Gå til innhold
Arkivverket

Svalbardtraktaten & Kina


Recommended Posts

Skrevet (endret)

Hei, 

 

I sammenheng med masterstudier i kinesisk kultur og samfunn på Universitetet i Oslo, har jeg nylig påbegynt arbeidet med å samle inn data til masteroppgaven. Selve oppgaven vil ta for seg kinesiske syn på Svalbard og Svalbardtraktaten, som Beiyang-regjeringen signerte i 1925 på invitasjon fra Frankrike. Traktaten var lenge glemt, og ble først "gjenoppdaget" i 1991 da den kinesiske forskeren Gao Dengyi deltok på en forskningsekspedisjon til Arktis på invitasjon fra en professor ved Universitetet i Bergen. 

 

I den kinesiske fortellingen om Svalbard regnes hendelsen som avgjørende for økt kinesisk tilstedeværelse på øygruppa og Arktis i stort. Siden 1991 har Kina etablert forskningsstasjon (Yellow River Station) i Ny Ålesund, gjennomført 13 forskningsekspedisjoner i Arktis, og oppnådd observatørstatus i Arktis Råd. Uten territorium i Arktis utgjør forskningsstasjonen på Svalbard, samt rettighetene Kina nyter gjennom Svalbardtraktaten, et svært viktig grunnlag for permanent kinesisk tilstedeværelse i regionen. 

 

I sammenheng med oppgaven er jeg interessert i dokumentasjon som kan si noe om hvordan norske myndigheter forholdt seg til Kinas tilslutning til Svalbardtraktaten i 1925. Nyere informasjon om sakskomplekset er også relevant, men jeg antar at slik informasjon fortsatt vil befinne seg i UDs arkiver. Mulige arkivkoder inkluderer: 

 

  • Nøkkelen av 1906: P7. Den arktiske interessesfære, A. Statsrettslige spørsmål
  • Nøkkelen av 1924: 13. Traktatspørsmål i sin alminnelighet, A. Norske traktater
  • Nøkkelen av 1940 og 1965: 36. Ishavsinteresser, 4. Enkelte lands interesser i Arktis; 7. Svalbard II

 

Ethvert pek i riktig retning settes pris på.

 

Michael

 

 

 

 

 

Endret av Michael Larsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er et for omfattende spørsmål for dette forummet. Her må vi vise til Arkivportalen som er der vi bestreber å tilgjengeliggjøre katalogene våre. I tillegg kan du ta kontakt for mer direkte veiledning i forskning/studier via skjema . Men les nøye denne sida der vi har lagt mange veiledninger til forskere og studenter: https://www.arkivverket.no/kom-i-gang-med-arkiv/forskere-og-studenter 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.