Jump to content
Arkivverket

Mange feil i digitaliserte kirkebøker


CathrineMartens

Recommended Posts

Det er veldig flott at mange av de gamle kirkebøkene (og andre viktige kilder) er transkribert og digitalisert slik at det gjør dem lett tilgjengelige for mange.

 

MEN... i løpet av noen korte søk, har jeg oppdaget mange feil i navnene - og til og med datoene - i det som er digitalisert. Det gjør dessverre at alt arbeidet som er nedlagt i digitaliseringen av disse dataene er ganske verdiløst, og får meg til å bli skeptisk til kvaliteten på andre elementer. Har andre opplevd det samme? Og hvordan blir digitaliseringen kvalitetssikret?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Arkivverket har fått mange av databasane gjennom eit samarbeid med Ancestry, Familysearch og MyHeritage (AMF). Desse databasane inneheld mykje tull, men når ein veit at det er slik er det trass alt betre at noko er søkbart enn at ein må vente tiår på at nokon skal dataregistrere kyrkjebøkene. Elles er det slik at alle databasar vil innehalde feil, og ein bør difor alltid kontrollere søkjeresultat med skanna side, samt ha i mente at mangel på treff ikkje utelukkar at opplysninga finst. På alle treff i AMF-databasane er det direktelenke til skanna side. Det går elles føre seg ein korrekturdugnad på AMF-kyrkjebøkene, så om du er god til å lese skrifta er det berre å velje seg ei kyrkjebok og melde seg på. Ein får då tilsendt ei excel-fil, og rettar i denne. Grunnen til at ein rettar i databasane framfor å registrere dei på nytt er at ein vil ta vare på permanente lenker (desse er med i excel-fila), samt at det (som regel) går raskare å korrekturlese ei fil enn å registrere alt på nytt.

Edited by Torbjørn Igelkjøn
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.