Gå til innhold
Arkivverket

Slottsfogd Hans Bang på starten av 1700-tallet


Thomas Kaiser
 Del

Recommended Posts

Hei,

Jeg har to spørsmål i forbindelse med min slektsforskning rundt slottsfogd Hans Bang (død 1730).
 
Den 27. august 1700 fikk Hans Bang ventebrev (expectance) på embetene som slottsfogd i Kristiania og fogd i Aker og Follo. Slottsfogd Jens Rasmussen Brønstorph var i sitt embete fram til sin død i 1706, hvoretter Bang formelt overtok emtetet den 1. januar 1707.[1] 
 
Etter Bangs død ble det funnet et revers, datert den 12. oktober 1700, som viser at Bang hadde 250 riksdaler i rest på de 500 rdl. som han skulle betale for ventebrev på embetene som slottsfogd og fogd over Akers og Follo fogderier.[2]

Han kjøpte seg altså embetet som fogd for 500 riksdaler? 

 

[1] Biskop Lund skriver at Brønsdorph var slottsfogd fra 1699 til sin død i 1706. ”Biskop i Lund (1620-1637) Dr. Mts Jenssøn Medelfats agnatiske descendenter af navn: Wibe og Lund – samlet og udgivet nærmest for familien ved Wilhelm Lassen” (1901), s. 159, 339.

 
[2] Oslo skifterett - Skifteprotokoll 1728-1736 (s.434b-438b).
 
 

Spørsmål:

 

1) Var kjøpet på 500 rdl. for embetet som slottsfogd og fogd over Aker og Folle korrupsjon eller var dette vanlig praksis? Jeg vet at Bangs etterfølger betalte 1000 rdl. for embetet, for å dekke det Bangs dødsbo ikke dekket av gjeld. 

 
2) Har dere den suplikken som allmuen på Nesodden og i Ås skrev til Kongen i 1719 i deres arkiv, eller er den (hvis den eksisterer) arkivert i Københavns arkiver?
 

 

 
 

 

 

 

Endret av Thomas K.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi ber alle brukere om å ha både for- og etternavn med i visningsnavnet sitt. Bruksanvisning for hvordan forandre visningsnavn:

https://www.digitalarkivet.no/content/change-display-name

 

1.       Vi har ikke grunnlag for å kunne si om dette var korrupsjon eller andre forklaringer på dette. På 16- og 1700-tallet var det mer vanlig å kjøpe titler enn å kjøpe embeter. Derfor er det ikke utenkelig at han kunne få kjøpt et slikt slottsfogd-embete. Ofte handlet dette om kongens gunst.

https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Leksikon:Ekspektanse

 

2.       Det er usikkert, Dette krever en undersøkelse i arkivet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg fant følgende i «Norsk historisk leksikon» 2. utgave, 3. opplag (2004), Steinar Imsen: 

 

«Ekspektanse (av lat. expectare v., forvente, håpe på), forekommer senest fra 1300-tallet av om pavelige løfter på kirkelige embeter. Embetssøkere kunne kjøpe ekspektansebrev (ventebrev) ved pavehoffet (Kurien) på embeter som ville bli ledige i fremiden. Fra pavehoffet bredte skikken seg til de statlige byråkratier som vokste fram i Europa ved utgangen av middelalderen, så også til den dansk-norske sentralforvalningen etter reformasjonen. Det kunne gis generell ekspentanse med løfte om f.eks. et presteembete så snart noe ble ledig, men vel så vanlig var ekspektanse på ett spesielt embete. Ekspektanse ble innvilget for særlige fortjenester, mot klingende mynt eller for faktisk besittelse av stillingen, f.eks. til en kapellan som bestyrte sogneprestens kall i dennes alderdom. Ekspektansebrevet ga innehaveren et visst rettskrav på embetet, men administrasjonen var ikke absolutt bundet til å etterfølge kravet.»

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.