Jump to content
Arkivverket

Folketeljinga 1920


Gunnar Sigdestad

Recommended Posts

Kvifor er det ikkje ei lenke som heiter "Landsdekkende søk" her slik det er med dei andre folketeljingane?

Link to comment
Share on other sites

40 minutter siden, Gunnar Sigdestad skrev:

Kvifor er det ikkje ei lenke som heiter "Landsdekkende søk" her slik det er med dei andre folketeljingane?

 

Du tenker kanskje på denne artikkelen: https://www.digitalarkivet.no/content/1171/folketellingen-1920

 

Til forskjell fra f.eks. denne: https://www.digitalarkivet.no/content/125/folketellingen-1910

 

Jeg antar at det landsdekkende søket ikke var klart, den gangen artikkelen ble skrevet. Vi har ikke hatt kapasitet til å prioritere vedlikehold av disse artiklene, men vi skal få inn slik lenke.

 

Vi håper ellers at brukerne kjenner korteste vei til de landsdekkende folketellingssøkene:

Skjermbilde 2023-01-19 kl. 12.25.11.png

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Eg lurer på om eg kan smette inn med følgjande spørsmål: Kvifor er ikkje andre typar listespesifikke søk enn kyrkjebøker og folketeljingar som f.eks. emigrantprotokollar lagt inn i menyen?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
På 19.1.2023 den 13.29, Torbjørn Igelkjøn skrev:

Eg lurer på om eg kan smette inn med følgjande spørsmål: Kvifor er ikkje andre typar listespesifikke søk enn kyrkjebøker og folketeljingar som f.eks. emigrantprotokollar lagt inn i menyen?

 

Jeg vil starte med å presisere at jeg jobber med skanna arkivmateriale, slik at jeg her kommenterer forhold som ligger utenfor mine daglige arbeidsoppgaver:

 

Når dette spørsmålet for en del tid tilbake har vært diskutert i Arkivverket, har et syn om at "Flere søkeinnganger" / "Fleire søkeinngangar" skal holdes så enkel som mulig, vunnet fram. Det skal bemerkes at de listespesifikke søkene har en geografimeny som krever at et spesielt geografisk metadatafelt er fylt ut. Vi har vel tidligere erfart at dette metadatafeltet ikke var fylt ut for bl.a. en del emigrantprotokoller, og at dette ble rettet opp i. Jeg vil tro at ufullstendige metadata kan gjelde flere kilder og kildetyper, og at det derfor er et metadataarbeid å gjøre før alle listespesifikke søk fungerer på en god måte. Å liste opp alle listespesifikke søk uten at dette er i orden, vil også kunne bli misvisende. Det pågår for øvrig et analysearbeid med tanke på skru sammen Digitalarkivet på nytt, så da kan det være at hele denne problemstillinga utgår etter hvert.

For f.eks. emigranter må man derfor

 

Den første framgangsmåten er nokså enkel og intuitiv på finne fram til, men ulempen er at avansert personsøk mangler søkefelt som er spesifikke for emigrantprotokollene.

 

Den andre framgangsmåten er ikke enkel å finne fram til, da den fordrer en forståelse for Digitalarkivets oppbygning, som ikke kan forventes fra enhver. Men for den som er oppmerksom på hvordan dette henger sammen, kan framgangsmåten brukes.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
9 timer siden, Vidar Øverlie skrev:

Når forventes 1920 FT for Oslo å bli søkbar?

Det er helt umulig å gi noe estimert tidspunkt. Det vi vet er at Oslo blir den siste tellingen som legges ut. Pr dags dato jobbes det med å klargjøre følgende tellinger for publisering. Drammen, Kristiansand, Bergen og Trondheim. 

 

Det arbeidet som pågår nå med disse er det manuelle arbeidet med å kvalitetssikre fødselsdato/år, kjønn, sivilstand og stilling i familien.  Man skal også knytte personseddel til korrekt bosted og sette familiene sammen. Dette har vært utfordrende fordi f.eks en gård kan ha nr 23 i gårdslisten, mens personen som fylte ut sin personseddel kan ha skrevet noe helt annet, f.eks 023a. Da må vi gjøre delvis maskinelt og manuelt arbeid for å sikre at personsedlene legges inn på rett gård og sammen med de rette personene. Deretter må også alle bilder ligge i rett rekkefølge, slik at man kan bla seg fra far til mor til barn osv... I det skannede materialet ligger det for de aller fleste kommunene alt i hulter til bulter. Dette har vært en av årsakene til at det hele tar så lang tid å få klargjort og publisert. 

Nå vi da tenker på over 2 millioner mennesker som må gjøres kontroller på, så tar det tid.

 

Den største årsaken til at det hele blir så komplisert, er nettopp at det er 1 seddel pr person. Det er mye enklere når hele husholdningen står på et ark og det fremkommer tydelige på forsiden av arket hvor familien bor. (f.eks 1875-tellingen)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 timer siden, Gunnar Sigdestad skrev:

Då ligg det vel i korta at ein er godt igang med FT-1930 for at ikkje etterslepet der òg skal bli like stort, eller?

 

Folketellinga 1930 har ei oppbygging som f.eks. folketellingene 1875, 1900 og 1910, hvor alle personopplysningene er samla på ett felles skjema for bostedet. Tellinga er ferdig skanna og alt er sortert i riktig rekkefølge. Utfordringene med folketellinga 1920 har vært ekstraordinære.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.