Jump to content
Arkivverket

Hjelp til å finne fakta om Peder Hansen Skinnerlien f.omlag 1790, trolig i Gausdal


Espen Sundheim.

Recommended Posts

Hei venner. Har kjørt meg fast, og kommer ikke videre med tipp tipp oldefar Peder Hansen Skinnerlien. Utgangspunktet er datteren Mathea Pedersdtr Skinnerlien, f. 09.11.1826 på Tofte og d.26.12.1896 på Brustuen. Hun giftet seg 21.10.1851 med Simen Olsen Brustuen f.1827 d.1903. Foreldre er Peder Hansen og Ingri Olsdtr f.1793 Hageberget. De var gift 09.01.1818.

 

I søket har jeg også forsøkt å finne spor via søsken, Hans Pedersen f. 1819, Ole Pedersen f.1821, Morten Pedersen f.1824, Hellene Pedersd f.1831.  Bosteder som går igjen er Tofte, Tofte-eie, Tofterønningen og Skinnerlien.

 

Jeg har ikke klart å plassere Peder Hansen. Finner ikke fødsel, foreldre, konfirmasjon eller dødsfall. Mulig han var født i annet prestegjeld, men har ikke funnet dødsfall, og således ikke fått plassert ham.  Utfordringen har vel vært at flere med samme navn går igjen i distriktet.  Vi er primært i området Follebu, Østre Gausdal.

 

Link to comment
Share on other sites

Det er i allefall to stk Hansen som er faddere ved barnas dåp. En Ole Hansen ved Ole Pedersens dåp i 1821. For Hellene i 1831 lenker du bare til klokkerboka, som ikke nevner fadderne, men i ministerialboka er Torger Hansen oppført, nr 130

SAH, Gausdal prestekontor, Ministerialbok nr. 6, 1830-1839, s. 26
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20070603660663

 

Kanskje disse er Peders søsken?
 

Link to comment
Share on other sites

Hei. Takk for bidrag.  Det kan godt være at Ole og Torger er brødre, siden det virker å være nære relasjoner, men jeg har ikke klart å bekrefte det.  Svaret ligger kanskje i kirkebøkene, og jeg har letet etter Peder der også. Det er vrient å tyde denne handskriften. Peder var et populært navn, og f.eks i peioden 1890-95 er det 22 fødsler. Har ikke klart å se hvilke fedre som er en "Hans". Ut ifra navnerekken til barna, så mistenker jeg at vi har med en Hans Pedersen f.omlag 1760-70 å gjøre. 

Nøkkelen finnes kanskje i kirkeboken for Peder Hansen Tofte/Skinnerliens dødsfall, så leter nå manuelt i perioden 1831 og fremover til 1865. Finner ham ikke som føderåd, så vi kan kanskje anta dødsfall før 1865.

Edited by Espen Sundheim.
Link to comment
Share on other sites

En oppdatering:  Har manuelt søkt igjennom alle døde i perioden 1830-1890 for Gausdal/Østre Gausdal. Har valgt denne perioden fordi Peder Hansen & Ingri fikk en datter Hellene i 1831. Finner få Peder Hansen som matcher. Kona Ingri var født 1893, så man kan vel anta en fødsel ca 1880-1900.  Av de som finnes registrert som døde i prestegjeldet så virker ingen av dem som noen god match:

I et videre søk, dukket det opp en Peder Hansen Lie i FT1801 som var født i 1781. Denne personen virket som en god match, men jeg har foreløpig ikke klart å finne noen andre fellesnevnere, annet enn at han har mange relevante navn i søskenflokken.

Edited by Espen Sundheim.
Link to comment
Share on other sites

Hei, og takk for bidrag!

Det fremkom litt mer info fra siden på Gausdalslekt, og nå så jeg bl.a. at kona til Peder, Ingri Olsd. var enke i FT1865, og bodde hos datteren Hellene på Kraabølslien i Vestre Gausdal.  Det gir jo grunn til å se nærmere på Vestre Gausdal for om mulig finne Peder Hansen kanskje død der?  Dødsfall må da være innenfor perioden 1830-1865.

Leter vider på en annen slektsside kalt Gausdalsslekt.net, som også gir noen spor i slekten.  Her går det frem at Hans Pedersen Skinnerlien skal være født i Innvik i Sogn, men som jeg finner er feil. Han er født i Gausdal i 1819. Men kilden kan jo være at det var Peder Hansen som kanskje kom fra Innvik? Leter nå igjennom innfyttede/utflyttede.

Edited by Espen Sundheim.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.