Jump to content
Arkivverket

Tyskerjenter internering


Recommended Posts

FrotvedtUIA

Hei sann 

Jeg er masterstudent som ønsker å skrive en oppgave rundt behandlingen av tyskerjenter og deres barn i tiden etter andre verdenskrig... jeg jobber nå med å spisse inn oppgaven min, og lurer på om det finnes noen kilder hos dere som omhandler interneringen av disse kvinnene etter krigen? Finnes det noe spesifikt om fangeleiren på Espeland? 

Link to post
Share on other sites
Anita Riise - Arkivverket

Vi ber alle brukere om å ha både for- og etternavn med i visningsnavnet sitt. Bruksanvisning for hvordan forandre visningsnavn:

https://www.digitalarkivet.no/content/change-display-name

 

Det vil nok være varierende hva som er tatt vare på rundt om i landet av dette materialet. Både på statsarkivene og Riksarkivet.

Fra arkivkatalogen til Bergen kretsfengsel: Kvinner anklaget for fraternisering ble samlet på politikasernen i St. Jørgensgt og den 14.09.1945 overført til Tennebekk interneringsleir. Pr.01.12.1945 var belegget 94.

Vi kan ikke se at vi har fått inn arkiv etter Tennebekk, men vi har etter Espeland og Knappen, der man også kan finne noen tyskerjenter. Men om de ikke satt inne for noe annet enn å være tyskerjente ville nok disse også bli overført til Tennebekk.

Katalogen til arkivet etter Espeland leir etter krigen finner du her:

https://www.arkivportalen.no/entity/no-a1450-07000000000733?ins=SAB

Knappen leir:

https://www.arkivportalen.no/entity/no-a1450-07000000000187?ins=SAB

Link to post
Share on other sites
FrotvedtUIA

Takk for nyttig svar!

 

Hvordan er det nå ift korona og slikt mtp bestilling av materiale til lesesal? Er det noen restriksjoner? Det er litt for høy smitte i sør til at jeg vil reise noe særlig for øyeblikket.. men er det sånn at det tar lang tid før man evt kan få tilgang? 

Link to post
Share on other sites
Anita Riise - Arkivverket
På 19.2.2021 den 8.44, Anita Riise - Arkivverket skrev:

Vi ber alle brukere om å ha både for- og etternavn med i visningsnavnet sitt. Bruksanvisning for hvordan forandre visningsnavn:

https://www.digitalarkivet.no/content/change-display-name

Nåværende åpningstider på lesesalene våre vil du kunne finne ved å gå inn på den enkelte lesesal i denne lenka: https://www.arkivverket.no/om-oss/besok-oss

Men i disse tider kan jo dette forandre seg ganske kjapt.

Materialet om tyskerjentene er klausulert, så du må søke om innsyn når du har funnet ut av hvilke arkiv du ønsker å se nærmere på. Om det er fangeleirene Knappen og Espeland du tenker på, så kan du legge inn ei skjemabestilling med mer eksakt hva du ser etter, så kan vi undersøke nærmere for deg hva som er beste tilnærmingsmåte. Det er ikke sikkert at vi finner så masse relevant for deg der.

Saksbehandlingstida varierer etter bemanninga på det enkelte statsarkiv/Riksarkivet. Det er derfor vanskelig å si, men du får svar normalt innen en måned, men det kan også gå raskare.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.