Gå til innhold
Arkivverket

[#721] Registrering av data på elektronisk form - hvem gj


Gjest Reidar Strømsøe
 Del

Recommended Posts

Gjest Reidar Strømsøe

Først en takk til Jan Oldervoll og hans medarbeidere for en ypperlig innsats for å tilrettelegge et nyttig verktøy for tusenvis av mennesker. Jeg lurer på hvordan registrering av data fra div. kilder over på edb-form er strukturert. Såvidt jeg oppfatter er det problematisk å få unna arbeid med slik registrering. Er det kun utvalgte etater, personer (profesjoneller?) som kan foreta dette eller er det anledning til å bistå for andre interesserte som har tid/lyst til å hjelpe til med å få unna noen årsverk? Noen ord om dette fra den/de rette person(er) kunne være av interesse.Vennlig hilsen R. Strømsøe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Dataregistreringen av historiske kilder i Norge går tilbake om lag 30 år. Først ute var Historisk Institutt, Universitetet i Bergen, som i samarbeid med bl.a. Statistisk Sentralbyrå gjorde ferdig registreringen av 1801-tellingen. Det arbeidet var fullført i 1974.Neste prosjekt var Emigrantprotokollene for Bergen 1874-1924, som ble ferdig registrert i 1975. Korrekturen var ferdig i 1978. Dette var et samarbeid mellom Historisk Institutt og Statsarkivet i Bergen.I 1980 ble det inngått avtale mellom Statsarkivet i Bergen, Historisk Institutt og Registreringssentralen for Historiske Data i Tromsø om kirkebøkene for Bergen 1816-1880. Statsarkivet fikk egne datamaskiner midt på 1980-tallet, og utvidet registreringen til å gjelde perioden 1668-1911.Registreringssentralen for Historiske Data har arbeidet med registrering, først og fremst av folketellinger, og først og fremst av materiale fra Nord-Norge siden rundt 1980. De har en avdeling i Tromsø, og en registreringsenhet i Bardu. For tiden arbeider RHD med å registrere ferdig folketellingen 1865 for Vestfold.Tidlig på 1990-tallet fikk Emigrantsenteret i Stavanger satt i gang et prosjekt med registrering av norske emigrantprotokoller. De konsentrerte sin innsats om Kristiania, Kristiansand og Stavanger. Dette materialet er stilt til disposisjon for Digitalarkivet, og er lagt ut i ukorrigert utgave av oss.Teleslekt ble etablert i 1993, som ledd i opplegget rundt Televerkets Nye Muligheter. De skulle registrere folketellingen 1900, og etterhvert også 1865-tellingen. Prosjektet ble overdratt Nasjonalbiblioteket i 1996, og ble ved Kulturdepartementets vedtak overført til Digitalarkivet fra 1. juni 1999. Samme dag la vi ut 1900-tellingen, og like etter 1865-tellingen. Fra samme dato overtok Digitalarkivet to registreringsenheter fra Teleslekt (Voss og Stavanger). Disse to enhetene arbeider med å gjøre ferdig 1865-tellingen. Deretter skal vi få registrert ferdig emigrantprotokollene.Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane har registrert kirkebøker, folketellinger og annet materiale fra sitt fylke, og har lagt det ut som ledd i Kulturnett Sogn og Fjordane. Digitalarkivet har avtale med dem om overføring av materialet, som vil bli lagt ut av oss i 1999.Om vi ønsker bistand fra andre? Det er selvsagt særdeles fristende å si ja. Men vi ser en fare i det, om vi får for mange samarbeidspartnere å forholde oss til. Men vi har luftet tanker om å opprette en "pensjonat" eller "anneks" under Digitalarkivet, der andre kan få legge ut materiale som vi finner allment interessant.Ideelt sett ville vi se for oss at vi kunne få en samlet gruppering av registratorer å forholde oss til - for at det skulle være mulig å legge planer og styre en slik prosess.Men vi tar gjerne imot forslag og ideer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.