Gå til innhold
Arkivverket

1860 - å si fra seg odelsretten (eller ved tvang)


Per Ottesen
 Del

Recommended Posts

Om den eldste arvtageren på en gård for eksempel dro til Amerika, ble odelen skrevet over til nestemann i rekken? Er det noen som vet hvordan dette foregikk? Ble det tinglyst, og utstedt to kopier? Hvor ble i såfall den andre kopien oppbevart? 

Og hva ville da skje om den personen med den egentlige odelsretten brått dukket opp igjen. Kunne han da gjøre hevd på gården?

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man kunne ikke overdra odelen fra førstemann i odelsrekkefølgen (A) til nestemann i odelsrekkefølgen (B) uten As samtykke, bare fordi A var reist til Amerika. Men eiendommen kunne likevel overdras til B. B kunne da risikere at A kom hjem og gjorde bruk av sin bedre odelsrett; mellom 1821 og 1857 var løsningsfristen 5 år, mens den fra 1857 ble satt til 3 år. Når løsningsfristen var utløpt, var eiendommen fri for odel.

 

Når noen frasa seg odelsrett, var det ofte naturlig å utferdige et skriftlig dokument om dette og tinglyse dokumentet, for å unngå senere tvil og uenighet om hva som var sagt og gjort. Da ville sorenskriveren (eller byfogden i byene) føre en avskrift av dokumentet inn i panteboka. Hvor mange kopier man utstedte av selve dokumentet, var opp til partene som utferdiget dokumentet.

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.