Gå til innhold
Arkivverket

Var Rådmann Lauritz Hansen Ruus i Oslo av Griis-slekt?


Knut S. Andersen
 Del

Recommended Posts

Jeg er på jakt etter dokumentasjon på opphavet til brødrene Hans og Nils Lauritzen i Oslo og på Bragernes. Hans var sagfogd på Bragernes der han døde ca. 1657. Konen ukjent.

Broren Nils var rådmann i Oslo der han døde i 1675. Han var gift med Anne Eskildsdatter som sannsynligvis var født Griis. Begge brødrene tok etterhvert navnet Griis. Det er forståelig for Nils, men det virker ulogisk at sagfogden Hans uten videre skulle ta ta i bruk etternavnet til svigerinnen Anne.

Saken har vært drøftet av Finne-Grønn i Norsk Slekthistorisk Tidsskrift 1935 der det hevdes at rådmannen Nils Lauritzen selv var av slekten Griis. Som bevis for dette anføres funn av en gravsten med bokstavene N. L. G. i tomten etter et hus i Nedre Slottsgate i Oslo. Dette mener Finne-Grønn var et avgjørende bevis for at rådmannen selv var av Griis-slekt.

Men kan det ikke like gjerne være at rådmannen tidlig hadde tatt i bruk konens etternavn, og at dette ble brukt på gravstenen?

Kjenner noen til undersøkelser/data som kan kaste lys på disse forholdene?

 

Flere steder på internet oppgis Rådmann i Oslo, Lauritz Ruus (1586?-1642) som far til Hans og Nils. Noen steder heter det at opphavet til Lauritz Ruus er ukjent, men andre kilder på internet oppgir at Hans Skriver på Ask utenfor Bergen var far til sistnevnte Lauritz. Hans Skriver var gift Ruus og virket som slottskriver og rådmann i Bergen i 1583.

Finnes det dokumentasjon på eventuelt slektskapet mellom Hans Skriver i Bergen og Lauritz Ruus?

 

Eller kan det være slik at det fantes en annen, ukjent Lauritz i Oslo i 1580-90 årene av Griis-slekt som var far til brødrene Hans og Nils på Bragernes og i Oss?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er mine forfedre også, så hvis noen vet er jeg spent.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.