Gå til innhold
Arkivverket

Manntal 1701 og hendelsesår i enkelt personsøk?


Torbjørn Igelkjøn
 Del

Recommended Posts

Eksempel frå MT1701 for Indre- og Ytre Sogn: https://www.digitalarkivet.no/view/206/pc00000000629162 Her står det m.a. "År: 1701", og ein skulle dermed tru at hendelsesår var registrert i databasen.

 

Søkjer eg på Østen og hendelsesår 1701 i enkelt personsøk får eg likevel ingen treff frå verken MT1701 for Sogn, Sunnfjord/Nordfjord og fleire andre manntal, men det kjem i det minste treff frå MT1701 frå Jæren og Dalane og nokre andre manntal.

https://www.digitalarkivet.no/search/persons?s=østen&event_year_from=1701&event_year_to=1701&event_date=

 

Kvifor kjem ikkje Østen frå Atterås opp som treff når hendelsesåret tilsynelatande er registrert?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, Torbjørn Igelkjøn skrev:

Søkjer eg slik:

https://www.digitalarkivet.no/search/persons?s=%2Bøsten+%2B1661&event_year_from=&event_year_to=&event_date=

 

får eg treff. Så det er tydeleg at det er hendelsesår som er problemet.

 

I denne trefflista ser du tydelig at hendelsesår (hendelsesdato) mangler for en del av postene.

 

"År" og "hendelsesdato" er ikke samme felt i databasen. Jeg tror - men jeg skal ikke være bastant - at "år" er et felt som blir registrert i utgangspunktet, men at "hendelsesdato" er et felt som (maskinelt) fylles ut i og med tilretteleggingsarbeidet i forbindelse med publisering av dataene. Som vi var inne på i en annen tråd, er det en del data som mangler "hendelsesdato". Det skyldes kanskje at tilretteleggingsarbeidet skjedde for mange år siden, før "hendelsesdato" ble innført i databasen og i søkene. Ergo er det noe standardiseringsarbeid som ideelt sett burde vært gjort med en del eldre data, men som det i praksis ikke er kapasitet til å utføre.

 

På samme måte er det mange personposter som mangler "rolle", f.eks. https://www.digitalarkivet.no/search/persons/advanced?from=&to=&m[]=0727&firstname=Edvard&lastname=Kristian*&birth_year_from=1864&birth_year_to=1864&birth_date=&birth_place=&domicile=&position=&event_year_from=&event_year_to=&event_date=&related_first_name=&related_last_name=&related_birth_year=&sort=rel

 

Det er riktignok mye mindre problematisk, for jeg tror det f.eks. er slik at personposter fra kirkebøker konsekvent har "rolle", mens personposter fra folketellinger ikke har "rolle". Dermed blir ikke søkene uforutsigbare på samme måte som med "hendelsesdato". Men om alle personposter hadde "rolle", ville det gitt større fleksibilitet mht. filtrering av treff.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

 

Vi som har ansvar for søkbare data, skal se på denne saken og se om det er noe vi kan gjøre

  • Liker 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.