Jump to content
Arkivverket

Linkam eller linhekle?


Christer Kjølsrud

Recommended Posts

Jeg var på loppis forleden og dro med meg hjem noe jeg trodde var en linkam eller linhekle. Etter å ha lett litt rundt på nettet er jeg i tvil. En linkam har visst vanligvis to rekker med tinder og er håndholdt, og man brukte den til å rake frøstandene av det tørkede linet. En linhekle har flere rekker med tinder montert på ei trefjøl. Trefjøla var fastmontert på veggen eller gulvet. Man dro linet gjennom tindene for å fjerne barken fra stilkene.

Den gjenstanden jeg har, er ei trefjøl med 12 tinder på én rekke. Fjøla er 68 cm lang og 20 cm bred. Den er 5 cm høy på midten og 3 cm høy på sidene. I hver ende er det et hull med en tretapp, sikkert brukt til å montere fjøla på veggen eller gulvet. Tindene er håndsmidde og 12 cm lange. De er smidd ganske grovt og har en firkantet profil. Avstanden mellom tindene er i gjennomsnitt 5 mm innerst mot fjøla.

Vi her på forumet leser jo ofte skifter og inventarlister. Er det noen av dere som har støtt på noe som kan minne om gjenstanden på disse bildene:

 

Linhekle1.jpg

Linhekle2.jpg

Link to comment
Share on other sites

20 minutter siden, Matthias Kolberg skrev:

Det minner litt om en lystregaffel, så kanskje det har vært del av et fangstedskap for ål eller lignende?

 

https://snl.no/lyster

Takk for forslaget. En viss likhet er det jo, men det er nok ikke noen ålegaffel. Ålegaffelen var montert på en stang, og ålen ble klemt fat mellom tindene. Mothaker gjorde at ålen ikke gled av gaffelen igjen. På min gjenstand sitter tindene på ei fjøl, og tindene sitter for tett til å kunne klemme rundt en ål. Det er heller ingen mothaker på tindene.

Link to comment
Share on other sites

8 minutter siden, Leif B. Mathiesen skrev:

Ja, i den artikkelen ser man jo godt hvor grov og avvikende min "gjenstand" er fra linhekler og linkammer. Lurer fælt på hva den er blitt brukt til.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.