Gå til innhold
Arkivverket

Hvordan referere materiale fra Riksarkivet i artikkel


Ingrid Loe Landmark
 Del

Recommended Posts

Hei, jeg lurer på hvordan jeg på en korrekt måte skal referere til/sette opp referansen i fotnote/litteraturliste i vitenskapelig artikkel for arkivmateriale hentet fra Riksarkivet.

 

 

For eksempel: 

RA/PA-1716, Musikkonservatoriet i Oslo

Serie F, Undervisning
Fa,Elevprotokoller,stykke1-4,Oversiktoverlærere,eleverm.m.1889–1918 

 

Mvh Ingrid Loe Landmark

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes ingen entydig fasit på hva som er riktig måte å sette opp en kildereferanse på. Det som er sentralt, er at du gir en kildereferanse som gjør at leseren kan gå til arkivet og på en enkel måte identifisere kilden du har brukt.

 

Dette innebærer at du må oppgi hvilket arkiv (hvilken arkivskapers arkiv) kilden befinner seg i og hvilken arkivinstitusjon som oppbevarer dette arkivet. Du bør også gi opplysninger som gjør det mulig å identifisere kilden innenfor arkivet. Dette kan være serietilhørighet og kildens nummer i serien, gjerne også en beskrivelse av kilden. Dersom kilden er en protokoll med sidetall, kan det være fint å oppgi det eksakte sidetallet.

 

Arkivverket bruker ASTA som katalogsystem og Arkivportalen til å vise fram katalogen digitalt. Hver arkivinstitusjon, hvert arkiv, hver serie, hvert arkivstykke og hver mappe i katalogen har et navn (eller en beskrivelse) og en kode (i rød firkant på illustrasjonen). Summen av kodene kalles Asta-stien (i gul firkant på illustrasjonen).

 

Asta-stien RA/PA-1761/F/Fa/L0004 er 100 % entydig og kan således brukes alene som kildereferanse. De fleste vil da kunne forstå at kilden befinner seg i Riksarkivet (RA), men de færreste går rundt og husker på hvilket arkiv som har kode PA-1761 og hva seriene F og Fa i dette arkivet inneholder. Derfor kan det være hensiktsmessig å ta med navn/beskrivelse på arkiv og/eller serie(r) og/eller arkivstykke.

 

Ditt eksempel fungerer ganske bra. Basert på opplysningene du gir, er det nokså greit å finne igjen kilden(e) i arkivkatalogen.

 

I Digitalarkivet bruker Arkivverket et oppsett for kildereferanse, jf. den lilla firkanten i den andre illustrasjonen. Her oppgir vi navnet på arkivet, hele Asta-stien og til slutt navnet/beskrivelsen på stykke- og mappenivå. Det fungerer bra i de fleste tilfeller, men er altså ingen fasit.

 

 

Skjermbilde 2022-09-23 kl. 19.49.56.png

Skjermbilde 2022-09-23 kl. 20.01.38.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.