Gå til innhold
Arkivverket
SteinarO

bigamidommer før 1930

Recommended Posts

SteinarO

hei

 

hvor ble opplysninger om dommer i Bigami i Hordaland registrert. Mannen det gjelder gifta seg hos Byfogden i Bergen (året før det som er registrert på digitalarkivet) ifølge Birkeland kirkebok.

ekteskap fra Birkeland kirkebok til Karen Oline Rasmusdtr

http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=2981&idx_id=2981&uid=ny&idx_side=-186

 

Steinar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Det er nok sjelden vi finner dommer som gjelder bigami, men dersom en bigamisak skulle reises for retten, ville det måtte være som straffesak. Dersom samme mann er gift både i Bergen og i Fana, ville en eventuell sak kunne reises enten for Bergen byrett eller hos sorenskriveren i Midhordland. Arkivene etter begge disse ligger nå i Statsarkivet i Bergen. Det er jo inngåelsen av det andre ekteskapet som ville gi anledning til sak, og det må da være rimeligst at den jurisdiksjonen ble valgt for en sak.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
SteinarO

det ekteskapet nevnt her er det andre, dommen førte selvsagt til oppløsning av dette ekteskapet og hun giftet seg på nytt og fikk barn i dette ekteskapet. Han er fra Agder, og gir seg ut for å være enkemann når de får en sønn før de blir gift.

 

Hvor finner en ekteskap inngått hos biskopen i Bergen, inngått 29/3-1919

 

Steinar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Denne karen er en gjenganger i Polititidende på 1920-tallet. Drammen politikammer etterlyste han for bedrageri 1. november 1921. Han ble etterlyst 4. april 1922 for å ha unnlatt å betale forsørgelsesbidrag. Kristiania politikammer sendte ut etterlysing i juli 1923 for brudd på loven av 10.april 1915 om (forsørgelse av) ektefelle og barn. Han ble arrestert 14. juli 1923. Hordaland politikammer etterlyste han 1. november 1923, igjen for brudd på samme lov, og han ble på nytt arrestert 27. november 1923, og han satt inne fra 1. januar til 10. januar 1924.

 

I polititidende finner jeg ikke henvisning til bigamidom.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
SteinarO

hei

 

det var jo litt rart, ser at det var Kristianiapolitiet som etterlyste han i 1920. Den han ble gift med i Bergen bodde i Arna/Birkeland området på dette tidspunkt.

 

Kona ble gift senere og hadde barn i det ekteskapet også i Arna. Siden hun er født 1891 så er det vel skjedd før 1933. Kan det som skjedde i 1924, der han ble dømt være årsaken til at hun oppdaget den andre konen. Kanskje han satt inne når han ble innkalt til retten i Bigamisaken. Politiet skrev vel om de de ikke fikk tak i i polititidene, skulle en tro.....

 

Steinar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.