Jump to content
Arkivverket

Hvor finner jeg materiale/domsavsigelse.


Recommended Posts

Øystein Lillegaard

Jeg vet ikke om dette er riktig fora for å spørre, men jeg forsøker.

Min oldemor mistet av div. grunner retten til å ha sine barn, de ble satt bort til slektninger. Dette skjedde i Eidvoll ca 1889. Jeg antar at det måtte en rettsavgørelse til for å foreta dette. Hvor kan jeg evt. finne en slik dom?/evt annet materiale som belyser saken?

Mvh Øystein

Link to post
Share on other sites
Grethe Flood

Riksarkivet har arkivmateriale fra Høyesterett. Arkivene for de lavere domstolene finnes i statsarkivene. Men for å finne fram til en dom, må man vel ha mer nøyaktig tidspunkt for når dommen ble avsagt og hvilken rettsinstans som behandlet saken. Vet du om den kommunale fattigvesenet var involvert? Jeg vet at fattigvesenet for Kristiania hadde et eget kontor for utsatte. 

 

Hvis du har litt flere opplysninger, er det kanskje lettere å vite hvor man skal lete. Hva skjedde med oldemoren din etter at barna ble satt bort? 

Link to post
Share on other sites
Øystein Lillegaard

Takk for svar. Litt utfyllende opplysninger om saken: Min oldemor bodde i Eidsvoll og jeg ser at hun bodde der så sent som rundt 1885 og trolig litt senere. Min farmor er innført som innflyttet til Hakadal i 1889 (da flytter hun til sin tante der) de andre barna vet jeg ikke når de ble "overført" til slektninger. Min oldemor tilhørte trolig ikke fattigvesenet. Etter at min oldefar døde fikk min oldemor en datter med min oldefars bror utenfor ekteskap i 1882. Hun fikk så en sønn utenfor ekteskap i 1885 og det ser ut for å være den "utløsende" årsaken til at hun mister foreldreretten til sine barn. Jeg antar at det må være en dom om dette rundt 1888/89 i Eidsvoll.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.