Jump to content
Arkivverket

83196: Kjende og ukjende Romsdalingar mest frå første halvdel av 1600-talet


Finn Gunnar Oldervik

Recommended Posts

Dette er altså framhald av debatt nr. 83196 i det gamle forumet: http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=83196&sok=romsdalingar&nr=1&antinnlegg=59&startnr=&antall=&spraak=n#anker

 

Vi har tidlegare vore innom ein Jon Bratt i Bud eller der i kring nemnd i eit skattemanntal frå ca 1612-1613. Også ein Oluf Bratt er nemnd i det same manntalet. Truleg er det den same Oluf som er nemnd i landskatten i 1597. Han er der nemnd blant utrorskarane; http://www.arkivverket.no/URN:db_read/rk/12733/21?size=full&mode=0

Link to comment
Share on other sites

Er det nokon som veit kven denne sageigar Peder Thønder på Hoel i Vågø åtting er som er nemnd i skattemanntalet for landskatten i 1597?

 

I det same manntalet kallar futen seg for Bernt Skreddar. Han var også sageigar og det kan sjå ut som han held til på Vågø http://www.arkivverket.no/URN:db_read/rk/12733/19?size=full&mode=0 . Som vi hugsar heitte skrivaren nokre år seinare for Mads Skreddar. Var det vanleg at skreddarar kunne kombinera med såpass høge ombod som det her er snakk om, eller må ein oppfatta Skreddar som eit ættenamn slik det her er nytta?

Link to comment
Share on other sites

Finn(2): Bare et lite innspill i forhold til dette med Skredder, så kan det kort nevnes at det i 1522 sitter en Knut Skredder som rådmann i Trondheim ("Knuth Skredere")

D.N.14, nr. 285 (1522)

http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst.prl?b=12167&s=n&str=

 

Nærliggende å tro at Skredder var Skredder, og ikke at dette var et slektsnavn..

(..flere andre håndtverkere er kjent for å sitte i posisjoner som rådmenn og fogder.., f.eks rådmannen Jon Guldsmed i Trondheim, D.N.3, nr. 965 (1488), D.N.16, nr.306 (1490) )

 

En analog til dette, er kanskje diskusjonen om koch/Kokk i det gamle forum, under debatten om Erkebiskop Olav Engelbregtssønn og slektskretsen hans....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.