Jump to content
Arkivverket

Hvordan referere materiale fra Riksarkivet i artikkel


Ingrid Loe Landmark

Recommended Posts

Hei, jeg lurer på hvordan jeg på en korrekt måte skal referere til/sette opp referansen i fotnote/litteraturliste i vitenskapelig artikkel for arkivmateriale hentet fra Riksarkivet.

 

 

For eksempel: 

RA/PA-1716, Musikkonservatoriet i Oslo

Serie F, Undervisning
Fa,Elevprotokoller,stykke1-4,Oversiktoverlærere,eleverm.m.1889–1918 

 

Mvh Ingrid Loe Landmark

Link to comment
Share on other sites

Det finnes ingen entydig fasit på hva som er riktig måte å sette opp en kildereferanse på. Det som er sentralt, er at du gir en kildereferanse som gjør at leseren kan gå til arkivet og på en enkel måte identifisere kilden du har brukt.

 

Dette innebærer at du må oppgi hvilket arkiv (hvilken arkivskapers arkiv) kilden befinner seg i og hvilken arkivinstitusjon som oppbevarer dette arkivet. Du bør også gi opplysninger som gjør det mulig å identifisere kilden innenfor arkivet. Dette kan være serietilhørighet og kildens nummer i serien, gjerne også en beskrivelse av kilden. Dersom kilden er en protokoll med sidetall, kan det være fint å oppgi det eksakte sidetallet.

 

Arkivverket bruker ASTA som katalogsystem og Arkivportalen til å vise fram katalogen digitalt. Hver arkivinstitusjon, hvert arkiv, hver serie, hvert arkivstykke og hver mappe i katalogen har et navn (eller en beskrivelse) og en kode (i rød firkant på illustrasjonen). Summen av kodene kalles Asta-stien (i gul firkant på illustrasjonen).

 

Asta-stien RA/PA-1761/F/Fa/L0004 er 100 % entydig og kan således brukes alene som kildereferanse. De fleste vil da kunne forstå at kilden befinner seg i Riksarkivet (RA), men de færreste går rundt og husker på hvilket arkiv som har kode PA-1761 og hva seriene F og Fa i dette arkivet inneholder. Derfor kan det være hensiktsmessig å ta med navn/beskrivelse på arkiv og/eller serie(r) og/eller arkivstykke.

 

Ditt eksempel fungerer ganske bra. Basert på opplysningene du gir, er det nokså greit å finne igjen kilden(e) i arkivkatalogen.

 

I Digitalarkivet bruker Arkivverket et oppsett for kildereferanse, jf. den lilla firkanten i den andre illustrasjonen. Her oppgir vi navnet på arkivet, hele Asta-stien og til slutt navnet/beskrivelsen på stykke- og mappenivå. Det fungerer bra i de fleste tilfeller, men er altså ingen fasit.

 

 

Skjermbilde 2022-09-23 kl. 19.49.56.png

Skjermbilde 2022-09-23 kl. 20.01.38.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.