Gå til innhold
Arkivverket

[#232] Ny måte å velja databasar på


Gjest Jan Oldervoll
 Del

Recommended Posts

Gjest Britt Frank

Under "dagens kommuner finner jeg Troms/Finnmark med henvisning og lenke til RHD. Jeg ville ønske meg dette også under folketellinger - der stopper listen ved Nordland.I fare for at du synes at meg "maser": jeg håper fortsatt at alle "kommunale filer/kilder" vil være på plass i riktig sortering før disse nye søkemulighetene blir innrettet som offisiell utgave. Under "Dagens kommuner/Hordaland/1301 Bergen er fortsatt oppført vigde/kommunikanter/vigde - og ingen døde/gravlagde eller døpte. Under "Komm. på kildetidsp." finner jeg døpte/gravlagde/døde og ingen vigde - så sortering etter emne/år fungerer ikke alltid korrekt. Se også "Dagens komm."/1301 Bergen. Her er vel spalten ikke bred nok for all tekst - filen "utstedte pass... 184.(?). Men alt dette vil sikkert bli korrigert før "ny søking i databaser blir innført? Mvh Britt, en entusiastisk bruker av DA.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jsn Oldervoll

Til Britt:Det første (RHD når ein går inn via kjeldetypar) kjem du ikkje til å få. For meg er det ulogisk. Når du går inn her vil du få dei kjeldene Digitalarkivet har ordna etter kategori. INntil vidare har me ikkje RHD-kjeldene og kan då ikkje leggja dei inn i vår database. I dei andre to inngangane er det ikkje våre kjelder som er utgangspunktet, men derimot kommunar. Då er det naturleg også å leggja lenker til andre kjelder om dei same kommunane.Når det gjeld Bergen er her eit spesialproblem; nemleg at bergen som einaste kommune(?) har skifta fylke. Det er grunnen til at dette går litt skeivt. Men eg reknar med at dette no har ordna seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Britt Frank

Om det er logisk eller ulogisk, kan vi vel ha ulike meninger om - men jeg skjønner tanken bak dette. Du, jeg og de fleste andre som stadig er innom DA vet at vi her finner kilder som DA har ordnet. Men nye brukere, som ikke har fulgt med i debatten og utviklingen av det nye systemet, vet ikke dette i utgangspunktet og finner under Kildetyper/FT en fylkesliste som stopper ved Nordland - og mange vil sikkert stusse over det. I dagens system er også Troms/Finmark oppført i fylkesoversikten og velger jeg Troms, får jeg henvisning til at disse tellingene finnes hos RHD.Min forespørsel gikk også bare i den retning - ikke at RHD-kildene skal bli inkl. i DA-databasen. En utvidelse av fylkeslisten med Troms/Finmark (RHD) ville være mer enn greit nok - slik det også i dag er å finne under enkelte fylker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Fjeldsgård

Dette er vel også et punkt for veiledningen - hvor finner man Troms/Finmark, og for den saks skyld Bergen - selv om de fleste vel burde ha fått med seg at Bergen er en del av Hordaland

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Gjest ragnar dahl

Dere har bedt om kommentarer til nytt grensesnitt - og fra sist jeg var innom er kvalitetsreduksjonen klinkende klar. Jeg har vært vant til å forholde meg til navn, tellinger og årstall. Nå starter det hele med kommunenavn før eller i dag. Og dermed er jeg satt ut av spill. Mine søk har utgangspunkt i familienavn og fødselsår - ikke i geografi. Dermed må jeg forflytte meg til Tromsø, hvor jeg fortsatt finner frem. Mitt umiddelbare inntrykk er at omlegningen har skjedd med tanke på å fange opp alle basene som etterhvert ligger bak - og at man for en stakket stund glemte oss glade amatører.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Vivian Linnerud

Hvis jeg skjønner deg rett, så savner du søk på hele landet uten å gå inn på fylker og kommuner først? Hvis jeg har rett, så kan du gjøre det du er vant til i dag også, hvis du først går inn på kildetype. Der velder du så folketellinger og deretter de årene du vil inn på. Da skal du se at søk på hele landet kommer opp på toppen av siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Einar Aasprong

Flott tiltak,Kan ikke si jeg har utforsket alt "det nye" enda, men foruten den nye innfallsvinkelen til materialet var direkte "kommune"søk i "Norske Gaardnavne" en positiv ting jeg merket meg på min første gjennomfart.En slik mulighet også for Matrikkelutkastet 1950 er vel ikke mulig?Fant en feil i landsomfattende søk i 1801-tellinga. Tror denne var nevnt i grove trekk tidligere på forumet her; Ved søk på navn BØRJAR PÅ og fødselsår +/- X år får man opp en liste over navneforslag. Fra denne velger man aktuelle navn og kommer til siden over antall treff på forkjellige steder i landet. Så langt alt vel.Når man så velger å se nærmere på treffene fra en lokalitet skjer det en feil i søkestrengen. "...&pluss=XX&variabel=..." kommer opp i stedet for "...&pluss=X&variabel=..."Dermed vil et søk med +/- 1 år gi +/- 11 og ett med +/- 10 gi +/- 1010!!!Dersom jeg i stedet valgte navn LIK, kom det endelige vinduet opp med korrekt søkestreng !!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnold Grøvdal

Jeg har nettopp brukt folketellinga for 1900. Jeg hadde litt vanskeligheter med å finne rett kommunenavn, men jeg fant det da til slutt: Jeg måtte først finne kildetype (altså etter pkt.3 i måten å søke på) og så fortsette "baklengs" sammenlignet med anbefalt veg. Jeg bruker platinagrå bakgrunn og fant da ut at de gule rubrikkoverskriftene var noe vanslige å lese samt at de ved utskrift i svart/kvitt ble borte. Jeg synes nemlig det er sløseri å skrive ut en folketelling i farger!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest John Strøm

Jeg synes også det nye oppsettet fungerer bra. Fant bare en liten bagatell jeg måtte kommentere.:-) Feil på de engelske sidene. Flertallsformen for census er censi også på engelsk. Dessuten er det på den høyre siden skrevet Andre istedenfor Other når man klikker på Censuses

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tor Andersen

John Strøm: Både Collins og Oxford dictionary har kun censuses som flertallsform. Censi er vel latin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Oldervoll

Til Arnold Grøvdal:På kvar utsrkiftsside er det ei lenke Utskriftsformat. Brukar du den vil du få teljinga i svart/kvitt og utan lenker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Torud

Enda en liten bug:Går inn på Kjeldetype-Folketelling-Oppland-1900 Nå jeg klikker på 1900 Gjøvik får jeg ukjent fil.Geir

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erlend E. Mæhlum

FT 1865 i Oppland, Nordsinnen skal vel egentlig være Land? Eller het Land Nordsinnen på den tiden, det har aldri jeg hørt om!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.