Gå til innhold
Arkivverket
Finn Gunnar Oldervik

83196: Kjende og ukjende Romsdalingar mest frå første halvdel av 1600-talet

Recommended Posts

Finn Gunnar Oldervik

Dette er altså framhald av debatt nr. 83196 i det gamle forumet: http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=83196&sok=romsdalingar&nr=1&antinnlegg=59&startnr=&antall=&spraak=n#anker

 

Vi har tidlegare vore innom ein Jon Bratt i Bud eller der i kring nemnd i eit skattemanntal frå ca 1612-1613. Også ein Oluf Bratt er nemnd i det same manntalet. Truleg er det den same Oluf som er nemnd i landskatten i 1597. Han er der nemnd blant utrorskarane; http://www.arkivverket.no/URN:db_read/rk/12733/21?size=full&mode=0

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Finn Gunnar Oldervik

Er det nokon som veit kven denne sageigar Peder Thønder på Hoel i Vågø åtting er som er nemnd i skattemanntalet for landskatten i 1597?

 

I det same manntalet kallar futen seg for Bernt Skreddar. Han var også sageigar og det kan sjå ut som han held til på Vågø http://www.arkivverket.no/URN:db_read/rk/12733/19?size=full&mode=0 . Som vi hugsar heitte skrivaren nokre år seinare for Mads Skreddar. Var det vanleg at skreddarar kunne kombinera med såpass høge ombod som det her er snakk om, eller må ein oppfatta Skreddar som eit ættenamn slik det her er nytta?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Johan M Setsaas

Finn(2): Bare et lite innspill i forhold til dette med Skredder, så kan det kort nevnes at det i 1522 sitter en Knut Skredder som rådmann i Trondheim ("Knuth Skredere")

D.N.14, nr. 285 (1522)

http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst.prl?b=12167&s=n&str=

 

Nærliggende å tro at Skredder var Skredder, og ikke at dette var et slektsnavn..

(..flere andre håndtverkere er kjent for å sitte i posisjoner som rådmenn og fogder.., f.eks rådmannen Jon Guldsmed i Trondheim, D.N.3, nr. 965 (1488), D.N.16, nr.306 (1490) )

 

En analog til dette, er kanskje diskusjonen om koch/Kokk i det gamle forum, under debatten om Erkebiskop Olav Engelbregtssønn og slektskretsen hans....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Johan M Setsaas

En annen kjent "skredder", var Nils Skredder, Hr. Nils Henrikssøns tjener/fogd

(NRJ, bind 1, side. 557,579, 590)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.