som ikke kunne lese, og de kunne vel sannsynligvis heller ikke stave navnene sine, hvis de ble spurt om det. De som var tellere ble sikkert ikke alltid mottatt med stor glede overalt, de var jo representanter for 'øvrigheta'. Jeg tror nok at på enkelte plasser, ble spørsmål om personlige data besvart nokså kort og motvillig, og da måtte telleren bare notere ned det han hørte. Snakker man fort, utydelig og uvillig, så er det nok ofte bare flaks at navnene ble oppfattet helt korrekt. Jeg har flere ganger støtt på det samme som du beskriver, Anne.

Edited by Olaf Larsen
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.